FILERI – Popunjavanje bora, povećanje volumena usana i obraza, vrste filera – Za i protivStarenje je prirodan proces ljudskog tela, a jedan od najistaknutijih znakova starenja kože jesu bore. Međutim, kozmetička industrija je ostvarila izuzetan napredak u lečenju naborane kože i dermalni fileri se smatraju jednim od najpoznatijih načina da se rešite bora i drugih znakova starenja kože ali i utičete na volumen usana, jagodica, brade…


Dermalni fileri/fileri za bore su supstance koje se ubrizgavaju u potkožni sloj problematičnog područja kože i popunjavaju nabore na njoj. Nisu samo efikasni za popunjavanje bora, već indukuju i dermalno voluminiziranje.

Vrste dermalnih filera

Različiti dermalni fileri za bore se često koriste za popunjavanje različitih delova lica kao što su usne ili za podizanje obraza ili vilice. Efikasni su i za opuštenu kožu i stoga se mogu smatrati estetskim rešenjem ne samo za borbu protiv starenja, već i da dobije crte lica po vašem izboru.

Različite vrste filera za bore

Dermalni fileri obuhvataju različite vrste koje se koriste za tretiranje svakog tipa bora na najefikasniji način. Stoga, krajnji ishod lečenja većinom zavisi od znanja i iskustva hirurga koji vam radi tretman. U zavisnosti od njihovih osnovnih sastojaka dermalni fileri se mogu podeliti u 4 kategorije:

  • hijaluronski (belotero, juvederm, restylane, perlane),
  • sintetički (radiesse, sculptra, silikonski),
  • kolagenski i
  • autologni fileri (bazirani na masti i bazirani na krvi).

Svaki od ovih tipova dermalnih filera razlikuje se po radnom procesu kao i ishodu i sporednim efektima.

fileri

1. Hijaluronski fileri:

Jedna od najpopularnijih vrsta dermalnih filera koji su dostupni na tržištu su hijaluronski fileri. Zbog njihove usklađenosti sa telom (hijaluronska kiselina je prirodni šećer koji se nalazi u ljudskom telu i stoga postoji manji rizik od neželjenih efekata), najčešće su prvi izbor dermatologa i pacijenata. Hijaluronska kiselina formira vezu sa vodom i donosi hidrataciju za kožu čineći je mekom i gipkom.

Šta je hijalurosnka kiselina?

Belotero fileri:

Koriste se za punjenje i zaglađivanje bora, povećanje usana, popunjavanje ožiljaka od akni, kao i za rehidrataciju kože. Da bi primetili neke zadovoljavajuće rezultate, u većini slučajeva, potrebna su vam minimum 3 tretmana sa belotero filerima. Za stalni efekat većina pacijenata treba da ponovi tretman 2 do 3 puta godišnje.

popunjavanje usana filerima

Juvederm fileri:

Koriste se za različite tipove kožnih punjenja, voluminiziranje i tretmane za lifting lica. Tretman sa juvederm filerima zahteva minimalno vreme, rezultati su trenutni, izgled prirodan te može trajati do 18 meseci, bez potrebnog vremena oporavka.

Restylane fileri:

Efikasno se koriste za dodavanje zapremine ispod kože i uklanjanje (umerenog do jakog nivoa) bora i nabora na licu. Tretman restylane filerima traje manje od sat vremena, a tipično vreme oporavka je ne više od 2 do 3 dana. Pored opštih neželjenih efekata tretmana restylane filerima (otok, podliv i crvenilo koji mogu potrajati i do 10 dana), takođe trebamo istaći i kratak vek trajanja pozitivnih efekata tretmana (postupak se mora ponoviti u roku od 6 meseci od prve aplikacije). Međutim, dobra je stvar da svaki tretman sa restylane filerima traje duže od prethodnog.

