Kako da sprečite zamagljenje naočara dok nosite zaštitnu masku?

zamagljivanje naočara

Ova pandemija sa kojom se nosimo prethodnih 9 meseci je donela još jednu svakodnevnu nelagodnost, a to je zamagljenje naočara dok nosimo zaštitnu masku. To je izazov za mnoge od nas, a najgore deo je što stalno morate brisati stakla. Ova situacija zna da bude naporna, a baš zato vam u nastavku otkrivamo kako da sprečite magljenje stakala dok nosite zaštitnu masku!

Zašto se naočare uopšte magle?

Iza ovoga stoji jednostavna nauka: kada topli vazduh uz vaših usta/nosa dodirne hladnu površinu (stakla), stavara se kondenzacija. Samo se setite kako vam se naočare zamagle kada sa hladnog vazduha uđete u toplu prostoriju. Isto se dešava i sa nošenjem zaštitne maske. Kada vruć dah “pobegne” kroz vrh maske, on dodirne hladna stakla naočara, i uzrokuje njihovo zamagljenje. Kako da sprečite ovaj neželjeni efekat?

zamagljivanje naočara

#1: Postarajte se da vam maska dobro prianja

Ako želite da sprečite magljenje i prolaz vazduha iz maske ka staklima – odaberite masku koja jako dobro prianja uz nos. Ako nosite naočare, odaberite masku koja ima žicu na gornjem delu, tako da masku možete lepo oblikovati da prianja vašem nosu. Takođe, možete odabrati masku koja je oblikovana da potpuno prianja obliku lica, tako da su praznine za prolaz vazduha smanjene (ovo je isto važno i za maksimalnu zaštitu).

#2: Dodajte sapun i vodu

Ovaj trik je popularan na Internetu nedeljama, i otkrili su ga zdravstveni radnici, koji oduvek imaju ovaj problem dok rade sa zaštitnim naočarima i maskom. Ipak, ukoliko imate poseban zaštitni sloj na staklima, proverite sa vašim optičarem pre nego što primenite ovaj trik, kako ne biste upropastili stakla.

Jednostavno, operite stakla sapunjavom vodom i otresite višak. Ostasvite da se stakla osuše na vazduhu ili ih nežno prebrišite mekom krpicom pre nego što ih nosite. Kako ova metoda radi? Sapun ostavlja tanki film koji deluje kao barijera protiv stvaranje magle.

Povezano: “Maskne” – beauty posledica nošenja zaštitnih maski

#3: Iskoristite naočare da pričvrstite masku za lice

Ako možete povući masku, tako da stoji više u odnosu na nos, iskoristite naočare da “zatvorite” masku i oblikujete je prema licu. Jednostavno, postavite naočare na materijal maske koji je preko nosa, i postarajte se da one ne skliznu. Ovo će sprečiti topao vazduh da “pobegne” kroz otvor maske.

zamagljivanje naočara

#4: Zalepite masku za lice uz pomoć flastera

Ovo može biti dobro rešenje, ako tražite trik o kojem ne morate da razmišljate. Možete zalepiti masku oko dužine nosa i obraza, uz pomoć providnog flastera. Nemojte koristite selotejp ili samolepljivu traku koja nije namenjena upotrebi na koži. Ako imate osetljivu kožu, testirajte traku pre lepljenja, da biste bili sigurni da ne izaziva iritacije, ili jednostavno – koristite flaster namenjen osetljivoj koži.

#5: Proizvodi protiv magljenja naočara

Ako ništa od ovoga ne radi za vas – postoje maramice i sprejevi koji su kreirani da spreče zamagljivanje stakala. Pre nego što isprobate neki, postarajte se da sastojci neće oštetiti zaštitni sloj na staklima. Za ove proizvode je najbolje da se raspitate i nabavite ih u specijalizovanim optičarskim radnjama.

Pročitajte još i: Izbegnite iritaciju – skincare saveti tokom nošenja zaštitne maske

error: Content is protected !!