Ako jedete ove namirnice, imaćete preplanuli ten koji traje!

namirnice za preplanuli ten

Priprema za preplanuli ten počinje sa onim što jedete! Tako je – mnoge namirnice su pune beta-karotena i vitamina A, koji pospešuju pripodni proces tamnjenja kože na suncu. Pored toga, ove namirnice su zdrave same po sebi, zato bi trebalo da ih više konzumirate tokom letnjih meseci! Ne zaboravite da je SPF zaštitni faktor OBAVEZAN, kako biste zdravo preplanuli na moru!

Namirnice za preplanuli ten – top 10

#1: Slatki krompir – jam

Ovo mesnato narandžasto povrće je prepuna vitamina A. Ne samo da će povećati vaše šanse za tamnjenje kože, već ujedno deluje protivupalno, reguliše nivo šećera u krvi i poseduje antibakterijska svojstva! Ovo je namirnica i za lepotu i za zdravlje!

#2: Šargarepe

Šargarepe su pune beta-karotena i poznate su po svom svojstvu stimulisanja proizvodnje pigmenta. Osim toga, ključne su namirnice za zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Zato pre plaže, prionite na svežu salatu od rendanih šargarepa.

Povezano: Zašto je šargarepa hrana za lepotu?

namirnice za preplanuli ten

#3: Tikva

Ovo narandžasto povrće (shvatate već da je to što vam treba za preplanuli ten narandžaste boje), je bogato karotenoidima, beta-karetonom i vitaminom C. Ne samo da je ukusna, već je odličan način da unapredite zdravlje kože i kostiju. Pored toga, tikva poseduje protivupalne agense i booster za imuni sistem.

#4: Limun

Limun sadrži visoke nivoe vitamina A, koji povećava nivo melanina u telu. Melanin je prirodna supstanca koja daje boju koži. Zato je limunada go-to napitak koji treba da pijete pre odlaska na plažu.

#5: Lešnici

Jedna šolja lešnika sadrži 86% preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Dakle, ne samo da ćete dobiti lep ten, već ćete popraviti kardiovaskularno zdravlje, sprečićete maligna oboljenja i unaprediti zdravlje kostiju i zglobova.

namirnice za preplanuli ten

#6: Kečap

Kečap poseduje velike količina ključnih antioksidanata – likopena i beta-karotena. Dakle, ne treba da u baš svaki obrok stavljate kečap, ali razuman dnevni unos je više nego prihvatljiv. Beta-karoten iz kečapa pomaže tamnjenju kože.

#7: Kelj

Svi znamo da je kelj super-hrana. Ovo zeleno, lisnato povrće je veliki trend među profesionalnim fitnes sportistima. Nije ni čudo: sadrži velike količine beta-karotena, koji potamnjuje kože, dok ujedno pazi na vašu liniju i bori se protiv malignih oboljenja.

Povezano: Marmalede i ulja za podsticanje tamnjenja kože – DA ili NE?

#8: Cottage sir

Cottage sitni sir je bogat tirozinom i kalcijumom, i to je svakako super-hrana koju želimo da unosimo pre letovanja. Supstance koje nam daju letnji sjaj kože, a ova namirnica ih sadrži su: protieni, vitamin B-12 i vitamina A.

namirnice za preplanuli ten

#9: Jaja

Jaja su definitivno super-sastojak za letovanje! Puna su vitamina A, folata, vitamina B, selena, kalcijuma, vitamina D. Ovaj visok nivo vitamina će vam podariti letnji sjaj kože, dok ujedno činiti dobru stvar protiv kardiovaskularnih bolesti i pomaže zdravlju očiju.

#10: Mango

Ne samo da je ukusan, već je mango pun vitamina A i C, kao i 25 vrsta karotenoida, koji će vam dati preplanulu boju mnogo brže nego uobičajeno. Pored toga, mango snižava holesterol, pročišćava kožu, alkalizuje telo. Idealna letnja voćka za zdravlje tela i preplanulost kože!

Pročitajte još i: 7 zlatnih pravila za efikasno i bezbedno sunčanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!