Zašto je šargarepa hrana za lepotu?

Kada pričamo o hrani koja nas čini lepšim, često pomislimo na neke retke i egzotične biljke koje nas okružuju u supermarketima. Ali ti sastojci često prelaze velike razdaljine dok ne dođu do nas, što znači da je izgubljeno više hranljivih materija jer provode dosta vremena van zemlje ili su obrađeni. Želeli bismo istaći neverovatne prednosti za lepotu hrane, koja je sve samo ne egzotična – šargarepa.


Verovatno već znate da je šargarepa odlična za zdravlje. Sadrži malo kalorija i natrijuma, bogata je vitaminima i antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do određenih bolesti. Vitamin A, lutein i drugi antioksidansi štite vid, a njena prirodna antiseptička i antibakterijska svojstva pomažu jačanju imunološkog sistema. Ali da li znate da je šargarepa takođe odlična za vašu kožu i ten?

Šargarepa za zdrav i sjajan ten

Obezbeđuje zdrav sjaj kože:

Primetili ste kako su vam ruke malo narandžaste prilikom držanja šargarepe? Jedite malo više šargarepe nego obično i uživaćete u prirodnom zdravom sjaju vaše kože ovog leta. Karotenoidi, hranljive materije u šargarepi i drugom narandžastom, crvenom ili žutom povrću, utiče na melanin u koži dajući joj zlatnu boju. Ako želite zdraviju i privlačniju boju kože, bolje da jedete više voća i povrća, nego da ležite na suncu.

Štiti od oštećenja kože:

Vaša koža je svakodnevno izložena suncu, a UV zračenje je prisutno u nekom stepenu i u našem unutrašnjem osvetljenju. Znači da koža mora stalno da se brani, kako bi bili sigurni da UV oštećenja ne idu predaleko. Prirodna jedinjenja u šargarepi – poliacetileni – rešavaju probleme upale i raka. Šargarepa sadrži i jedinjenje za borbu protiv raka pod nazivom falkarinol, koje pomaže u smanjenju tumora. Ovo jedinjenje se gubi kada se šargarepa kuva, zato je najbolje da jedete sirovu šargarepu ili lagano kuvanu na pari.

sargarepa

Štiti od sunca i crvenila:

Beta karoten iz šargarepe pomaže da se zaštitite od opekotina od sunca. Takođe, sa unosom beta karotena smanjujete crvenilo na koži posle sunčanja. Unos beta karoten povećava i nivo hranljivih materija pronađenih u koži.

Protiv sitnih linja i bora:

Ukoliko uvedete šargarepu u vašu svakodnevnu ishranu, možete sprečiti pojavu bora i sitnih linija na koži. Slobodni radikali uzrokuju prevremeno starenje, a antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala koji načešće dolaze od sunca, ali i UV zračenja iz drugih izvora (kao na primer sijalica).

Beta karoten poboljšava elastičnost i podstiče proizvodnju kolagena, koji pomaže da koža zadrži čvrstinu. Dnevni unost od 30 mg beta karotena (jedna šolja soka od šargarepe) sprečiće i popraviti fotostarenje kože (posledica velikog broja oštećenja unutar ćelija i tkiva pod dejstvom zračenja).

sok od sargarepe

Smanjuje akne:

Rešenje je ponovo beta karoten, koji se u telu konvertuje u vitamin A. Vitamin A je uključen, u različitim oblicima kao što su retinoidi i tretinoin, u mnoge aktuelne proizvode za akne. Ali prirodno možete povećati sadržaj vitamina A u koži jedući šargarepu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!