DIY prirodni omekšivač za mekani veš bez hemije – recept

prirodni omekšivač za veš

Prirodni omekšivač za veš ostavlja vašu odeću mekom, bez elektrisanja i filma hemikalija. Ovaj recept vam nudi idealno rešenje ukoliko ste alergični na komercijalni omekšivač, ili ako smatrate da vam ne omekšava veš u dovoljnoj meri. Prirodni omekšivač za veš je veoma jeftin, lako se pravi, a itekako može da zameni kupovni omekšivač. Isprobajte i vi ovu prirodnu alternativu za omekšavanje veša!

Zašto da pređete na prirodni omekšivač za veš?

Veštački mirisi koji čine da vam veš miriše na planinsko jutro ili zelenu šumu, sadrže toksične supstance, koje mogu naškoditi vašem zdravlju, i zagaditi vazduh unutar vašeg doma. Ovi unutrašnji polutanti vazduha mogu uzrokovati trenutne, ali i dugoročne zdravstvene probleme, poput astme, bolesti srca, hormonskih problema, glavobolja, iritacije oka, mučnine i zatvora.

Kako “radi” kupovni omekšivač?

Komercijalni omekšivači veša ostavljaju klizavi film na odeći, koju pod prtima doživljavate kao mekanu. Ovaj hemijski film dodiruje vašu kožu kada nosite odeću, spavate na posteljini ili kada se brišete peškirom. Složićete se, da je puno prilika da vaša koža upije bilo koju od opasnih hemikalija iz omekšivača.

Povezano: 8 neobičnih upotreba omekšivača za veš koje će vas oduševiti!

omekšivač za veš

Zato vam danas donosimo recept za potpuno prirodno sredstvo za omekšavanje veša, koje ne sadrži štetne hemikalije, a vrlo je lako pravi!

Sastojci za DIY omekšivač:

  • 2 šolje belog vinskog sirćeta
  • 2 šolje vode
  • 1/8 šolje biljnog glicerina (iz apoteke)
  • 10-20 kapi eteričnog ulja po izboru (za miris)

Priprema omekšivača:

Pomešajte belo vinsko sirće, vodu i glicerin u staklenoj tegli. Ubacite eteričnog ulja, ukoliko želite, i dobro promešajte tečnost. Za fenomenalan Zen miris veša, pomešajte 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa i 5 kapi ulja lavande, a za cvetni miris, pomešajte 8 kapi eteričnog ulja ylang-ylanga, i 8 kapljica ulja jasmina.

prirodni omekšivač

Kako se koristi DIY omekšivač?

Ubacie 1/2 šolje u poslednji ciklus ispiranja veša.

Zašto baš ovi sastojci?

  • belo vinsko sirće se dodaje u ciklus ispiranja, kako bi “razbilo” naslage deterdženta sa veša i dezodorisalo veš.
  • glicerin se koristi i u beauty proizvodima kako bi hidrirao i privukao vodu. Isto će učiniti i sa vešom – on će biti mek i nežan, poput vaše kože.
  • eterična ulja su prirodni mirisi, izuzetno koncentrovani, stoga se koriste u kapima. Potpuno su prirodni, i na kraju pranja se isperu, tako da će vam ostati samo predivan miris na vešu.

Pročitajte još i: Kako da vam odeća duže traje – Trikovi za pravilno održavanje!

error: Content is protected !!