Da li znate razliku između hajlajtera i iluminatora?

Ako pratite make-up trendove poslednjih nekoliko godina, sigurno u svojoj kolekciji imate barem jedan hajlajter ili iluminator. To su zaista nezamenljivi komadi šminke koji mogu ulepšati vaše crte lica uz diskretan sjaj. Ipak, mnoge dame smatraju da je ovo isti make-up proizvod, a istina je da hajlajter i iluminator imaju različite namene a samim tim i efekat na licu. Ako vas zanima da li pravilno koristite ova dva make-up proizvoda i koje su razlike između njih – nastavite da čitate.

Sličnosti između hajlajtera i iluminatora

Ono što je zajedničko za hajlajter i iluminator jeste da daju predivan sjaj licu uz naglašavanje prirodnih crta. Oba proizvoda sadrže čestice koje prelamaju svetlost naglašavajući strukturu lica. Ako se pravilno upotrebe, mogu skinuti nekoliko godina s lica, a osim toga fenomenalno izgledaju na fotografijama. Hajlajter i iluminator se mogu koristiti i zajedno, a da li znate koja je razlika između njih?

Razlike između hajlajtera i iluminatora

Hajlajteri se stavljaju na određene delove lica

Kao što već znate, hajlajteri se nanose na delove lica na koje prirodno pada svetlost – to su vrhovi jagodica, vrh nosa i deo iznad gornje usne. Oni se dakle nanose – ciljano. Mogu biti satenskog sjaja (bez šljokica) ili sadržavati sjajne čestice.

Iluminatori daju blistavost celom tenu

Ako vaša koža deluje sivo, beživotno i umorno, onda je iluminator tajno oružje koje će pružiti željenu blistavost i svežinu vašem tenu. Iluminatori su najčešće tečne teksture, pa ih lako možete umešati u vašu dnevnu kremu ili tečni puder, i na taj način naneti na lice. Na ovaj način postićićete efekat “glowy” kože.

Hajlajteri su intezivniji

Hajlajteri su sjajniji i intezivniji jer sadrže mnogo više blistavih čestica. Kako ne biste delovale kao mala sjajna disko kugla, pre nanošenja hajlajtera otresite višak sa četkice. Namena hajlajtera je upravo da privuče dodatnu svetlost samo na ODREĐENE tačke vašeg lica. Zato ga ne želite na celom licu.

Iluminatori su mnogo suptilniji

Pošto se mešaju sa kremom ili puderom i namenjeni su celom licu – iluminatori su mnogo manje sjajni. Namenjeni su da daju suptilan sjaj celom licu koji se vidi iz različitih uglova.

Hajlajteri su svetlije boje

Kako bi istakao određene tačke na licu, potrebno je da hajlajter budu barem 1-2 nijanse svetliji od vašeg tena. Zato su najbolji hajlajteri u šampanj i zlatnim tonovima, koji pristaju većini tonova kože.

A post shared by Ana Minić (@ana.minic) on

Iluminatori su u boji vašeg tena

Iluminatori s druge strane, treba da budu približni vašoj boji kože, jer bi presvetao ilumanator dao efekat hajlajtera, a to ne želimo na celom licu. Ako želite efekat osunčanog tena, birajte bronzane iluminatore koji će blago potamniti vašu kožu i dati joj letnji “J. Lo glow”.

Hajlajteri najbolje izgledaju u leto

Najbolje ćete iskoristiti sve prednosti hajlajtera u letnjoj sezoni, jer je sunce jako i dosta visoko na nebu. Vrhovi jagodica i vrh usne delovaće još sjajnije. Na jakom suncu, kada je sve dosta osvetljeno, hajlajter neće štrčati i delovati veštačko. Ipak, možete ga nositi i zimi, samo se odlučite za neki suptilniji.

Iluminatori su lepši zimi

S druge strane, iluminatore ćete najbolje iskoristiti u zimskim i jesenjim mesecima, kada prirodno ima manje svetla. Oni će nadomestiti sjaj koji nedostaje vašoj koži i učiniće da vam koža zrači zdravim sjajem.

Hajlajtere mogu koristiti svi tipovi kože

Pošto se hajlajteri nanose samo na određene tačke na licu, mogu ga koristiti i dame svih tipova kože. Svakako se nanose na delove lica koji se ne maste (van T zone), tako da neće privući neželjeni sjaj ukoliko imate masnu kožu.

Iluminatori nisu pogodni za masnu kožu

Ako ste vlasnica masne ili kombinovane kože, iluminatori nisu baš idealan proizvod za vas. Vama se T zona pojačano masti, a dodatni sjajni proizvod će samo naglasiti proširene pore i višak sebuma. Zato vašu sjajnu šminku svedite samo na hajlajter u kamenu koji ćete naneti na ciljane tačke, a iluminator prepustite damama sa normalnom i suvom kožom.

Naša preporuka hajlajtera je fenomenalna City Color Strobing paleta hajlajtera.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!