Vrste regeneratora za kosu

By  |  1 Comment

Kada je reč o regeneratorima za kosu, važno je reći da su oni podeljeni u nekoliko osnovnih vrsta. O tome, pročitajte više u nastavku ovog teksta.

Kako se dele regeneratori za kosu?

Regeneratori za kosu, podeljeni su na sledeće vrste:

  • Regeneratori za intezivno i dubinsko hranjenje kose,
  • Rekonstruktivni regeneratori,
  • Leave-in regeneratori.

Svaka od navedenih vrsta regeneratora, po nečemu je specifična, a otkrićemo vam i po čemu.

Regeneratori za intezivno i dubinsko hranjenje kose

Na ambalaži ovih regeneratora, uz naziv proizvodne marke regeneratora, uočićete i natpis „Intensive/Deep“. Ovi regeneratori, imaju osobinu da kosu štite od štetnih faktora koji na nju utiču iz spoljašnje sredine. Kada je reč o tim faktorima, to su najčešće vetar, vlaga iz vazduha, kiša, jak uticaj sunca i slično. Takođe, ovi regeneratori štite kosu i od uticaja hlora iz vode i morske soli, ali i od toplote fena i toplote drugih aparata za oblikovanje kose kao što je presa za kosu.

Nakon tretiranja ovim regeneratorima, posebno ako je reč o dugotrajnijem tretiranju, kosa postaje elastičnija, sjajnija i otpornija. Ovu vrstu regeneratora dobro je koristiti u zimskom, kao i u letnjem periodu, kada je izloženost kose gore pomenutim štetnim faktorima najintezivnija.

Rekonstruktivni regeneratori

Na ambalaži ovih regeneratora, uz naziv proizvodne marke regeneratora, uočićete i natpis „Reconstructor/Repairer“. Ovi regeneratori, obogaćeni su proteinima i kao takvi imaju ulogu da dubinski hrane i obnavljaju vlasi koje su oštećene, procvetale i ispucale. Ukoliko vam je kosa često tretirana agresivnim preparatima, kao što su farba za kosu, hidrogen i blanš ili ukoliko vam je kosa oštećena od minivala, ovi regeneratori biće pravi izbor za vas. Rekonstruktivni regeneratori, namenjeni su upravo rekonstruisanju vlasi kose koja je pretrpela najveći stepen oštećenja.

Leave-in regeneratori

Ovi regeneratori, najčešće se ne ispiraju, nanose se u obliku kreme ili spreja i imaju ulogu da štite prirodno tanku i slabu kosu. Međutim, sa leave-in regeneratorima, preporučujemo da budete posebno oprezni. Razlog za to, jeste taj što oni neretko sadrže veoma agresivne sastojke, koji samo trenutno pozitivno deluju na kosu, ali je vremenom nakon duže upotrebe zapravo čine još neotpornijom nego što je prvobitno bila.

Konkretno, sastav velikog broja ovakvih regeneratora, baziran je na silikonima koji trenutno čine vlasi glatkim i „negovanim“, ali zapravo oni zatvaraju vlasi sprečavajući ih da dišu i da upijaju korisne sastojke iz preparata kojima ih tretirate. Pored silikona, leave-in regeneratori, često sadrže i čiste alkohole i druge vrste sastojaka koji isušuju i oštećuju kosu.

Evo spiska sastojaka koje treba, a koje ne treba izbegavati, a koji mogu biti uključeni u sastav leave-in regeneratora:

Sastojci koje treba izbegavati u leave-in regeneratorima:

– SD alcohol,
– SD alcohol 40,
– Alcohol denat,
– Propyl alcohol,
– Ethanol,
– Propanol,
– Isopropyl alcohol.

Sastojci koje ne treba izbegavati u leave-in balzamima:

– Cetearyl alcohol,
– Lauryl alcohol,
– Stearyl alcohol,
– Cetyl alcohol,
– Myristyl alcohol,
– Hydrolyzed Silk Protein,
– Hydrolyzed Wheat Protein,
– Keratin.

Izaberite regenerator prema potrebama svoje kose.

1 Comment

  1. Pingback: Saveti za ispravan izbor i upotrebu regeneratora za kosu | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!