“Waterline” make-up: Da li je šminkanje vodene linije oka bezbedno?

vodena linija oka

Ukoliko ste odrastale tokom 90-ih ili ranih 2000-ih godina, obrubljivanje vodene linije oka crnim ajlajnerom vam je dobro poznat make-up trend! Zahvaljujući saznanju da ste trendovi vraćaju i ove godine smo primetili porast popularnosti ovog trenda, iako se boje olovaka menjaju. Ipak, iznenadiće vas podatak da nanošenje olovke za oči na vodenu liniju može uzrokovati infekciju oka i nikako se ne preporučuje od strane oftalmologa. Više o ovoj temi saznajte u nastavku!

Vodena linija oka

Ovaj termin je beauty termin, a nije medicinski. Odnosi se na liniju kože između trepavica i oka. Ova linija je veoma blizu očne jabučice i često je vlažna. Razlog zašto doktori ne preporučuju iscrtavanje vodene linije oka jeste što se tu nalaze specijalne žlezde koje se na taj način opstruišu i ne proizvode zdrave suze. Ovo je i dokazano jednom studijom.

vodena linija oka

Studija o štetnosti šminkanja vodene linije oka

Tokom dve posete, istržaivači su naneli olovku za oči ispod linije trepavica i na vodenu liniju oka, na tri ženska subjekta. Koristili su olovku za oči sa šljokicama, jer je čestice glitera mnogo lakše pratiti. Potom, istraživači su snimali oči ovih ženskih subjekata, oko 30 sekundi nakon treptanja i analizirali su video kako bi prebrojali čestice koje su završile u suznom filmu (tankom vlažnom sloju koji prekriva očnu jabučicu). Naravno da je nemoguće davati opsežne izjave bazirane na samo 3 subjekta, ali studija je pokazala da je oko 15 do 30 odsto više čestica završilo na oku u slučaju kada je olovka naneta na vodenu liniju, nego kada je iscratana samo donja linija trepavica. Nakon dva sata, oči testiranih subjekata su se “vratile u normalu”, jer oko prirodno ispira neželjene čestice.

Zaključak studije je da bi bilo benefitno da posavetuju pacijente da nanošenje olovke ipak sačuvaju za linijiu trepavica, a nikako za vodenu liniju oka. Ovo se posebno odnosi na dame koje nose kontaktna sočiva, jer će one najpre iskusiti probleme. Ako se čestice olovke za oči zalepe za sočivo, mogu našetiti vidu, jer bi se sočivo zamutilo.

vodena linija oka

Zapušene žlezde oka

Doktori takođe objašanjavaju da sreću pacijente koji godinama iscrtavaju vodenu liniju oka i time su naštetitili zdravlju oka: na taj način dolazi do zapušenja sitnih žlezda koje su raspoređene duž vodene linije i njihova uloga je da pomažu u stvaranju zdravih suza. Ove žlezde luče masnoću koja bi trebalo da bude teksture maslinovog ulja, a kod pacijenata sa zapušenim žlezdama, ova masnoća je gusta, i nepogodna za podmazivanje oka. Zato obratite pažnju i izbegavajte obrubljivanje waterline-a olovkom za oči.

Ovu problematiku možete videti u sledećem videu:

@bettervision Why not to wear eyeliner on your waterline. #eyeliner #eyehealth #dryeye #eyes #meexplaining #optometrist #MGD #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

error: Content is protected !!