Beauty napitak: 7 najboljih čajeva za lepu i blistavu kožu

čajevi za kožu

Nutricionisti i dermatolozi se slažu oko ovoga: jedan od najlakših načina da zračite zdravljem i lepotom, iznutra, uz kvalitetan odabir namirnica, jeste ispijanje čajeva! Najvećij broj čajeva, kada se unese u organizam, pomaže koži, usled antioksidativnog i protivupalnog dejstva. Tradicionalna kineska medicina i ajurveda hiljadama godina koriste moć čajeva za lepotu, pa zašto ne biste i vi? U nastavku vam donosimo 7 najboljih vrsta čajeva za prelepu i zdravu kožu!

Najbolji čajevi za lepu kožu

#1: Zeleni čaj – protiv dejstva zagađenja

Zeleni čaj je prebogat antioksidantima koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala i DNK štetu koja je naneta koži. Ovo dejstvo, zeleni čaj ispoljava i kada se nanese na kožu, a i kada se popije. Specifični antioksidati, polifenoli, deluju i kao prebiotici, što znači da podržavaju rast zdravih bakterija u stomaku, što ultimativno dovodi do čiste i blistave kože (sve je u organizmu povezani). Zato barem jednu kafu na dan zamenite šoljicom svežeg zelenog čaja!

zeleni čaj

#2: Čaj od metvice – protiv hormonskih akni

Redovno ispijanje čaja od metvice (spearmint, vrsta mente) može da utiče na balansiranje hormona, a posebno testosterona. On je direktno odgovoran za hormonske akne. Metvica, kao biljka, poseduje anti-androgeni efekat na ženski endokrini sistem, i samim tim, ovaj čaj reguliše disbalans muških hormona. Efekti povećanog nivoa testosterona su: rast tamnih gustih dlaka na licu, grudima i abdomenu, kao i hormonske akne.

#3: Čaj od hibiskusa – za blistavi sjaj kože

Hibiskus je odličan izvor vitamina A, B1, B2, cinka i gvožđa, a sadži još i omega-3 masne kiseline, ako i prirodne AHA kiseline, koje su odlične za sjajnu i zdravu kožu. Čaj od hibiskusa poseduje sjajna antioksidativna svojstva, koja koži daju elastičnost, anti-age efekat i zaštitu od slobodnih radikala. Sve ovo nam je potrebno za optimalno zdravlje kože.

čaj od hibiskusa

#4: Matcha čaj – za bolju cikulaciju

Matcha sadrži sve one prednosti kao i zeleni čaj, ali na mnogo većem nivou. Visok nivo vitamina K u matcha čaju stimuliše zaceljivanje rana i bolju cirkulaciju unutar kože, što umanjuje upale, oticanje i tamne kolutove ispod očiju. Matcha čaj sadrži i visok nivo hlorofila, koji je bogat vitaminima i mineralima, a ujedno može da zaštiti kožu od sunčevih zraka i da redukuje foto-starenje, akne i zapušene pore.

Povezano: Matcha čaj – ultimativni anti-age napitak!

#5: Čaj od šipka – za obnavljanje ćelija kože

Šipak sadrži visok nivo vitamina C, za koji znamo da je vitalan za proizvodnju kolagena i obnavljanje ćelija. Šipak sadrži još i paletu moćnih antioksidanata, poput likopena, katehina, flavonoida, polifenola i karotenoida, koji pomažu kod finih linija, bora i zaceljivanja kože.

čaj od šipka

#6: Čaj od žalfije – za eliminaciju toksina

Žalfija je diuretik, što znači da ispira toksine iz tela, kada se pije. Čaj od žalfije takođe poseduje protivupalne efekte, koji mogu biti od pomoći kod akni i ekcema. Pošto žalfija sadrži visok nivo vitamina C i K, odličan je čak za tretiranje različitih stanja kože, poput osipa, koprivnjače, ožiljaka i ranica.

#7: Čaj od nevena – za hidrataciju kože

Neven poseduje antiseptička svojstva, što je odlično za tretiranje rana i prevenciju akni. Čaj od nevena, kada se redovno pije, stimuliše proizovdnjuh kolagena, hidrira i hirani kožu iznutra i rešava probleme suve kože. Zato je idealan beauty čaj za zimski period, kada nam je svima potreban boost hidratacije!

Pročitajte još i: Crni čaj – 8 neverovatnih beauty upotreba

error: Content is protected !!