Tajna azijske kozmetike: Čudesna CICA biljka

cica biljka

Ako ste upoznati sa aktuelnim beauty trendovima, onda verovatno znate za sve mogućnosti azijske kozmetike i njene čudesne sastojke, koji puno obećavaju! Jedan od omiljenih dalekoistočnih sastojaka je biljka CICA, poznatija i kao centella asiatica ili tigrova trava. Poznata je po svojim sposobnosti zaceljivanja kože, umirivanja opekotina, smanjivanju crvenila i doprinosu mekoći kože. Biljka CICA je čest sastojak korejske kozmetike, a sve o njoj pročitajte u nastavku!

Šta je CICA biljka?

Naziv CICA (čita se: “sika”) je zapravo nadimak sa njeno naučno latinsko ime: centella asiatica. Njen narodni naziv je tigrova trava, zato što se tigrovi valjaju po njoj kako bi zacelili rane. Još se može naći pod nazivom “gotu kola”. Ova lisnata zelena biljka je se vekovima koristi u dalekoistočnoj praksi zbog svojih sposobnosti tretiranja opekotina, posekotina, rana itd. Njena svojstva su dokazana i brojnim naučnim studijama.

Centella asiatica, Asiatic Pennywort

Kako biljka CICA pomaže koži?

Benefiti koja ova biljka ima za kožu su vidljivi u mnogim sheet maskama koje nam dolaze iz Koreje. Bez obzira na tip kože koji imate, ova biljka vam može pomoći na barem jedan način. CICA umiruje i reparira iritiranu kožu. Pored toga tretira akne i umiruje posebno osetljivu kožu.

Benefiti CICA biljke su bazirani na njenom hemijskom sastavu: prepuna je amino-kiselina, beta-karotena, masnih kiselina, kao i fitohemikalija poput vitamina C, A, B1 i B2.

Povezano: “7 skin” korejska metoda nege kože za TOP hidrataciju

girl with a sheet cosmetic paper mask on her face white background

U sadejstvu, ovi sastojci stimulišu proizvodnju kolagena, jer su puni antioksidanata, koji ćelijama kože daju anti-mikrobni boost i pružaju protivupalna dejstva. Dakle, ako tražite “čudesan” sastojak koji će da učvrsti, regeneriše, umiri kožu ili tretira akne – CICA biljka je ono što vam treba.

Povezano: 10 koraka nege lica Koreanki – preterivanje ili posvećenost?

Anti-age dejstvo CICA biljke

CICA takođe može da umanji vidljivost bora i staračkih fleka. Pošto štiti kožu od spoljašnjih faktora oštećenja kože (poput zagadjenja), CICA deluje preventivno na prve znakove preranog starenja. Ako vam je koža suva i izgleda umorno i beživotno, CICA vam može pomoći i za to. Ova biljka pomaže posvetljivanju kože, ali takođe povećava nivo hidratacije u gornjem sloju kože. Podstiče cirkulaciju, smanuje gubitak vlake i pomaže u ćelijskom obnavljanju.

cica biljka

Koje proizvode sa CICA biljkom koristiti?

Kako da znate da li vaš azijski skincare proizvod sadrži ovaj magičan sastojk? Lako – na INCI popisu sastojaka pronađite latinski naziv “centella asiatica”! CICA se sve više javlja kao sastojak seruma, sheet maski i esencija. Sturčnjaci savetuju da pronađete proizvodi koji se ne ispiraju sa kože, kako biste najduže iskoristili njeno blagodetno dejstvo: dakle, fokusirajte se na serume, kreme i maske koji sadrže CICA biljku.

Slično dejstvo poseduje i aloe vera, zato vam predlažemo da isprobate korejsku M Beauty Serum Aloe Vera masku za lice u maramici:

aloe vera mask

Pročitajte još i: 8 korejskih beauty trendova koje bi trebalo da ispratite

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!