Kiseli tonici za lice: Must-have proizvodi za blistavu kožu

kiseli tonici

Kada govorimo o toniku za lice, obično mislimo na onaj koji hidrira i balansira kožu, i vraća njen prirodni pH na idealnih 5.5. Ali, neki tonici idu malo dalje: upoznajte kisele tonike! Iako njihov naziv zvuči malo grubo, oni su fenomenalni za kožu. Sastojci ovih tonika sa učinkoviti i baziraju se na različitim vrstama kiselina. Na taj način postižu blistaviji ten, rafiniranu teksturu kože i iskontrolisan sebum! Plus – jesen i zima su idealan period da ih uvedete u noćnu rutinu! U nastavku saznajte sve o kiselim tonicima!

Šta je tačno “kiseli tonik”?

Radi se o rastvoru koji sadrži ili alfa-hidroksi kiseline (AHA), ili beta-hidroksi-kiseline (BHA) ili mešavinu obe vrste. Uz kiseline, ovi tonici sadrže umirujuće i hidrirajuće sastojke, koji komplementiraju kiselinskom tretmanu.

Postoji mnogo vrsta AHA kiselina – glikolna, mlečna, bademova, itd, a zbog različitih molekularnih veličina, svaka od njih prodire na drugačijoj dubini. Glikolna je najčešći tip kiselina koji se koristi u ovakvim tonicima, dok je mlečna i bademova mnogo nežnija, i idealna za osetljivu kožu.

voćne kiseline

Kako “rade” ovi tonici?

AHA kiseline deluju tako što oslabljuju veze između mrtvih ćelija kože, koje leže na njenoj površini. Kada se ove odumrle ćelije ne diraju, koža deluje beživotno, sivo i neujednačeno, a mogu uzrokovati i zapušene pore. Efekat AHA tonika je skoro isto kao onaj koji daju mehanički pilinzi, ali bez mikro-oštećenja koje grube čestice pilinga prave. Drugi benefiti korišćenja AHA tonika su:

  • ubrzavanje smene starih i novih ćelija
  • glatka i svetlija kože
  • smanjenje bora i bubuljica
  • posvetljivanje ožiljaka od akni
  • kontrolisanje sebuma.

BHA kiseline (salicilna kiselina) deluje nešto drugačije: ona se rastvara u ulju, što znači da može da prodre duboko unutar pore, kroz sebum, i “otčepi” blokadu koja se skupila unutar same pore. Ona je efikasna kod masnog i problematičnog tipa kože, kao i kod svih tipova koji pate od mitisera i zapušenih pora.

Povezano: Voćne kiseline u kućnoj nezi – Šta sve treba da znate?

tonik za lice

Kako se koriste?

Posle umivanja lica, u večernjoj rutini, dobro osušite kožu i pustite par minuta na ona “dođe k sebi”, tj. da joj se povrati prirodna pH vrednost. Nanesite kiseli tonik na pamučni tufer i prebrišite celo lice. Ne koristite ga na otvornim ranicama i upala, jer će vas jako peći. Ako se brinete da će vam kiseli tonik biti prejak – nanesite ga na nakvašen tufer.

Na početku, kisele tonike koristite 1-2 puta nedeljno, uveče. Ako vam je koža masnija, deblja i otpornija, možete povećati učestalost na svako drugo veče. Korišćenje kiselina svakog dana može uzrokovati over-exfoliating i učiniti kožu osetljivom, crvenom i iritiranom, stoga vam to NE preporučujemo.

kiseli tonici

Ostavite kiseli tonik da deluje na licu 15-20 minuta, bez dodavanja narednih proizvoda. Ovo vreme je potrebno da tonik neomateno “odradi” svoje, jer dodavanje seruma/kreme odmah posle, prekida dejstvo kiselina. Kiselinama je potreban nizak pH da bi delovale, a svaki sledeći proizvod koji nanesete na kožu, podiže pH i neutrališe dejstvo kiselina. Posle tih 15-20 minuta, obilno hidrirajte lice: nanesite serum i kremu, koja će povratiti koži vlagu i mekoću.

Jutro posle korišćenja tonika sa kiselinama OBAVEZNO koristite kremu sa zaštitnim faktorom 30-50, jer kiseline čine kožu podložnijom UV zracima. Ukoliko izađete na sunce (čak i u novembru), bez faktora, povećavate rizik od dobijanja fleka i hiperpigmentacija.

Mi vam predlažemo Skinology AHA tonik sa 5% voćnih kiselina:

Pročitajte još i: Kiseline u nezi kože – Ultimativni vodič kroz sve vrste

error: Content is protected !!