Otkrivamo 5 najčešćih mitova o rastu kose

rast kose

Svi imamo onu jednu drugarica koja ima kosu poput sirene – jedan dan ima kratki paž, a već posle 6 meseci ima dugačku gustu kosu, o kojoj možemo samo da maštamo. Za većinu nas, puštanje kose je dugotrajan, i često, frustrirajući proces. I posle hormonskih promena, stresa i lošeg načina ishrane, opadanje kose je česta pojava. Zato uz pomoć eksperata, u nastavku razotkrivamo najčešće mitove vezane za rast kose.

Rast kose i mitovi – šta je istina, a šta ne?

Mit #1: Često šišanje čini da kosa brže raste

Zapamtite da se rast kose dešava u korenu, a šišanje je vezano za krajeve kose – ova dva nemaju baš nikakve veze! Naravno da redovno skraćivanje krajeva čni da kosa izgleda zdravije i svežije, i sprečava eventualno pucanje dlake. Ali – rast kose uslovljen je genetikom i tretnutnim zdravljem skalpa.

Mit #2: Šamponiranje kose čini da ona brže opada

Normalno je da dnevno izgubite oko 100 vlasi. Svaka vlas ima svoj životni ciklus, koji ne počinje u isto vreme za sve. Zato je normalno da kada stara vlas otpadne, nova počne da raste na njenom mestu. Šamponiranje nema nikakve veze sa bržim opadanjem kose – zapravo je masaža prilikom utrljavanja šampona izuzetno korisna i stimulišuća za skalp.

Naša preporuka je Revlon Professional EKSPERIENCE Anti Hair Fall šampon protiv opadanja kose.

pranje kose

Mit #3: 100 poteza četkom na dan stimuliše rast

Preterano češljanje kose, posebno uz pogrešni tip četke, zapravo može uzrokovati lomljenje dlake! Kosa je kao bilo koje drugo vlakno – podložna je trošenju i kidanju. Trenje koje nastaje čestim i grubim češljanjem kose zapravo dovodi do oštećenja dlake i njenog pucanja na kraju. Zato ne preterujte sa češljanjem – dovoljno je svega nekoliko poteza nežnom, detangle četkom ujutru i uveče.

Mi vam predlažemo The Wet Brush Black Paddle četku za nežno raščešljavanje kose, bez kidanja i čupanja.

Mit #4: Svačija kosa raste istom brzinom

U idealnim uslovima, kosa raste oko 1 cm mesečno, i oko 12 cm godišnje. Ipak, svako od nas ima svoj tempo rasta kose: nekome kosa raste brže, a nekom sporije. Koliko će vam kosa brzo rasti zavisi od nekoliko faktora, a neki od njih su van vaše kontrole. To su: genetika, starost, zdravstveno stanje i hormonske promene.

Jedan od faktora koji utiče na rast kose je i prirodna boja. Malo poznata činjenica je da prirodno smeđa kosa raste BRŽE, nego prirodno plava kosa, koja je tanja i nežnija, i samim tim vodi do pucanja i sporijeg rasta.

Povezano: “Uradi sama” tonik protiv opadanja kose koji zaista radi!

rast kose

Mit #5: Suplementi čine da kosa brže raste

Ovaj mit nije tako crno-beo. Dermatolozi i triholozi (stručnjaci za kosu), tvrde da su videli klijente koji su postigli uspeh koristeći suplemente biotina i kolagena. Ipak, te tablete tipično rade kod osoba koje već imaju određeni deficit vitamina. Najbolje je da sa lekarom proverite koji vitamini i nutrijenti vam fale, pa na osnovu toga da uvedete određeni suplement.

Pročitajte još i: 7 skrivenih razloga za opadanje kose

error: Content is protected !!