Marmelade i ulja za podsticanje tamnjenja kože – DA ili NE?

marmelade za sunčanje

Sezona letovanja je počela, a to znači da je želja za preplanulom kožom aktuelnija nego ikada. Masovno kozmetičko tržište danas nudi brojne proizvode koji ubrzavaju tamnjenje kože na suncu, koji zaista obećavaju preplanuli ten za samo par dana. Ipak, koliko su ti proizvodi bezbedni i kako ih treba pravilno koristiti – pročitajte u nastavku teksta.

Tamna bronzana koža je većini dama ideal, kada je reč o letnjem periodu. Ipak, načini na koje dolazimo do ovakvog tena uglavnom nisu zdravi za kožu. Preterano izlaganje sunčevim zracima, bez SPF zaštite, dovodi do trajnih oštećenja teksture i DNK kože, uz neminovno povećanje rizika od malignih oboljenja.

Taman ten kao letnji imperativ lepote

U ranijim vremenima, naše majke i bake su koristile prirodna biljna ulja koja bi nanosile na kožu pre sunčanja, kako bi pojačale dejstvo njenog tamnjenja. Kako biste dobile ideju šta se dešavalo njihovoj koži, samo zamislite kako pile dobije bronzanu boju kada ga premažete uljem i pečete u rerni!

Danas postoji veliki broj ulja i drugih proizvoda za podsticanje tamnjenja kože koje moćete naći pod nazivima: pekmez za sunčanje, marmelada za sunčanje, mast za sunčanje itd, akcelerator tamnjenja… Zajedničko im je da svi sadrže prirodna ulja koja pospešuju tamnjenje kože, ali NE sadrže SPF zaštitu!

Povezano: Zašto je SPF krema najbolji anti-age proizvod koji imate?

Tanned woman in bikini

Proizvodi za podsticanje tamnjenja kože – ZA

Ulja i marmelade za pospešivanje tamnjenja kože daju prirodnu preplanulu boju, koja se postepeno razvija. Efekat je vidljiv posle samo nekoliko dana upotrebe. Ovi proizvodi sadrže prirodna biljna ulja i putere, kao i beta-karoten, tako da u isto vreme i neguju kožu na neki način, sprečavajući da ona dehidrira na suncu.

Povezano: Da li ste sigurni da pravilno koristite kremu za sunčanje?

Proizvodi za podsticanje tamnjenja kože – PROTIV

Velika mana ovih proizvoda je što NE SADRŽE SPF zaštitni faktor od sunca. To znači da vas nikako neće štitit od UV zračenja, te da se moraju koristiti u kombinaciji sa zaštitinim faktorom. Osim toga, i sama aplikacija nije praktična: marmelade umeju da oboje kupaći kostim i odeću, a ujedno se teško upija u kožu, ostavljajući je lepljivom.

Ovaj film na koži svakako nije najprijatnija tekstura koju želimo kada su temeprature na plaži visoke. Masna formulacija može da trajno oboji odeću, a ovakve fleke se teško skidaju.

Suncare - cosmetics for tanning .

Kako pravilno koristiti marmelade i ulja za sunčanje?

Ove proizvode treba da koristite tek kada dobijete preplanuli ten – znači nikako na bledi zimski ten. Tek kada ste nekoliko dana na plaži (uz obaveznu SPF zaštitu), možete početi sa nanošenjem marmelade ili ulja. Nakon utrljavanja proizvoda u kožu, nanesite odozgo SPF zaštitni faktor. Ne zaboravite da poslednji sloj na koži mora biti zaštitni faktor.

Ulja i marmelade nemojte koristiti u jeku sunčevih zraka, već posle 17 časova na plaži, kada je sunce slabije. Ako imate veoma svetlu put, pažljivo koristite ove proizvode, i to uvek uz SPF zaštitu!

Ne zaboravite da i nežnu kožu lica zaštitite od sunca uz posebnu SPF kremu namenjenu toj regiji, a mi vam predlažemo Skinology SPF 25 zaštitnu kremu za lice.

spf

Pročitajte još i: Pripremite kožu lica za sunčanje za zdrav bronzani ten!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!