9 saveta za “frizz-free” glatku kosu

frizzy kosa

Frizz efekat koji dobijemo kada nam se kosa naelektriše rezultira divljom kosom, koja se nikako ne može oblikovati i ukrotiti. Ovo je poseban problem u hladnijem delu godine – kada kosa dolazi u kontakt sa šalevima, kapama i suvim vazduhom od hladnoće i centralnog grejanja. Zato isprobajte ovih 9 saveta, i bićete frizz-free tokom ove hladne sezone!

9 TOP saveta kako da izbegnete “frizzy” efekat na kosi

1. Šampon bez sulfata, sa glicerinom

Šamponi sa sa sulfatima skidaju prirodnu masnoću sa vaše dlake i dehidriraju je – suprotno od onoga što želite, a to je da zadržite vlagu. Zato birajte šampone koji nemaju sulfate, a imaju glicerin visoko na listi sastojaka, jer će on pomoći da se kosa reši “frizzy” efekta tako što će hidrirati kutikulu. Glicerin će takođe stvoriti zaštitni sloj preko same dlake, kako se ne bi lomila.

Povezano: Šamponi bez sulfata – Zašto su tako dobri + predlozi

2. Ne preskačite regenerator

Eklektrisanje kose sprečićete održavanjem nivoa vlage u dlaci, a to je najbolje postići redovnim nanošenjem regeneratora posle pranja. Ako ne “ubacite” vlagu u dlaku, kutikula će se otvoriti da propusti vlagu iz vazduha unutra, čineći da vaša kosa od glatke – postane frizzy.

3. Ne sušite previše mokru kosu

Previše vrućeg vazduha direktno usmerenog na kosu će uzrokovati njeno isušivanje. Zato koliko je god moguće, pustite da vam se kosa prirodno osuši barem 50%, te je potom osušite i fenom. Pre sušenja, dobro potapkajte višak vode koji se cedi iz kose uz pomoć mikrofiber peškira.

frizzy kosa

Preporučujemo THE WET BRUSH Flex Dry set sa četkom za kosu za brže sušenje i mikrofiber peškirom.

Povezano: Šta se dešava kada prespavate sa mokrom kosom?

4. Koristite suvo ulje

Dok je vaša kosa još vlažna, nanesite suvo ulje koje će zaključati vlagu unutar dlake. Ulje je barijera koja sprečava da tečnost udje unutar dlake i naduva je. Kada vam je kosa 90% suva, prodjite kroz nju četkom koja ima kombinaciju plastičnih i prirodnih iglica, kako biste zatvorili kutikulu za glatki finiš. Kosu potom možete ispeglati peglom za kosu, jer ništa ne zatvara kutikulu poput toplote.

5. Za kovrdžavu kosu – kremasti leave-in

Nakon što ste oprale i negovale kosu maskom, dok je još vlažna nanesite leave-in kremu od korena do vrhova. Umesto da ga samo utrljate, ugrejte ga izmedju dlanova i nanesite na kosu. Potom umotajte kovrdže oko prsta kako biste ih oblikovali po želji, i pustite je da se prirodno osuši. Možete koristiti i fen sa difuzerom na nižoj temperaturi.

Naša preporuka je Marrakesh Curl Cream, krema za kovrdže, za prelepe definisane i sjajne lokne.

frizzy kosa

6. Kada pokisnete – regenerator u spreju

Bez obrzira koliko ste se se dobro isfenirali na ravno – kada pokisnete ili je napolju previše vlage, kosa postaje naduvena, naelektrisana i “frizzy”. Zato čim dodjete kući, nanesite leave-in regenerator u spreju koji će instant smiriti čupave antice ili anti-frizz sprej.

Predlažemo Subrina Frizz-Fighter sprej protiv frizzy efekta u kosi koji ujedno štiti od termičkih stajling aparata.

7. Četkajte kosu naopačke

Kako biste rasporedili prirodna ulja celom dužinom dlake, prebacite je preko glave i češljajte je od korena ka vrhovima, dok je prevrnuta. Ovako ćete preneti prirodna ulja sa skalpa na ostatak dužine. Ovo je ključ za hidriranu kosu koja blokira efekat elektrisanja ili vlage.

8. Ukrotite “antenice” uz losion za telo

Ako je vaša savršena sleek pundja ili rep upropašćena čupavima naelektrisanim anticama koje štrče – zagladite površinu uz malo laka za kosu. Ako se vaš konjski rep naelektrisao i izgleda kao čupava lopta, samo nanesite malo mleka za telo i prodjite prstima kroz rep, kako bi izgledao ispolirano.

frizzy kosa

9. Promenite jastučnicu

Ako i dalje koristite pamučne jastučnice, koje isisavaju vlagu iz dlake – odmah je zamenite satenskom! Tokom noći, treje koje nastaje okretanjem, stvara statički elektricitet u kosi i čini da ona ujutru izgleda kao čupava “frizzy” lopta. Zato su satenske ili svilene jastučnice pravo rešenje za lepu kosu ujutru!

Pročitajte još i: Anti-frizzy preparati za negu kose

error: Content is protected !!