Izbegnite iritaciju: Skincare saveti tokom nošenja zaštitne maske

zaštitna maska i koža

U protekla dva meseca, maske za lice i zaštitne rukavice postale su deo svakodnevice za sve stanovnike planete, kako bismo zaštitili sebe i druge od potencijalne transmicije virusa COVID-19. Za mnoge od nas, a posebno za medicinske radnike, celodnevno nošenje maske uzrokovalo je brojne iritacije, osipe i bubuljice na koži. Trenje od zaštitne maske, uz kombinaciji sa toplom vlažnom sredinom nastalom zadržavanjem daha unutar maske, može uzrokovati brojne iritacije kože. Zato vam u nastavku donosimo najbolje savete za negu kože tokom nošenja zaštitne maske za lice!

Zašto zaštitna maska iritira kožu lica?

Ovo nije tajna – trenje koje nastaje trljanjem tkanine o kožu može dovesti do frikcije i iritacije. Takođe, sebum, znoj, prljavština i šminke mogu da se natalože ispod tkanine, što dovodi do potencijalnih osipa, upala i akni, posebno na regijama gde maska direktno dolazi u kontakt sa kožom. U dodatku, tu je i naš topao i vlažan dah, koji ostaje “zarobljen” između maske i kože, što kožu dodatnu čini ranjivom i podložnom upalama i iritaciji. Zato vam otkrivamo mere kojima možete umanjtiti ove neželjene efekte nošenja maske.

#1: Odaberite odgovarajući materijal maske

Ako je vaša koža sklona iritaciji i aknama, izbegavajte maske od sintetičkih materijala, i radije se opredelite za one pamučne.

zaštitna maska i koža

#2: Nemojte se šminkati kada nosite masku

Ako možete, dobro je da se ne šminkate onda kada nosite zaštitnu masku. Ovde mislimo na šminku za ten i usne. Šminka se trlja o materijal maske i može uzrokovati dalje zapušenje lojnih žlezda i pora, potencijalno dovodeći do bubuljica. Batalite tečni puder, i umesto toga, naglasite oči, ako već želite da se našminkate.

#3: Koristite nežne umivalice

Agresivni čistači lica mogu uzrokovati oštećenje spoljašnjeg sloja kože, vodeći do isušivanja i upale. Tako postajete podložniji razvijanju iritacija od nošenja maske na licu. Koristite nežne, kremaste, hidrirajuće gelove i pene za umivanje, koje neće narušiti prirodnu barijeru kože.

Ako već imate bubuljice, dobro je da uključite gel za umivanje sa salicilnom kiselinom, koja čisti unutar vaših pora, i umanjuje lučenje sebuma.

Povezano: Promene sa kožom tokom izolacije – kako da ih sanirate?

#4: Očistite lice čim skinete masku

Kada dođete kući, i dezinfikujete se, odmah se i umijte uz pomoć nežnog sredstva. Na taj način ćete odmah ubiti bakterije koje uzrokuju upale u nastanak bubuljica.

čišćenje lica

#5: Izbegavajte balzame za usne sa ukusom

Ovo zvuči kao neobičan savet, ali je važan – koristite samo balzame za usne bez arome. Kada nosite masku, deo oko usana se pojačano znoji i vlaži, jer je dah zarobljen između materijala i kože. Pljuvačka oko usana može dodatno iritirati osip koji već postoji. Važno je da koristite balzam bez arome, kako biste izbegli dodatne upale i iritacije, a ujedno imali meke hidrirane usne.

#6: Olakšajte iritaciju uz zaštitnu kremu

Dobro pregledajte kožu posle nošenja zaštitne maske, da biste videli kako ona reaguje. Ako dobijate akne, fokusirajte se na spot tretmane i čistače za akne. Ako razvijate osip ili isušivanje kože, potražite umirujuće proizvode za kožu.

Ako ste skloniti iritaciji od trenja, neka vam pri rucu bude gusta, zaštitna krema, koju ćete naneti pre stavljanja maske. Fokusirajte se na umirujuće balmove i ulja za lice, umesto na jake aktivne sastojke.

Mi vam predlažemo Skinology DERMA CALM kremu za lice, koja sadrži bisabolol i hijaluronsku kiselinu, idealnu za umirivanje iritirane kože.

derma calm osetljiva koža

Pročitajte još i: 8 pravila za negu osetljive kože

error: Content is protected !!