Nega kože na zimovanju: Sve što treba da znate

Nega kože na zimovanju

Svi oni koji su nekada iskusili suvoću kože na zimovanju znaju koliko je zna da bude neprijatno. Svima je poznata problematika nege kože tokom letnjeg odmora, ali gotovo uvek zaboravimo da je koži tokom ekstremno niskoh temperatura i celodnevnog boravka na snegu potrebna dodatna nega! Crvena i opečena koža od sunca, pucanje od hladnoće, perutanje i zatezanje su samo neke od posledica neadekvatne pripreme i nege kože tokom zimovanja. Zato smo vam u nastavku spremili najbolje savete za lepu kožu i posle odmora na planini!

Zlatibor, Kopaonik, Jahorina ili Alpi? Ukoliko preostali period zime koristite za zimovanje sa porodicom, želimo vam lep provod. Ali pre toga, proverite da li ste spakovali potrebne proizvode za negu kože u ovim ekstremnim uslovima i dobro zapamtite savete koji slede!

Zimska nega kože u ekstremnim uslovima

Konstantno smenjivanje niskih temperatura i jakog grejanja unutra uzrokuje jako isušivanje i maltretiranje kože. Suv i oštar zimski vazduh na planini se jako razlikuje od gradskog, i može ekstremno isušiti kožu lica, uzrokujući da ona puca. Kada ste na zimovanju ne treba zaboravite da se tada nalazite na većoj nadmorskoj visini – u prevodu, bliži ste Suncu i njegovim UV zracima. Pored toga, savršegno glatki sneg služi kao površina za odbijanje ovih zraka – pravo vama u lice! Zato je SPF zapštita na zimovanju podjednako važna kao i ona na letovanju.

Povezano: Zimska nega kose – sve što treba da znate!

skijanje i nega

#1: Visoka SPF zaštita od sunca je obavezna

To što je hladno, ne znači da nećete izgoreti na zimovanju! Izloženost UV zracima raste 4-5% na svakih 300 metara nadmorske visine. Ukoliko se spremate za zimovanje, ne zaboravite da spakujte kremu sa faktorom 50, koji ćete nanositi na lice, uši, skalp i usne. Ne zaboravite da se na svaka dva sata, SPF filteri raspadaju, te je potrebno da obnavljate SPF kremu dokle god ste napolju na snegu.

#2: Zaštitite kožu masnijom kremom

U toplim mesecima, na odmoru vam je potrebna lagana gelasta krema. Ipak, u zimskim mesecima, hladne temperature, oštar planinski vazduh i jako grejanje u smeštaju postiču isušivanje kože, tako da ona gubi prirodna ulja, uzrokujući da se peruta i puca. Zato ponesite masniju dnevnu kremu koja sadrži prirodne putere, ulja i okluzive, kako bi napravili barijeru koja će zaštiti kožu.

#3: Ulje za lice kao must-have

Jedan od najboljih proizvoda koje možete poneti na zimovanje je ulje za lice. Možete ga naneti ispod kreme i SPF faktora. Za zimovanje birajte malo težna ulja, koja će koži povratiti lipide. Najbolje je da ih nanesete na vlažnu kožu, posle prskanja tonika ili termalne vode. Kada se ulje dobro upije, nanesite dnevnu kremu i potom SPF faktor.

Mi vam predlažemo Essentials Čisto biljno ulje makadamije.

#4: Intenzivni balzam za usne

Batalite svakodnevne voćkaste balzame za usne – na zimovanju vam je potreban intenzivan obnavljajući balzam, koji će delovati kao tretman za usne. Usne su deo lica koje ne sadrži lojne žlezde, zato su sklonije isušivanju i pucanju. Zato vam je potrebno nešto teže i masnije, što nećete morati da nanosite često. Dobra opcija je i vazelin koji ćete naneti preko balzama za usne. Idealno, dobro bi bilo da nabavite balzam sa SPF faktorom.

#5: Izbegavajte vrele kupke i đakuzi

Koliko god vam prijala vrela kupka ili đakuzi sa vodom temperature 40 C, to će samo dodatno isušiti kožu tela. Koristite umereno toplu vodu, kako biste sačuvali njenu barijeru i sprečili isušivanje. Odmah posle tuširanja, nanesite obilno bogati puter za telo koji će “zaključati” hidrataciju unutar kože.

Povezano: Zimska nega – rešite se suve kože potkolenica!

#6: Hidrirajte se iznutra

Koliko god želeli da vidite meku i hidriranu kožu i posle zimovanja, to nećete postići samo uz kremice. Vrlo je važno da se hidrirate i iznutra, tako štio ćete unositi veću količinu vode nego obično. Probajte da ispoštujete pravilo “8 čaša vode na dan” ili da ga proširite sa 10 čaša. Idealan napitak tokom zimovanja su biljni čajevi ili topla voda sa limunom – em greju, em hidriraju!

#7: Ne zaboravite na ruke

Koža ruku takođe pati na zimovanju – posebno ako ne nosite dovoljno debele rukavice i ne koristite dobru kremu za ruke. Tokom zimovanja, pre i posle svakog izlaska na sneg, nanesite obilni sloj masnije i teže kreme za ruke, koja sadrži glicerin, shea puter, prirodno masnoće i vazelin. Tako ćete stvoriti zaštitni sloj koji će vam sačuvati nežnu i tanku kožu ruku.

Naša preporuka je NSP Super krema za ruke sa ekstratkom nevena.

krema za ruke

#8: Okoloočna regija: antirid + naočare za sunce

Opet se vraćamo na izloženost UV zraka tokom zimovanja. Zaštite oči od oštećenja tako što ćete nositi kvalitetne sportske naočare za sunce, posebno prilagođene zimskim sportovima. Ovakve naočare imaju dosta širi obod i veća stakla sa UV filterom, koji štiti vaše oči sa svih strana. Kada je reč o koži, kvalitetan bogatiji antirid će sprečiti isušivanje kože i formiranje borica, usled mrštenja od sunca.

Naša preporuka je Skinology Antirid krema sa hidratantnim kompleksom.

Povezano: SPF manikir – zimska regeneracija i zaštita kože ruku (VIDEO)

error: Content is protected !!