Ovo sigurno niste znale: Kako se pravilno čiste naočare?

čišćenje naočara

Ako nosite naočare, bilo ponekada ili stalno, sigurno znate koliko je iritantno da vam se stakla isrpljaju od nečistoće, masnoće ili prašine. Zamućena stakla ujedno kvare vid, a da ne pričamo koliko je nezgodno čitati ili gledati kroz njih. Osim toga, bakterije su čest stanovnik dioptrijskih stakala, a pošto se nalaze blizu nosa i oka, ova praksa nosi i zdravstveni rizik! Zato vam u nastavku donosimo najbolje savete optičara, kako da pravilno čistite naočare, a ovo bi trebalo da postane deo vaše svakodnevne rutine!

Čišćenje naočara bi trebalo da bude dnevna aktivnost, a čišćenje ramova – nedeljna. Istraživanje iz 2018. godine je potvrdilo da na naočarima mogu stanovati opasne bakterije, poput stafilokoka. Najzagađeniji deo su papučice koje naležu na nos i drške koje se naslanjaju na uho.

Optičari smatraju da nivo učestalosti čišćenja stakla zavisi od vašeg zanimanja, lične higijene i tolerancije na zamućena stakla, ali generalna preporuka je da to radite svakodnevno – evo kako!

Čišćenje stakala

Čista stakla su osnova kako biste videli svet kroz bistar i jasan fokus. Za ovu praksu vam je potreno 15-ak sekundi svakog dana. Biće vam potrebno sledeće:

  • mikrofiber krpica – najbezbednija i najefikasnija krpica, za čišćenje bez ogrebotina, i
  • rastvor za čišćenje (sprej za stakla koji je bezbedan za polikarbonatna stakla i zaštitni sloj na njima), a može poslužiti i deterdžent za suđe.
čišćenje naočara

Postupak:

1. Operite ruke temeljno, kako ne biste preneli bakterije na naočare.

2. Stavite stakla pod toplu vodu kako biste uklonili prašinu i druge čestice koje mogu uzrokovati grebanja stakala. Ako vam je voda jako tvrda, ovo uradite sa destilovanom vodom.

3. Prebrišite naočare mikrofiber krpicom.

4. Poprskajte stakla sa obe strane sprejem za čišćenje naočara. Ako koristite deterdžent za posuđe, nakapajte jednu kap na obe strane stakla i nežno je utrljajte po površini. Isperite, ako koristite deterdžent.

5. Osušite naočare, tako što ćete otresti višak kapljica. Prebrišite suvom mikrofiber krpicom, kako biste izbegli fleke i mrlje od vode.

Povezano: Make-up saveti za devojke koje nose naočare

čišćenje naočara

Čišćenje ramova

Ramovi imaju mnogo sitnih delova, poput šrafova, opruga i ukrasa, koje se lako mogu zaprljati od znoja i masnoće sa lica. Čišćenje ramova je podjednako važno, ali ljudi često zanemare ovaj korak. Nečisti jastučići koji naležu na nos, mogu biti uzrok mnogih dermatoloških problema, čak i akni!

Postupak:

1. Operite ramove pod toplom tekućom vodom. Koristite nežni tečni sapun ili blagi deterdžent za suđe (bez balzama u sebi) i nanesite ih na ramove, prstima.

2. Isperite ramove toplom vodom.

3. Uz pomoć tufera i alkohola, očistite papučice i drške koje naležu na uši.

Povezano: Frizure i naočare – saveti za izbor

Šta može oštetiti vaše naočare?

Papirni ubrusi, maramice, pamučna majica

Iako ovi materijali deluju kao super rešenje za brzinsko čišćenje stakala – oni to nikako nisu! Ovi materijali su previše grubi i mogu uzrokovati minorne ogrebotine na površini naočara. Tokom vremena, staklo će izgubiti svoju jasnoću. Zato uvek stakla brišite svilenim ili mikrofiber krpicama koje ste dobili uz naočare.

čišćenje naočara

Aceton – nikako!

Još jedna zabluda je da se može koristiti skidač laka za nokte, kako biste očistili stakla! Nikako – aceton je izuzetno destruktivan prema staklima i plastičnim ramovima. Zato nikako nemojte koristiti ovaj preparat na staklima.

Pljuvačka nije rešenje

Ako ste nekada očajni da se rešite mrlje sa stakla, pljuvačka se može učiniti kao zgodno rešenje za kvašenje stakala. Ovo nikako nije dobra ideja, jer praktično pokrivate stakla slojem bakterija iz usta. Sa praktične strane, pljuvačka može dodatno pogoršati zamagljenost stakala.

Pročitajte još i: Kako da sprečite zamagljenje naočara dok nosite zaštitnu masku?

error: Content is protected !!