Da li treba da prekinete sa retinolom tokom leta: Eksperti otkrivaju!

retinol

Tokom godina, eksperti su potvrdili da su retinoidi savršeni proizvodi za osobe koje žele da se reše akni, bora i finih inija. Retinoidi su derivati vitamina A, koji se pretvara u retinoičnu kiselinu u koži, koja posle stimuliše kolagen, menja stare ćelije kože i mnogo više od toga. Iako retinol ima mnoge skincare benefite, mnoge dame oklevaju da ga koriste, zbog neželjenih efekata i iritacija, a posebno tokom letnjeg perioda. Ovaj nesporazum je naveo mnoge ljude da se klone retinola. Zato u nastavku donosimo mišljenje dermatologa da li je bezbedno koristiti retinol tokom letnjeg perioda.

Retinol može da se koristi svakog dana

Dermatolozi smatraju da bi svaka žena (koja nije u drugom stanju) mogla koristiti neki oblik retinoida u svojoj dnevnoj rutini, čak i tokom sunčanih meseci. Naravno, tip i vrsta retinola, kao i učestalost njegovog korišćenja će zavisiti od starosti i tipa kože. Na primer, retinol je jedan od najčešćih retinoida koje možemo nabaviti bez recepta u vidu kozmetičkog preparata. S druge strane, mnogo jači retinoidi se prepisuju od strane dermatologa.

retinol

Zašto mnogi oklevaju?

Oklevanje oko korišćenja retinola na leto dolazi od straha od iritacije kože, kada je već izložena sunčevoj radijaciji. Osetljivost na retinoide se najčešće dešava kada niste našli odgovarajuću formulu za vašu kožu, ili se prilagođavate najjačim retinolima. Ako imate osećaj da vas koža pecka dok koristite retinol, to znači da on radi da preokrene stare ćelije i proizvode nove. Tokom te tranzicije, koža može postati iritirana i crvena. Prirodno, pomislićete da će vas sunce još više iritirati. Dermatolozi svakako savetuju da nikako ne nanosite retinol pre namernog izlaganja suncu (letovanje, sunčanje), i da uvek koristite SPF kremu kada ste na retinolu (a i cele godine).

Povezano: Stručnjaci otkrivaju – kada je idealno vreme da počnete sa retinolom?

Da li možete koristiti retinoide tokom leta?

Retinoidi mogu učiniti vašu kožu blago osetljivijom na sunce, ali to ne znači da terba u potpunosti da ga eliminišete. Prema istraživanjima, ne postoje dokazi o foto-alergiji ili foto-toksičnosti sa retinoidima. Dokle god nanosite SPF kremu svakodnevno i obnavljate je kada ste napolju, rizik od opekotina od sunca je minimalan.

Nije samo vaša koža izložena suncu, već i sam proizvod na koži postaje manje efikasan, kada ste izložene suncu. Sunce deaktivira retinoide, čineći ih manje efikasnim. Zato se uvek savetuju da se retinoli koriste u večernjoj rutini. Na taj način obezbeđujete efikasnost retinola na koži.

retinol

Finalno mišljenje

Ako nikada niste koristile retinoide u skincare režimu, razmislite da ih ubacite u noćnu rutinu ovog leta. Eksperti se slažu da ne bi trebalo da sumnjate kada da ga koristite, što se tiče godišnjeg doba, ali da uvek koristite SPF kremu sa faktorom 50!

Pročitajte još i: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

error: Content is protected !!