Letnja nega lica: 10 najboljih saveta dermatologa

Dermatolozi baš poput nas, provode svoja leta pod istim suncem, a opet njihova koža izgleda čisto i sjajno tokom cele sezone! Naravno da je to njihovog opisa posla, ali čak se i profesionalci moraju potruditi više kako bi sprečili akne i umanjili štetu od sunca tokom letnjih meseci. Toplo vreme nameće potpuno drugačije izazove za kožu, a samim tim i rutinu. Zato vam u nastavku otkrivamo 10 dragocenih saveta dermatologa za letnju negu kože lica!

Letnja nega lica: Reč dermatologa

#1: Neka vaša nega bude laganija

Ako vi sami ne nosite zimski kaput u junu – zašto bi ga vaša koža nosila? Tokom leta, važno je podsetiti se da je rutina nege kože poput odeće. U ovim mesecima, mora biti laganija, a to znači da zamenite vašu tešku dnevnu kremu ili uljani skidač, laganijom gel-kremom i penastim čistačem.

#2: Koristite 2 u 1 kremu za hidrataciju sa SPF

Kako biste dodatno olakšali stvari – dermatolozi preporučuju da ne koristite odvojenu hidratantnu kremu i SPF kremu, već da nabavite 2u1 proizvod. Lagana krema sa SPF 30 ili više je sasvim dovoljna za većinu ljudi. Ako imate masnu kožu, odaberite onu bez ulja, lagane gelaste formulacije.

letnja nega kože lica

#3: Nemojte prestati sa kremom

Iako je vreme vlažno i toplo – i dalje vam je potrebna hidratantna krema. Čak i ako osećate da vam je koža masnija tokom leta, potrebni su vam i čistač lica i lagana hidratantna krema.

Kreme obnavljaju stratum corneum, spoljašnji sloj kože, koji nas štiti od štetnih čestica zagađenja i hemikalija, a nadalje sprečava iritacije i siušivanje. Zato je važno da nahranite taj spoljašnji sloj kože.

#4: Uložite u kvalitetan serum sa vitaminom C

Vitamin C je sjajan sastojak da ga koristite tokom cele godine, ali je najvažniji u leto! Vitamin C sprečava pojavu hiperpigmentacija, pooljšava izgled finih linija, i stimuliše prozvodnju kolagena. Nanesite par kapi seruma, između čišćenja lica i dnevne kreme.

Naša preporuka je Skinology Vitamin C serum za lice.

#5: Budite redovni sa pilingom

Dermatolozi se slažu da ne treba da preteramo sa pilingovanjem kože, ali je leto idealna sezona da pojačate nedelju rutinu pilinga. Posebno ako imate masnu kožu. To ne znači da treba da koristite jake voćne kiseline, već samo da povećate piling seanse tokom jedne nedelje. Birajte laganije mehaničke pilinge za leto, a hemijske ostavite za jesen.

Povezano: Šta sve morate znati pre pilinga lica ovog leta?

piling lica

#6: Skratite vreme tuširanja

Između vežbanja, plaže i redovno znojenja po gradu, mnogi od nas se tokom leta tuširaju svakodnevno. Dermatolozi preporučuju da zato skratite vreme tuširanja, na svega 4-5 minuta. Preterano dugo tuširanje, ili tuširanje vrelom vodom vodi do isušivanja kože i letnjeg ekcema.

#7: Postarajte se da koristite nekomedogenu šminku

Bacite detaljniji pogled na etikete šminke i zadržite samo one proizvode koji su nekomedogeni, odnosno – ne zapušavaju pore. Koristite šminku koja neće zapušiti pore i stvoriti okluzivni sloj na koži, jer to dovodi do akni i upala. Koristite oil-free prajmer, SPF faktor u kamenu i laganu BB kremu.

#8: Tražite hlad

Svi eksperti se slažu da treba da nosite zaštitnu odeću, šešire širokog oboda i naočare za sunce. Postarajte se da kožu tela i lica izlažete što je manje moguće suncu. Zato uvek tražite hlad – ispod suncobrana, noseći ekstra-veliki šešir ili izbegavajući podnevno sunce.

Povezano: Vodič kroz SPF oznake – koliko vas krema zapravo štiti od sunca?

#9: Ne zaboravite da pijete vodu

Hidratacija je jako važna za kožu, a posebno tokom letnjih meseci. Ciljajte na 8 čaša vode svaki dan, što zaista obećava sjajne rezultate kada je reč o stnaju kože. Hidratacija takođe pomaže koži da se oporavi posle sunčanice.

hidratacija

#10: SPF, SPF, SPF!

Sačuvali smo najvažniji savet za kraj – redovno nosite SPF zaštitnu kremu, koja će vas štititi od štetnog UV zračenja. Ne zaboravite da je nanesete na ruke, stopala, uši i usne. Jako je važno da SPF kremu obnavljate na svakih 2-3 sata, jer se UV filteri raspadaju posle tog vremena.

BONUS savet: podesite alarm na telefonu da zvoni na svakih 2-3 sata, kako bi vas podsetio da nanesete SPF kremu ponovo.

Mi vam preporučujemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

Pročitajte još i: Od prolećne ka letnjoj nezi lica – korak po korak!

error: Content is protected !!