5 mitova o korišćenju TONIKA za lice u koje ne treba verovati!

tonik za lice

Kada se pomene tonik za lice – žene se obično podele u sve suprotne grupe: one koje ne mogu da zamislite rutinu bez tonika i one koje nisu baš sigurne šta on radi. Jedan od razloga zašto ga neke žene izbegavaju jeste sijaset skincare “mitova” koji kruže oko njega. Neke dame smatraju da su tonici preagresivni za suvu i osetljivu kožu, ili da su samo još jedna vrsta čistača. Zato u nastavku teksta “razbijamo” najčešće mitove vezane za tonik i dajemo vam preporuke naših omiljenih!

Tonik: 5 mitova u koje ne treba verovati

Mit #1: Tonici su namenjeni samo masnoj koži

Tonik ima dve glavne funkcije: prva je da ukloni eventualne ostatke nečistoće, koje je vaš čistač kože propustio, a druga je da povrati koži njenu pH vrednost. Osim toga, tonik omogućava narednim koracima u nezi da se bolje upiju. Iako je tonik asocijacija na masnu i problematičnu kožu – postoji jako puno opcija tonika za normalnu, suvu, pa čak i osetljivu kožu. Jako je važno da odaberete tonik prema vašem TIPU kože. Postoji idealan tonik za svakoga, a tonike pune alkohola i salicilne kiseline ipak prepustite masnoj koži.

Povezano: Kako odabrati tonik za lice prema tipu kože?

tonik za lice

Mit #2: Svi tonici su adstrigentni

Pre 10-15 godina, svi tonici su bili puni alkohola, i predstavljali su adstrigentne proizvode (one koji skupljaju pore). Ali, to je sada samo jedan vrsta zastarelog tipa tonika. Adstrigentni tonici hlade kožu, i stoga imate osećaj da vam skupljaju pore, ali zapravo oni samo isušuju kožu. Sada možete naći tonike koji balansiraju nivo sebuma, ali ujedno hidriraju i umiruju.

Baš takav je Skinology Oil Control tonik sa kamforom i mentolom, namenjen masnoj koži.

tonik za lice

Mit #3: Tonici se mogu koristiti umesto čistača

Najveći broj ljudi smatra tonik sredstvom za čišćenje kože, poput skidanja šminke ili nečistoća. Tonik može biti poslednji “clean sweep” korak pre seruma i krema, ali on nikako nije zamena za čistač, jer nije formulisan da uklanja nečistoću, šminku i sebum.

Mit #4: Tonici ne daju nikakve rezultate

Za razliku od npr. seruma, tonici nisu formulisani sa koncentrisanim sastojcima koji će dati instantne rezultate. Tonici su više “tihi” proizvodi koij rade “iza scene”. Ali, ukoliko želite tonik koji daje momentalne rezultate, isprobajte one na bazi kiselina (AHA ili BHA). Oni deluju kao oblik eksfolijacije. Ne mogu zameniti klasičan piling, jer deluju kao leave-in tretman, ali pročišćavaju kožu i daju joj sjaj!

Povezano: Kiseli tonici – “must-have” proizvodi za blitavu kožu lica

tonik za lice

Mit #5: Tonik se nanosi samo uz pomoć tufera

Zapravo – istina je da postoji više različitih načina nanošenja tonika: uz pomoć tufera, uz pomoć prstiju ili prskanjem. Metoda aplikacije zavisi od onoga što želite da postignete: za hidrataciju, koristite prste ili prskalice, a ako koristite kisele tonike, njih je bolje nanositi tuferom. Ako imate masnu kožu, izbegavajte nanošenje tonika prstima.

Mi vam predlažemo Skinology AHA 5%, kiseli tonik za sjaj kože.

tonik za lice

Pročitajte još i: Zašto vaš tonik za lice “ne radi” – najčešće greške prilikom korišćenja

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!