Nutricionisti otkrivaju: Kada je zapravo najbolje vreme za konzumiranje šećera?

Iako je teško odustati od doručka sa ledenom kafom i pauza za kolače sredinom dana, možda možemo da sve ove slatke delicije drugačije rasporedimo u toku dana na način koji ide u našu korist. Koliko ste puta pojele slatkiš na prazan stomak, bio to slatki doručak ili čokoladica za usput? Ova praksa nikako ne odgovara našem organizmu i zato vam donosimo mišljenje nutricionista kada je najbolji tajming u toku dana za pojesti nešto slatko.

Da li jedan pristup odgovara svima?

Kada je u pitanju potrošnja šećera, tajming je ključan. Faktori kao što su vreme obroka, fizička aktivnost i ukupan način ishrane igraju ogromnu ulogu u određivanju najboljeg vremena za jelo šećera. Uzmite, na primer, svoje slatke doručke — slatke žitarice ili čokoladni kroasani mogu vam podići raspoloženje i dati vam brzu energiju, ali će takođe povećati nivo šećera u krvi jer ne postoje drugi hranljivi sastojci koji bi uravnotežili stvari. Povećana osetljivost tela na ugljene hidrate posle noćnog posta je još jedan razlog da se izbegava šećer ujutru. Ili ponoćni desert može lako poremetiti vaš san iz sličnih razloga. Ali kako vaše telo podnosi šećer zavisi od više faktora kao što su koliko ste osetljivi na insulin, koliko ste aktivni i šta još jedete. Ne postoji pravi odgovor, ali većina stručnjaka jednoglasno veruje da je pametno uživati u šećeru umereno i kao deo uravnoteženog obroka ili užine.

Povezano: Zdrave energetske kuglice – slatke, a bez šećera

slatko

Jesti šećer na prazan stomak je apsolutno ne

Određivanje vremena za desert može razlikovati dobar dan od anksioznog. Konzumiranje slatke hrane ili pića pojedinačno, posebno na prazan stomak, može dovesti do brzih skokova i naknadnih padova nivoa šećera u krvi, što rezultira osećajem umora i iscrpljivanja energije, otkrivaju nutricionisti i i dalje objašnjavaju da uparivanje slatke hrane sa izvorima proteina, vlakana i zdravih masti može pomoći u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, obezbeđujući više energije i sprečavajući nagle fluktuacije nivoa šećera u krvi.  Uradili biste sve da izbegnete taj high and low momenat sa prerađenim šećerom, zar ne? Zato, kada posežete za slatkišima, razmislite o tome da ga uparite sa drugom hranom koja nema dodatog šećera.

slatko

Kada je vaše telo najsposobnije za obradu šećera?

Naša tela mogu biti efikasnija u metabolizmu šećera tokom povećane fizičke aktivnosti. Međutim, važno je voditi računa o veličini porcija i ukupnom unosu ishrane kako biste sprečili prekomernu potrošnju šećera i održali zdravu ravnotežu. Preporučujem sastanak kao zdravu alternativu za šećer u takvim vremenima. Ali ako za ovo moramo da stavimo doba dana, neka to bude bliže satima za ručak. Naša tela su generalno bolje opremljena za obradu šećera ranije tokom dana kada je metabolizam obično aktivniji i potrošnja energije veća. Pored toga, određivanje vremena potrošnje šećera oko treninga ili perioda povećane energije može pomoći u oporavku mišića. Jednostavno rečeno, najbolje vreme za jesti šećer je ranije tokom dana i upareno sa drugim hranljivim materijama. Od suštinskog je značaja da osluškujete znake gladi i sitosti svog tela i konzumirate šećere kao deo uravnotežene ishrane.

Pročitajte još i: “Jede mi se nešto slatko” – Kako da se izborite sa željom za određenom vrstom hrane?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!