“Maskne” – Beauty posledica nošenja zaštitnih maski

maskne

Zdravsteni eksperti se slažu da je nošenje zaštitne maske jedan od najodgovornijih načina borbe protiv širenja virusa COVID-19 tokom pandemije. Pokrivanje usana i nosa sprečava da respiratorne kapljice sa inficiranih osoba pređu na druge ljude. Ipak, uz ovaj neophodni korak, javlja se novi problem sa kožom, a to su “maskne”. Skovan od reči “maska” + “akne”, ovaj termin se odnosi na akne koje uzrokuje višesatno nošenje zaštitne maske. U nastavku vam otkrivamo kako da sprečite “maskne”, ali i kako da ih tretirate!

Zašto dobijamo akne ispod maske?

Zaštitne maske mogu dovesti do stvaranja akni iz dva razloga. Prvi je direktno fizičko trenje maske o kožu, koje dovodi do upale kože. Maske takođe stimulišu nastanak bubuljica, tako što zaključavaju vlagu unutar nje što dozvoljava pojačani rast mikroorganizama na koži. Prvi tip akni, koje nastaju trenjem se nazivaju “acne mechanica” i česte su kod sportista – njihova tela su vruća i znojava, a konstano se otiru od odeću i tako stvaraju okruženje za nastanak akni. Slično se dešava i sa zaštitnom maskom.

Kako da prepoznate “maskne”?

Znaćete da vaše bubuljice spadaju u tzv. “maskne”, ukoliko se one pojavljuju duž ivice gde maska dodiruje kožu i na celoj regiji kože koja je pokrivena maskom.

zaštitne maske

Vrsta zaštitne maske je važna

Ukoliko imate priliku, deratolozi savetuju da je najnežniji materijal za vašu kožu 100% pamuk. To znači da bi trebalo da birate troslojne pamučne maske, koje neće “zarobiti” višak toplote. Svakodnevno posle nošenja, zamenite masku i dobro je operite, kako biste uklonili sa nje ostatke znoja, sebuma, SPF kreme, šminke i proizvoda za negu kože.

Ukoliko nosite jednokratne hirurške maske, dermatolozi savetuju da ih menjate što je češće moguće. Osim toga, kako biste umanjili efekat trenja, postavite silikonske nalepnice ispod tačaka koje najviše pritiskaju kožu, kada nosite masku.

Povezano: Izbegnite iritaciju: Skincare saveti tokom nošenja zaštitne maske

Kako da sprečite nastanak “maskni”?

Dermatolozi savetuju da nikako ne preskačete redovnu rutinu nege, poput umivanja lica ujutru i uveče nežnim čistačem. Potražite onaj bez sulfata, ulja i mirisa. Nanosite redovno laganu dnevnu kremu (idealno gel teksture), a ukoliko masku nosite duži broj sati, nemoj nanosite šminku na deo koji pokriva maska.

Kada god je moguće, skinite masku na kratko, kako biste koži pružili “pauzu”. Ovo radite samo na otvorenom prostoru, gde nema ljudi u blizini. takođe, ukoliko se sami vozite u kolima, slobodno možete skinuti masku, ili ako ste sami kod kuće.

maskne

Uveče možete naneti pročišavajuću masku za lice na bazi aktivnog ulja ili gline, koja će umiriti kožu i upiti višak masnoće sa kože.

Naša preporuka je Skinology OIL CONTROL gel maska na bazi aktivnog uglja i kamilice, idealna za masnu kožu.

Kako da se izborite sa aknama

Baš kao što je reč sa svim tipovima akni, dermatolozi savetuju da ne pokušavate da ih cedite ili dirate. Ovo će samo uzrokovati više štete koži i trebaće više vremena da ona prođe. Ukoliko osetite da vam izbija akna, nanesite spot tretman ili acne patch na nju.

Vaša “maskne” strategija mora podrazumevati mnogo strpljenja. Nabavite čistač lica na bazi salicilne kiseline, koja će otpušiti pore. A ukoliko vam je potreban spot tretman, potražite u apoteci kremu na bazi benzoil-peroksida. Kožu redovno negujte i hidrirajte serumima i gel kremama na bazi niacinamida, hijalurona, ihtiola i drugih sastojaka.

Mi vam predlažemo Skinology OIL CONTROL dnevnu kremu, protiv pojačanog mašćenja kože, na bazi centele i hijaluronske kiseline.

Pročitajte još i: Make-up saveti – Kako da se našminkate kada nosite zaštitnu masku?

error: Content is protected !!