Predvidite ponašanje kože u odnosu na menstrualni ciklus

koža i menstrualni ciklus

Osećate se naduveno, razdražljivo, a osim toga i vaša koža je u potpunom neredu. Šta se dešava – u pitanju je menstrualni ciklus koji itekako utiče na stanje vaše kože, kroz delovanje hormona. Nekim danima u mesecu, vaša koža je predivno blistava, a drugim danima iskaču vam užasne hormonske akne. Otkrivamo vam kako da pratite hormonalne promene na koži prema mentraulnom ciklusu.

Imajte na umu da je prvi dan ciklusa, ujedno i prvi dan menstruacije – tako ćete lakše ispratiti šta vam se dešava sa kožom u tim danima, u zavisnosti od fluktuacije polnih hormona.

Kako se koža lica ponaša u različitim danima ciklusa?

1-7. dan

Prvi dan ciklusa i dolazak menstruacije donosi pročišćenje kože od akni i flekica, koje počinju ubrzano da blede. To je zbog smanjenja progesterona i povećanja estrogena u vašem telu. Vaša koža se manje masti u ovom periodu i osećate da je suvlja nego inače, ali to ujedno znači manje šansi za bubuljice i upalu kože.

Ujedno, dešava se da su bore vidljivije, usled suvoće. U ovom delu ciklusa telo proizvodi prostaglandin, hormon koji pojača osetljivost na bol – zato izbegavajte bolne tretmane poput depilacije i tetoviranja.

Pomozite koži uz dodatnu hidrataciju, u vidu Skinology Hyaluron + Urea seruma za lice.

koža i menstrualni ciklus

8-11. dan

Telo počinje da proizvodi estrogen, a to je proces koji podstiče stvaranje novih ćelija kože i čini da koža izgleda puno i jedro. Nivoi testosterona i progesterona su na niskim nivoima, što je sjajno – jer su oni odgovorni za akne. Estrogen takodje pomaže formiranju proteina kolagena, koji kožu čini jačom i elastičnom.

U ovom delu ciklusa, koža deluje najlepše, puno, gusto, jedro i čvrsto. Beauty savet – fokusirajte se na piling u ovom danima, kako biste pomogli stvaranju novih, i odbacivanju starih ćelija kože

Povezano: Svaka žena treba da razume ovih 7 hormona!

12-16. dan

Ovo je period ovulacije, što znači da je nivo estrogena i luteinskog hormona (LH) na najvišoj tački. Nivo hidratacije kože je najbolji, kao i pojačana proizvodanja kolagena. Osećate se i izgledate sjajno! U ovom delu ciklusa, pomozite još više proizvodnji kolagena uz pomoć seruma koji ga sadrže i deluju protiv znakova starenja.

Mi predlažemo Skinology Kolagen-elastin + alantoin serum za lice.

koža i menstrualni ciklus

17-24. dan

Nivo hormona estradiola opada, jer se telo priprema za menstruaciju. Relativno visok nivo muškog hormona testosterona i progesterona uzrokuje pojačano mašćenje kože. Nivo kolagena počinje da se smanjuje. Pore koje su bile otvorene, se sada sužavaju, hvatajući sebum i bakterije zajedno sa njima – uzrokujući akne.

Ovo je dobro vreme da prionete na glinene maske i tonike za masnu kožu, kako biste sprečili pojavu akni.

koža i menstrualni ciklus

25-28. dan

Ulazite u vrhunac PMS faze – i najverovatnije je da patite od simptoma hormonalnih akni. To su bolne, naduvene “džombe” koje se javljaju na bradi i oko nosa tik pred menstruaciju usled hormonskih dešavanja. Nivo hormona progesterona i estrogena opada, dovodeći do naduvenosti i zadržavanja vode.

Nivo testosterona je relativno visok, uzrokujući pojačanu proizvodnju sebuma i akne. Postarajte se da čistite kožu što je bolje moguće, da ne nosite teške pudere i da koristite proizvode protiv akni.

Pročitajte još i: 8 znakova da treba da posetite dermatologa

error: Content is protected !!