Perlane fileri:

Pripadaju porodici restylane filera, ali se razlikuju po prosečnoj veličini molekula od restylane. Ovaj beli gel ima mnogo manju molekularnu veličinu koja omogućava ubrizgavanje filera na mnogo dubljem nivou kože, čineći efekat prirodnijim i dugotrajnijim. Jedan tretman parlene filerima može trajati između 6 do 12 meseci, u zavisnosti od toga gde je ubrizgan. Tehnika ubrizgavanja takođe utiče na trajanje tretmana.

2. Sintetički fileri:

Proizvodeni u laboratoriji i zato ne sadrže nijedan sastojak koji podseća na prirodnu ljudsku kožu. Sintetičkih fileri za bore pružaju mnogo dugotrajnije rešenje protiv bora. Rade na sličan način kao i dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline, s tim da oni popunjavaju izgubljena tkiva na licu pri čemu ga podmlađuju (dodaju volumen pod kožu). Neki od sintetičkih filera takođe povećavaju prirodni proces sinteze kolagena kože.

Radiesse fileri:

Obezbeđuju hitne i efikasne rezultate i jedan su od najboljih dostupnih nehirurških tretmana za obnavljanje volumena lica, kao i za kontrolu prirodnog procesa starenja kože. Radiesse fileri se preporučuju i za lečenje nazolabijalnih brazdi. Ovaj dermalni filer stimuliše i prirodni proces sinteze kolagena i zato često efekti jednog tretmana radiesse filerima može da traje oko 18 meseci. Radiesse tretman je skuplji u odnosu na druge filere (jedan tretman radiesse filerima može biti duplo skuplji od tretmana restylane filerima).

fileri za nazolabijalne bore

Sculptra fileri:

Ovi fileri sadrže poli-L-mlečnu kiselinu kao bazu koja je u stanju da pokrene sintezu kolagena, osiguravajući pri tom postepeno povećanje debljine kože i popravljajući izgled bora i udubljenih površina. Najčešće se koristi za popunjavanje jagodica obraza i brade. Ne pruža odmah vidljiv efekat već se rezultati pojavljuju postepeno u periodu od nekoliko meseci.

Silikonski fileri:

Pošto su potpuno sintetički, proces silikonskim filerima može da izazove alergiju ili jaku upalnu reakciju. Pošto su po prirodni trajni, ako niste zadovoljni tretmanom, moraćete proći kroz hirurški proces vađenja filera.

3. Kolagenski fileri

Zbog njihove kratkoročnosti, kolagenski fileri su retko prvi izbor doktora i pacijenata. Ovi fileri su napravljeni od životinjskog kolagena (od prečišćenog kolagena prikupljenog od krava) tako da uvek postoji rizik od alergijske reakcije. Efekti kolagenskih filera su takođe veoma kratkotrajni i često se moraju raditi na svakih meseca dana.

vrste filera

4. Autologni fileri:

U slučaju autologih filera za bore mogu se koristiti proizvodi (poput masti i krvi) direktno iz tela osobe koja radi tretman.

Fileri bazirani na masti:

Masti su jedna od najčešće korišćenih supstanci kod autolognih filera. Višak masti (sa butina, stomaka ili zadnjice pacijenta) se uklanja pomoću hirurške procedure pa se prečišćava. Prečišćena mast se ubrizgava na ugrožena mesta da bi popunila izgubljene masti. Ovaj proces je takođe poznat i kao kalemljenje masti. Rezultati su polutrajni, a rizik od neželjenih efekata je niži. Tretman obuhvata 2 različita postupka koji mogu ili ne mogu biti obavljeni u jednom danu pa se proces oduži.

Fileri bazirani na krvi:

Krv se izvlači iz ruke pacijenta i od nje se dobija plazma bogata trombocitima koja se ubrizgava u zahvaćeni predeo lica. Tretman može trajati 12 do 18 meseci. Dermalni fileri, korišćeni u bilo kom obliku, uvek su povezani sa rizicima. U ovom slučaju su fileri proizvedeni direktno iz tela pacijenta, stoga nema potrebe za odobrenje zdravstvenih organizacija.

 

error: Content is protected !!