Puder za setovanje šminke ili setting sprej: Koji vam je potreban?

setovanje šminke

Kada je reč o šminkanju, glavni kriterijum koji nas zanima (pored estetskog dela), jeste dugotrajnost. Zato smo u poslednje vreme postali fokusirani na odabir dugotrajnih proizvoda koji obećavaju postojanost i do 16 sati na licu. Kako biste osigurali dugotrajnu šminku tokom celog dana, kroz radni dan, izalazak ili nenadanu oluju – u ponudi su dve vrste proizvoda: puder za setovanje i setting sprej (fiksator). U nastavku vam otkrivamo koji da odaberete prema vašim potrebama!

Da li ćete koristiti puder za setovanje ili setting sprej isključivo zavisi od finiša koji želite da postignete na koži i vašeg tipa kože. Oba proizvoda se koriste za fiksiranje i produžavanje trajnost šminke. Iako možda zvuče isto, razlikuju se u par stavki, jer su namenjeni različitim stiuacijama.

Puder za setovanje šminke

Ova vrsta proizvoda se obično koristi tokom rutine šminkanja, i to na mestima na kojima želite matte finiš. Oni dolaze u formi fino mlevenog praha, i zahtevaju četkicu ili sunđerčić za nanošenje. Kod masnog i kombinovanog tipa kože, šminka zna da se razlije, posebno ako se znojite ili vam se koža pojačano masti. Tu uskaču puderi za setovanje!

On ima ulogu da “fiksira” kremaste proizvode na vašem licu da “ne mrdaju”, poput korektora i tečnog pudera. Osim toga, puderi za setovanje upijaju višak masnoće na koži.

puderi za fiksiranje šminke

Vrste pudera za setovanje

Puderi u prahu za setovanje šminke na bazi talka ili minerala su odlični za produžavanje trajnost šminke i upijanje masnoće. Ukoliko želite mekani, nevidljivi efekat pudera na koži, potražite transparentne pudere na bazi sastojaka kao što je silica, mica i kukuruzni skrob.

Puderi za setovanje šminke su dostupni u mnogo nijansi, ili u formi transparentnog (belog) praha. Beli puderi su univerzalni za sve boje kože, tok ono obojeni mogu “utopliti” ili potamniti nijansu tečnog pudera.

Povezano: Najveće greške sa korišćenjem pudera u prahu, zbog kojih vam ten izgleda brašnjavo

Kako se nanosi puder za setovanje?

Nakon što ste odabrali vaš puder u prahu, znajte da ga možete naneti na pojedina mesta (kao što je T zona koja se pojačano masti ili ispod očiju) ili na celo lice.

  • Koristite meku, fluffy četkicu sa suženim vrhom kako biste naneli puder na specifična mesta (ispod očiju, na nos)
  • Obratite pažnju na T zonu i strane nosa, jer na tim regijama šminka prva nestane
  • Za celo lice, uzmite veliku pljosnatu četku za puder i pređute kružmim pokretima preko celog lica.
puder za setovanje šminke

Setting sprej (fiksator) za šminku

Setting sprej je tečnost koja se prska na kožu kroz mehanizam prskalice. Dok puder za setovanje upija masnoću na koži sa mat finišem, setting sprej daje mekši efekat sa manje vidljivom teksturom kože.

Njegova uloga je da “drži” šminku celog lica na mestu – a to uključuje i setting puder, maskaru, pa čak i karmin On se nanosi na CELO lice, ne samo na ten. Osim toga, neki sprejevi pružaju matte finiš, a neki “dewy”, blistavi finiš.

Vrste setting sprejeva

Različiti setting sprejevi su bolji za određeni tip kože od drugih. Oni koji su za suvu kožu, sa “dewy” efektom, sadrže humektanse, sastojke koji privlače i zadržavaju vlagu u koži.

Ukoliko želite da kontrolišete mašćenje kože, za vas su bolji oni koji sadrže sastojke popout hamamelisa, ružine vodice ili umirujuće lavande. Ovi sprejevi takođe sadrže sastojke koji matiraju kožu i sprečavaju neželjni sjaj.

Povezano: Bez njega se ne može – Fiksator šminke

Kako se nanosi setting sprej?

  • Držite ga najmanje 30 cm od lica, jer ne želite da velike kapljice pokvare vašu šminku
  • Zatvorite oči i poprskajte najpre centar lica, a potom čelo
  • Još dva šprica spreja nanesite na strane lice i još jedan za bradu i vrat
  • Kada se sprej osuši – to je to!
  • Za dodatnu dugotrajnost, pre nego što se sprej osuši, utisnite ga beauty blenderom u pore.

Mi vam preporučujemo City Color Oil Control matte setting sprej za fiksiranje šminke, idealan za masnu kožu, mat finiša.

Pročitajte još i: Trikovi za dugotrajnost tečnog pudera i korektora

error: Content is protected !!