PAŽNJA – selfi vam uništava kožu

selfi

Mnogima dani prolaze u selfi fotkanju, kao i proveravanju i kuckanju poruka na telefonu, čitanju dnevnih novina, gledanju fotografija po društvenim mrežama, slanju mejlova, obavljanju poslovnih poziva… Pored toga što preterana upotreba telefona i drugih tehnoloških uređaja povećava stres, utiče na psihu i društveni život pojedinca, svakodnevno gledanje u ekran može da bude loše i za kožu.

Za probleme s pigmentacijom u neobičnim oblastima, kao što su koža ispod brade i sa strane lica, te ranije pojavljivanje bora oko očiju, usana i na vratu, prvenstveno je krivo HEV svetlo – ljubičasto-plavo svetlo koje emituju LCD ekrani telefona, kompjutera i tableta. Direktno izlaganje HEV zracima, kao prilikom selfi fotkanja kada smo skloni da mobilni previše približimo licu, dovodi do gubitka strukturnih komponenti kože – kolagena i elastina.

Pored HEV svetlosti, oštećenjima kože doprinosi i refleksija UV zraka preko ekrana mobilnih telefona. Takođe, izlaganje IR zracima, koje koža oseća kao toplotu, može da izazove alergije, upale, starenje kože i stvaranje ćelija raka.

Pošto kreme za sunčanje ne štite od ovih zraka, jedina preventiva je redovno korišćenje kreme bogate antioksidansima – potražite proizvode za negu kože koji sadrže ekstrakt semenki grejpfruta, vitamin E i C. Takođe, smanjite korišćenje mobilnih telefona, posebno se uzdržavajte od prečestog selfi fotkanja jer ćete tako smanjiti i uticaj štetnih svetlostnih zraka, tamnih kolutova ispod očiju, formiranje akni i bora.

Povezano: Sačuvajte mladalački izgled vrata!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!