7 saveta kako da vam se kosa sporije masti

kako da se kosa sporije masti

Ako imate problem sa masnom kosom koja izgleda slepljeno i bez volumena, niste sami. Mnoge osobe se svakodnevno bore s prekomernim lučenjem sebuma, što može učiniti kosu masnom već nakon jednog dana od pranja. Srećom, postoje jednostavne promene u rutini koje mogu pomoći da kosa izgleda sveže duže vreme. Evo 7 saveta kako da se kosa sporije masti.

Kako da vam se kosa sporije masti

1. Prilagodite učestalost pranja

Iako zvuči nelogično, prečesto pranje kose zapravo može pogoršati problem s mašćenjem. Šamponi uklanjaju prirodna ulja sa skalpa, što podstiče lojne žlezde da proizvode još više sebuma kako bi nadoknadile izgubljenu vlagu. Pokušajte da perete kosu svaka dva do tri dana, kako bi vaša koža glave pronašla prirodnu ravnotežu. U međuvremenu, možete koristiti suvi šampon za osvežavanje korena.

2. Koristite odgovarajuće proizvode

Masnoj kosi su potrebni specifični proizvodi koji će kontrolisati prekomerno mašćenje. Birajte šampone i balzame koji su lagani i formulisani za masnu kosu ili balansiranje sebuma. Izbegavajte proizvode sa teškim uljima, silikonom ili sulfatima, jer mogu dodatno otežati kosu i ubrzati njeno mašćenje. Takođe, ne nanosite balzam na koren, već samo na krajeve kako biste izbegli dodatan osećaj težine.

3. Izbegavajte prekomerno češljanje kose

Češljanje kose često može stimulisati proizvodnju ulja na skalpu, jer četka prenosi sebum od korena ka krajevima. Pokušajte da kosu češljate samo kada je to neophodno, a ako možete, koristite četku sa prirodnim vlaknima koja će nežno rasporediti prirodna ulja bez prekomernog stimulisanja lojnih žlezda.

4. Prilagodite ishranu

Vaša ishrana može imati veliki uticaj na to kako se vaša kosa ponaša. Hrana bogata šećerom i zasićenim mastima može doprineti pojačanom lučenju sebuma. Pokušajte da povećate unos svežeg voća, povrća i namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i oraha. Ove zdrave masti mogu pomoći u regulaciji ulja na skalpu i poboljšanju opšteg stanja kose.

5. Izbegavajte dodirivanje kose rukama

Stalno dodirivanje i provlačenje prstiju kroz kosu može značajno ubrzati njeno mašćenje. Ulja i nečistoće s vaših ruku prenose se na kosu, čineći je masnom i prljavom brže nego što bi trebalo.

6. Pazite na temperaturu vode

Pranje kose vrućom vodom može dodatno stimulisati lojne žlezde da proizvode više ulja. Umesto toga, koristite mlaku ili hladnu vodu za ispiranje kose. Tako se vlasište neće isušiti i pomoći će vam da duže zadržite osećaj svežine.

7. Redovno čistite četke i češljeve

Češljevi i četke koje svakodnevno koristite mogu biti pravi magnet za masnoću, prašinu i proizvode za stilizovanje. Ukoliko ih ne čistite redovno, svaki put kada ih koristite prenosićete nečistoće nazad na kosu. Perite četke jednom nedeljno sapunom i vodom kako bi ostale čiste i efikasne u raspoređivanju prirodnih ulja.

Uz pravu negu i rutinu, moguće je produžiti period između pranja i zadržati kosu svežom. Prilagodite svoje navike i proizvode koje koristite kako bi vam se kosa sporije mastila.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!