SPF krema za lice tokom zime: Zašto vam je potrebna?

spf krema

Miris SPF zaštitne kreme uvek vezujemo za leto, jer se slažu poput peska i okeana, sladoleda i korneta, kupaćeg kostima i japanki. Ovaj miris vas momentalno transportuje na dane pored bazena ili plaže. Čim se završi letnja sezona, većina nas pomno spakuje ove narandžaste bočice i skloni ih negde “za sledeću sezonu”. SPF krema nikako nije sezonska stvar – ona se koristi tokom čitave kalendarske godine, bez obzira na godišnje doba. Naime, UVA zraci (oni delovi UV spektra) koji izazivaju starenje kože, sijaju podjednako jako tokom cele godine, dok se UVB zraci smanjuju tokom jeseni i zime. Zato vam u nastavku otkrivamo zašto SPF krema mora biti deo vaše skincare rutine i tokom zime!

Da li mi je zaista potrebna?

Hajde da pređemo na glavnu stvar: da, nošenje SPF kreme tokom zime je neophodnost. Dok uglavnom povezujemo sunčeve zrake sa opekotinama tokom leta, ne zaboravite da UVA zraci sijaju i tokom jeseni i zime i oštećuju kožu. Takođe, sunčevi zraci prodiru i kroz oblake, tako da tmuran i kišan dan nikako nije povod da preskočite mazanje SPF kreme na lice.

Dok UV zraci zloćudno prodiru i kroz oblake, znajte da sneg reflektuje do 80% sunčevih UV zraka, tako da ti isti zraci dva puta pogađaju vašu kožu. Ovo je potencijal za duplo veće oštećenje kože na DNK nivou. Ovi zraci pdoridu i kroz staklo, da znate, da i kada se vozite kolima ili sedite pored prozora – potrebna vam je SPF zaštita za lice.

Povezano: Da li je vašoj SPF kremi istekao rok – evo kako da saznate!

spf krema

Da li možete izgoreti od sunca tokom zime?

Baš kao i oštećenje kože, ono se ne dešava samo tokom leta. Pretpostavka je da nećete dobiti opekotine od sunca, kada je napolju zima. Ipak, ako idete na skijanje ili planinu, postoji velika šansa da dobijete opekotine od sunca, a uz to i oštećenje kože. Naravno, tokom zime mnogo manje primećujete oštećenje kože, jer manje vremena provodite napolju. To naravno, ne znači da opekotine nisu nemoguće.

Povezano: Nega kože na zimovanju – sve što treba da znate!

Kako se sve zaštititi od UV zraka tokom zime?

Američka dermatološka akademija preporučuje da koristite SPF kremu sa zaštitom širokog spektra (to znači da vas štiti i od UVA i UVB zraka) sa SPF faktorom od bar 30 ili više. Trebalo bi da SPF kremu nanosite uvek kao poslednji korak skincare rutine. Ako ste skloni zaboravljanju, odaberite običnu hidratantnu kremu za svaki dan koja ima faktor zaštite od bar 25.

Ne zaboravite aksesoare koji vas mogu zaštititi od sunca – zaštitne sunčane naočare i zimski šeširi su tu da spreče prerano starenje kože, dok ujedno izgleda chic i trendy!

Odeća je važna – naravno da zimi ne nosimo kratke rukave, ali znajte da ukoliko je vaše telo i lice maksimalno pokriveno odevnim predmetima, to je manja površina kože izložena sunčevim zracima!

Mi vam predlažemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

Pročitajte još i: Zašto je SPF krema najbolji anti age proizvod koji imate?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!