Alergija na crvene senke za oči: Da li je i vi imate?

alergija na crvene senke

Poslednjih nekoliko godina, crvenkaste senke za oči su postale veoma popularne: bilo da su cimet-crvene, bugundi, smeđe-crvene itd. Ipak, neke žele često iskuse alergiju na crveni pigment, i to onaj koji se nalazi u crvenim, smeđim, pink i ljubičastim senkama za oči. Ove senke iritiraju kapke, čime oni postaju crveni i svrbe. Radi se o alergijskoj reakciji na crveni pigment. Evo šta da radite u tom slučaju!

Da li možemo biti alergične na određeni pigment?

Ako primetite upalu ili iritaciju oko oka, nakon nanošenja senke, veoma je verovatno da imate alergijsku reakciju na proizvod. Alergijski kontaktni dermatitis se dešava kada koža dođe u kontakt sa supstancom na koju je senzitivna. Svaka supstanca može izazvati kontaktnu alergiju, ali neke su češće od drugih. Ukoliko primetite simptome, poput crvenog osipa na kapcima koji svrbi, odmah ili nakon 12-72 sata, radi se o alergijskoj reakciji.

alergija na crvene senke

Šta je uzrok?

Kada se radi od crvenim, pink ili braon senkama, glavni i odgovorni krivac je “carmine” – vibrantna crvena boja koja se vekovima koristi za garderobu, kozmetiku i druge proizvode. To je zapravo boja koja se dobija iz jedne vrste insekata, koja, kada se zdrobi, otpušta ovu boju. Upotreba “carmina”-a u make-up proizvodima je značajno porasla, posebno nakon karcinogene prirode jeftiniih i sintetičkih boja.

Prirodno dobijena crvena boja se uvek mora napisati na kozmetičkoj etiketi. Ako sumnjate da imate alergiju, pogledajte sastav vaših senki za oči. Sinonim za “carmine” su: cochineal, cochineal extract, crimson lake, carmine lake, natural red 4, B rose liquid.

alergija na crvene senke

Kako da smirite alergijsku reakciju na oku?

Identifikovanje na šta ste alergični i izbeganje tih proizvoda je najbolji način da stopirate buduće alergije. Kako biste smanjili rizik od kontaktnog dermatitisa na kapcima, patch-test može pomoći. Nanesite malo senke na koju sumnjate, na kožu podlaktice, i sačekajte 72h da biste videli potencijalnu reakciju. Takođe je dobro da potražite hipoalergenu i šminku bez mirisa.

Ako vam se desi alergijska reackija, prestanite odmah sa korišćenjem proizvoda i nežno očistite tu reiju kako biste uklonili ostatke. Izbegnite trljanje ili češanje zone, jer ćete tako uzrokovati još više upale i iritacije. Ako se simptomi nastave, posetite dermatologa.

Pročitajte još i: Saveti šminkera – kako da nosite crvenu senku za oči?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!