Summertime Sadness: 10 saveta kako da preživite post-letnji bluz

kraj leta

Septembar je otpočeo, a “back to school” atmosfera može probuditi anksioznost čak i kod ljudi koji nemaju školarce u kući. Promena u temperaturi takođe igra ulogu u post-letnjem bluz raspoloženju. Dani se skraćuju, i hladniji su, a sve ovo doprinosi osećaju melanholije. Dobre vesti su da rešenje postoji – iako se leto završilo, život se nastavlja!

Kraj leta: Šta sad?

Post-letnji bluz je često stanje, koje možete primetiti u vašoj okolini. Prelazak sa leta na hladniji deo godine može biti težak iz više razloga. Na simboličkom nivou, kraj leta označava kraj zabave za mnoge ljude: nema više bezbrižnih letnjih dana, nema više godišnjih odmora, roštilja u dvorištu… Dani se skraćuju, a noći postaju hladnije. Deca se vraćaju u školu, a vi na posao. Slažemo se da nije lako. Zato vam u nastavku donosimo oprobane savete kako da se što bezbolnije pozdravite sa letom!

kraj leta

#1: Usmerite se na pozitivno

Pokušajte da razmišljate drugačije i da promenite okvir negativnog razmišljanja u pozitivno. Drugim rečima, razmiliste u čemu uživate kada dođe jesen, umesto što se fiksirate na ono što ne volite kada je kraj leta u pitanju. Promena perspektive je rešenje.

#3: Počnite da gledate seriju

Jesen je period kada serije započinju sa novim sezonama, tako da ukoliko ste fan serijskog programa, sada je idealno vreme da veče provodite uz nove epizode. Neka vam i ovo bude jedan od razloga za srećni doček jeseni.

#4: Isplanirajte putovanje

Kraj leta je idealan period za kratki beg iz grada – pošto verovatno niste uspeli da odete na more ove godine, prigrlite neko od izletišta naše zemlje. Samo planiranje putovanja stimuliše hormon sreće i čini vas radosnim.

#2: Radujte se jesenjim dešavanjaima

Branje jabuka, topla čokolada, mekani udobni džemperi, čitanje pored kamina, duge šetnje parkom po šuškavom lišću, ugodne temperature, su samo neke od stvari kojima treba da se radujete s krajem leta. Jesen ima svoje čari!

Povezano: Jesenji napitak – Kako da napravite savršenu domaću toplu čokoladu?

jesen

#5: Isplanirajte unapred

Šta je ono što ne volite kod jeseni? Da li je to kraći dan, hladnije vreme, česte kiše, smanjeni boravak u prirodi? Umesto da se vratite starim jesenjij navikama – stvorite nove i tako smanjite stres. Na primer, ukoliko ne volite da vežbate u teretani, već na otvorenom, kreirajte novu rutinu vežbanja u parku, uz odgovarajuću opremu. Ukoliko ne volite kišu – opremite se novim većim kišobranom i dobrom kabanicom!

#6: Prenesite najbolje iz leta u jesen

Daje sebi dozvolu da zadržite letnji “mindset” kroz ceo septembar i nadalje. Nastavite da se zabavljate, da jedete sveže voće, provodite vreme napolju, šetate uveče posle večere i idete na duge vožnje biciklom. Baš ništa ne mora da se promeni – sve je to stava i “mindset”-a!

#7: Promenite prioritete

Ako ste lider neke organizacije, pružite sebi vreme posle godišnjeg odmora da reorganizujete fokus. Umesto da odmah prionete na zaostale mejlove i projekte – razmislite o prioritetima! Da li je to vaše zdravlje, porodica, lične finansije, selidba… Na dozvolite da vas poslovne obaveze zatrpaju već u prvim danima septembra.

#8: Kreirajte tradiciju za kraj leta

Neka vam postane praksa da svaki kraj leta obeležite nekim događajem – da i je to veliki roštilj za porodicu i prijatelje, ili sađenje novog cveća u bašti, čišćenje ormana i doniranja viškova… Šta god da odlučite, uživajte u tome i posvetite se toj praksi svake godine. Na taj način ćete “lakše” podneti kraj leta.

roštilj kraj leta

#9: Napravite plejlistu jesenje muzike

Odaberite pesme koje predstavljaju jesen i zimu, i napravite plejlistu za svako doba godine. Slušajte ovu plejlistu svakog dana i polako se ubacite u jesenje raspoloženje. Nova jesenja odeća i dekoracija će sigurno pomoći u tome da prebacite svoj “mindset” na jesen.

#10: Posvetite se hobiju

Ponekad jednostavno morati raditi nešto drugačije. Pronalazak hobija i uživanje u njemu je sjajan način da unesete malo promene u jesenje dane. Hobi je nešto u šta želite da uložite vreme i i učemu uživate. Bavljenje hobijem otpušta stres, dok vam ujedno pruža osećaj postignuća. Takođe, hobi vas povezuje sa drugim ljudima. Početak septembra je idealno vreme da započnete nov hobi, ili da se vratite starom!

Pročitajte još i: 8 beauty proizvoda za meku i nežnu kožu tokom jeseni

error: Content is protected !!