Stručnjaci otkrivaju: Kada je idealno vreme da počnete sa retinolom?

retinol

Ako ste išta čuli o retinolu, sigurno ste shvatili da je u pitanju potentan sastojak koji mora biti deo određenog režima. Postoje pravila oko korišćenja retinola – tu je koordinisanje pravilne zaštite od sunca, , pravila vezana za depilaciju lice posle korišćenja ovog sastojka, njegovog kombinovanja sa drugim sastojcima itd. Verovatno ste čule razne mitove i priče vezano za pravilan tajming početka korišćenja ovog sastojka. U nastavku vam otkrivamo da li postoji “pravo vreme” za uvođenje ovog sastojka.

Kada bi trebalo da počnete sa retinolom?

Korišćenje retinola nije poput dobijanja vozačke dozvole – ne postoji određena starosna granica kada je u redu da uvedete ovaj kozmetički sastojak u rutinu. Istina je da retinol može preporučiti i dermatolog u nekom određenom životnom dobu, u zavisnosti od stanja vaše kože. Drugim rečima, ovaj sastojak se preporučuje mnogima u različitim životnim dobima, pa čak i u onim mlađim, nego što biste očekivali.

Dermatolozi se slažu da osobe sa indikacijom jakih akni mogu koristiti retilnoske preparate već od tinejdžerskog uzrasta, uz recept i nadzor lekara. Retinol ubrzava ćelijski “turnover” – smenu starih ćelija kože novima, i sprečava njihovo “slepljivanje” unutar pora. Dok široko dostupan retinol (na policama drogerija) nije tako efikasan u tretiranju dubokih bora, fleka i akni, ipak može biti koristan, ako ste početnica.

Povezano: 8 saveta dermatologa za sve one koji počinju sa retinolom

retinol

Uprsko njegovim anti-aging benefitima, ne morate sačekati dok primetiti znake starenja, da biste ga počeli koristiti. Čak i ako niste primetile prvu boru do sada, rano korišćenje retinola može biti od velike pomoći za kasnji izgled kože.

Retinol u 20-im godinama

Prema mišljenju stručnjaka Američke asocijacije dermatologa, dvadesete godine su odličan trenutak da počete sa preventivnom anti-age rutinom, koja uključuje retinol! Dermatolozi smatraju da retinol najbolje “radi” kada ćelijska “mašinerija” kože još funkcioniše optimalno. Zato je ojačavanje kože u ranoj dobi odlična osnovna za kasnije starenje. Na taj način, retonol minimizuje rizik razvijanja bora u samom startu.

Počnite sa nekim od oblika retinolskih derivata: retinol-palmitat ili retinolom u procentu od 0.2%. Na taj način, lako ćete navikunuti kožu na jače doze u narednim godinama.

Povezano: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

retinol

Retinol u 30-im godinama

Ako niste “uskočili” u retinolski vozić u 20-im godinama, definitivno nije kasno da počnete ni sada. Dok je prevencija sjajna stvar, smanjivanje nastalih bora je još jedan od benefita retinola. U tridesetim, možete početi sa retinoidima koji rešavaju problem bora i akni. Birajte malo jače formule, sa čistim retinolom, uz obaveznu SPF zaštitu od sunca tokom dana.

Retinol u 40-im godinama

Ne prestajte sa korišćenjem retinola kada napunite 40. Nastavite sa korišćenjem vašeg retinolskog seruma, a ujedno možete dodati i jače procente i oblike retinola, kao što je na primer, retinal ili tretinoin. Možete dodati i kremu za lice na bazi retinola, uz maksimalnu hidrataciju i SPF zaštitu tokom dana.

Mi vam predažemo Skinology Derma reActive kremu sa retinolom i centelom.

retinol

Retinol u 50-im godinama

Kada dođete do 50-ih i 60-ih godina, trebalo bi da i dalje nastavite sa retinolom. Samo se postarajte da nanosite retinolski preparat i na vrat i dekolte, jer su ove regije ključne u pokazivanju znakova starenja.

Isprobajte Skinology RETINOL + Vitamin E serum za lice.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!