Prva krema

Prva krema se bira sredinom ili čak u kasnim dvadesetim godinama. Mnoge od nas su potrošile mnogo vremena i novca isprobavajući razne kreme. Najvažnije je znati šta fali našem licu zavisno od životnog doba i šta je za njega dobro.

Kada nam je šta potrebno?

U tinejdžerskim godinama najvažnija je hidratacija i čišćenje, jer je koža sjajna pod uticajem hormona, a neretko se javljaju i bubuljice. U ovim godinama najvažnija je higijena lica, tj.da se llice svako veče opere sredstvom za pranje lica, ali koje ne sadrži sapun u sebi, jer on još više stimuliše lojne žlezde, pa je koža još masnija. Čišćenje je neophodno da bi se sprečilo zapušenje pora i pojava bubuljica. Preparati bi trebalo da sadrže aloju, neven, kamilicu, hamamelis ili čajevac, jer imaju umirujuće i antiseptičko dejstvo.

U ovom periodu krema nije obavezna, ali ako je neohodna treba da sadrži hidrataciona sredstva, kao što je urea. Preparati koji sadrže shea buter, jojobu, maslinovo ulje, badem ili noćurak dobar su izbor jer regenerišu, umiruju kožu i antibakterijski su. Krema za mladu kožu treba da je lagana i najbolje je da se nanosi uveče pre spavanja.

Pošto sa vremenom lipidna barijere kože slabi, ona gubi svoju zaštitnu ulogu i koža počinje da se isušuje. Neka koža postaje masna, druga gubi sjaj i postaje gruba. Sa godinama dolazi i do smanjenja sinteze kolagena i javljaju se prve bore. Zajedno sa oštećenjem od sunčanja dolazi do pada tonusa i starenja kože.

Čišćenje je bitno koliko i nega

Pre nego što na kožu nanesemo kremu, kožu moramo očistiti mlekom ili gelom za čišćenje lica, da se uklone sve mrtve ćelije, šminka i prljavština i koža bolje upija kremu. Nakon čišćenja, nanosimo tonik, koji se bira prema tipu kože i služi za dublje čišćenje. Ukoliko je koža normalna i suva tonik treba da je umirujuć i osvežavajuć na biljnoj bazi, dok su za masnu i mešovitu kožu bolji adstrigentni tonici za sužavanje pora. Onda nanosimo kremu prema tipu kože.

Za masnu i kombinovanu kožu dnevna krema treba da je laganije strukture, hidratantna da bi obezbedila dovoljno vlage, jer je njen nedostatak razlog premašćivanja. Zato su najbolje gelaste kreme, koje sadrže shea buter, derivate celuloze i sl.u koje su dodate supstance za vlaženje kože(urea, hijaluron,…) i biljni ekstrakti i ulja(aloja, hamamelis, zeleni čaj, kamilica, neven, jojoba,…). Dobre hidratantne kreme svoj efekat ispoljavaju u toku 24h, pa je dovoljna za dan i noć. U zrelijim godinama potrebna je i noćna krema, jer se u koži pored hidratacije javljaju i drugi nedostaci.

Što se tiče suve kože, ona zahteva više nege kako godine prolaze. U mladosti je čista i sjajna, ali brže i više stari, jer nema dovoljno sebuma(masti), a često je i dehidrirana. Suva koža traži dnevnu hidratantnu i noćnu hranljivu kremu. Dnevna treba da sadrži sredstva i ekstreakte za hidrataciju, ulje masline, neven ili pšenične klice. Noćna krema treba da sadrži biljna ulja i ekstrakte i anti-age faktore koji sprečavaju nastanak bora (lipozomi, ceramidi, hijaluron).

Dobro se zaštitite

Univerzalno je pravilo da dnevna krema treba da sadrži zaštitni faktor. SPF govori o vremenu zaštite od UVB zraka, koji izazivaju crvenilo i opekotine, tj.koliko može da se boravi na suncu a da se ne izgori. Bez faktora to vreme je 20 minuta, a ako koristimo faktor 15, 15 puta duže.

Ako krema poseduje i UVA filter, što je velika prednost, to znači da pruža zaštitu od UVA zračenja, koje predstavlja odložene reakcije u vidu starenja kože i karcinoma.

Ipak, nije tako teško izabrati pravu kremu, kada znate koji tip kože imate i šta vam odgovara.

error: Content is protected !!