Zimska nega kose – Sve što treba da znate

zimska nega kose

Tokom zimskih meseci, hladne temperature u kombinaciji sa suvim vazduhom u zatovrenim prostorijama mogu doslovno uništiti kosu, vodeći do lomljenja i cvetanja krajeva. Ovo se dešava svim tipovima kose, jer je prosto nemoguće uticati na temperature i vremenske prilike. Ipak, postoji nekoliko važnih smernica kada je reč o zimskoj nezi kose, koje će pomoći da sprečite tipične zimske probleme nege kose.

Zimska nega kose: 7 TOP saveta

Proredite pranje kose

Zimska nega kose uključuje i glavni savet vodećih frizera: probajte da ređe perete kosu, manje agresivnim šamponima. Ovo se posebno odnosi na osobe sa peruti ili suvim iritiranim skalpom. Komadići mrtve kože mogu zagušiti skalp i izazvati svrab, a tokom zime on je dodatno isušen kao i bilo koji deo kože. Zadržite se na pranju kose 2-3 puta nedeljno maksimalno, blagim šamponima bez sulfata.

Naš predlog zimskog nežnog šampona je Marrakesh Original šampon na bazi ulja argana i konoplje, bez suflata i štetnih sastojaka.

Hidrirajte skalp

Ne zaboravite da suv skalp dovodi do peruti i iritacije, a u najgorem slučaju dovodi do opadanja kose. Isto kao što birajte masniju kremu za lice, tako je i koži glave potrebna jača hidratacija. Zato se barem jednom nedeljno posvetite hidrataciji skalpa uz masažu uljima. Koristite zagrejano maslinovo ili kokosovo ulje, umasirajte ga u skalp, masirajte 5 minuta i ostavite da deluje 20 minuta. Posle toga ga dobro isperite šamponom i negujte kosu kao i obično.

Povezano: Masažom skalpa stimulišite rast kose – EVO KAKO!

zimska nega kose

Duplirajte količinu regeneratora

Vašoj kosi je potrena sva moguća hidratacije tokom zime, a krucijalnu ulogu ovde igra regenerator. Ne preskačite ga posle pranja kose – kada isperete šampon, nanesite obilnu količinu regeneratora od polovine dužine, a posebno na krajeve. Ostavite ga deluje nekoliko minuta, a potom ga isperite mlakom ili hladnom vodom kako biste “zaključali” vlagu untuar dlake. Birajte bogate uljane regeneratore.

Naš predlog zimskog regeneratora je Revlon Orofluido regenerator sa uljima argana, lana i ciperusa.

Sprečite elektrisanje kose uz leave-in regenerator

Kada kažete “zima i kosa” prvo što pomislite je statički elektricitet, koji uzrokuje frizzy kosu koja leti na sve strane. Krivci su džemperi, šalevi, kape i rukavice, koje dodiruju kosu i prave trenje. Kako biste sprečili elektrisanje kose, češljajte se četkom koja ima otvore u dizajnu, i kombinaciju najlonskh i prirodnih čekinja.

Perite kosu mlakom, a ne vrućom vodom i štitite kosu leave-in regeneratorom u spreju, koji će hidrirati dlaku i sprečiti elektrisanje.

Povezano: 9 saveta za frizz-free glatku kosu bez elektrisanja

zimska nega kose

Dubinski pakujte kosu jednom nedeljno

Pružite kosi salonski nivo hidratacije uz dobru profesionalnu hidratantnu masku, koju ćete jednom nedeljno obilno naneti i držati pod najlonskom kapicom barem pola sata uz zagrevanje fenom. Ovaj tretman se naziva dubinska hidratacija, jer toplota iz fena koja se generiše pod kapom, čini da se kutikula otvora i bolje upija nutrijente iz maske. Vaša kosa će vam biti zahvaln

Pametno stilizujte kosu

Tokom zime, svako isušivanje dlake vodi do njenog pucanja. Zato maksimalno proredite toplotno stilizovanje kose peglom i figarom, a ako ih već koristite – obavezno koristite zaštitni sprej. Osim toga, trudite se da ne nosite puštenu kosu, već da je stilizujete tzv. “zaštitnim frizurama” poput pletenica, punđi, repova, koji će zaštiti kosu od štetnih vanjskih uticaja.

zimska nega kose

Nikada ne izlazite iz kuće sa vlažnom kosom

Osim očiglednog rizika po zdravlje, boravak na hladnim temperatura sa vlažnom kosom uzrokuje pucanje dlake. Sve što je hladno se širi, i to se dešava sa kutikulom dlake – ona se širi i puca na kraju, a uzrikuje i brže izbleđivanje boje. Zato izbegavajte da kosu perete ujutru, pre izlaska iz kuće.

Pročitajte još i: Suva kosa – top 5 saveta kako da se izborite sa suvoćom

error: Content is protected !!