Uvek uredna frizura: 7 načina da sprečite zimsko elektrisanje kose

elektrisanje kose

Mraz, pahulje i miris pečenog kestenja? Sve ovo govori da je zima u punom jeku, ali to znači da ujedno borimo i sa problemom kao što je elektrisanje kose. Čim se temperatura vazduha spusti i vazduh osuši, elektroni “pobegnu” iz vaše kose, a ostanu samo pozitivno naelektrisane čestice, koje se odbijaju jedne od drugih, dajući naelektrsanu kosu. Zato vam u nastavku otkrivamo kako da sprečite tipično zimsko elektrisanje kose.

Zašto se kosa elektriše?

Naučni odgovor:

Elektrisanje kose se događa, kada se kosa “napuni” elektricitetom. Sva naša kosa se sastojci od atoma, a oni sadrži protone, elektrone i neutrone. Kada dolazi do trenja između dva objekta, jedan od njih gubi svoje elektrone i postaje pozitivno naelektrisan, dok ostali dobijaju njegove elektrone i postaju negativno naelektrisani. Ovo uzrokuje statički elektricitet u kosi.

Naš odgovor:

Statički elektricitet je savršen primer kako se suprotnosti privlače, i sve to kako bi upropastile vaš “good hair day”. Kosa se lepi za lice, trepavice, sjaj na usnama i deluje frizzy. Zato vam donosimo u nastavku kako možete sprečiti zimsko elektrisanje kose.

elektrisanje kose

7 načina kako da sprečite elektrisanje kose

#1: Leave-in proizvod je spas

Uvek u tašni nosite mini pakovanje laka za kosu, eliksira za krajeve ili ulja za kosu, koji će umiriti elektricitet. Nemojte preterati sa količinom, kako ne biste umastili i otežali kosu. Ukoliko preferirate lak za kosu, poprskajte malu količinu laka bez alkohola na ćešlja, i ravnomerno raščešljajte kosu, kako biste umirili kosu i “antenice” koje lete.

#2: Ne koristite plastične četke i češljeve

Plastični pribor za češljanje zapravo podstiče elektrisanje kose, pošto plastika nije provodnik. Umesto nje, opredelite se za metalni ili drveni češalj, a za četke birajte one sa prirodnim čekinjama divljeg vepra. Osim toga, ovi materijali čuvaju našu planetu, tako da su svakako bolji izbor.

drvena četka za kosu

#3: Nabavite ovlaživač vazduha

Suvlji vazduh znači – naelektrisanje kose! Naravno da ne možete kontrolisati procenat vlažnoasti u klimi u kojoj živite, ali postoji način da svojoj kosi obezbedite vlažnost koja joj je potrebna. Kada se hladni vazduh spolja udruži sa suvim grejanjem unutra, statički elektrictet u kosi postaje veći. Zato je jednostanvo rešenje da nabavite ovlaživač vazduha, koji će zaisgurno poboljšati kvalitet življenja u kući, a ujedno vam obezbediti glatku kosu!

Povezano: Zimska nega kose – Sve što treba da znate!

#4: Promenite neke navike u pranju kose

Još jedan način da smanjite elektrisanje kose je da nabavite fen sa jonima ili da kosu sušite prirodno, uz pomoć mikro-fiber peškira. Ovaj stajling aparat je veoma koristan, jer ne samo da kosu suši brže, i sa manje oštećenja, već negativni joni iz fena neutrališu pozitivne jone u kosi, i na taj način smanjuju količinnu elektriciteta.

#5: Fen sa jonima je obavezan!

Borba protiv elektrisanja kose počinje još u kadi! Nemojte prati kosu svakog dana, već 2-3 puta nedeljno. Koristite hidratantne, anti-frizz šampone koji će dlaku napuniti vlagom. Ne preskačite regenerator ni za jedno pranje! Korišćenjem šampona bez sulfata i kvalitetnog regeneratora, popravićete kvalitet kose, a ujedno ćete se i rešiti statičkog elektriciteta.

Povezano: 9 saveta za “frizz-free” glatku kosu

fen sa jonima

#6: Podigite kosu

Ponekada, šta god da uradite, ne možete spasiti kosu od elektrisanja. Najbolja stvar koju tada možete da uradite, jeste da je podignete u punđu ili konjski rep, kako biste sklonili dlake koje lete na sve strane sa lica. Još jedna opcija je da kosu stilizujete u pletenice.

#7: Anti-frizz proizvod

Ako je elektrisanje kose čest problem s kojim se borite, onda vredi da uložite u specijalan proizvod protiv elektrisanja kose, koji sadrži sastojke koji će obložiti dlaku i sprečiti trenje. Naše preporuke su:

Pročitajte još i: Kako da prirodno osušite kosu bez frizzy čupavog efekta?

error: Content is protected !!