Gusta kosa i najčešće greške u njenoj nezi

Gusta kosa je velika odgovornost i ako pokušavate s novim tehnikama oblikovanja možete se pomalo uplašiti, jer gusta kosa obično ima svoju volju. Podelićemo s vama neke od najčešćih grešaka koje ljudi sa debelom dlakom čine, kao i neke savete kako vaša gusta kosa može imati dobar dan.

Gusta kosa – 5 najčešćih grešaka

1. Proređujete kosu:

Jedan od najpopularnijih načina kako da se izborite s gustom kosom je proređivanje kose. I dok se uklanjanje volumena kose može smatrati najboljim načinom da je ukrotite, u većini slučajeva može zapravo učiniti stvari gorim. Preterano razređivanje guste kose sa makazama ili trimerom može dovesti do neželjenog volumena ili ostavljanja kraćih slojeva u toku procesa stanjivanja, dok vaši krajevi mogu izgledati nezdravo. Stepenasto/slojevito šišanje kose ispravan je način da se otarasite dodatnog volumena bez ugrožavanja izgleda ili integriteta kose.

2. Šišate se skroz na kratko:

Čak i ako se ošišate na super kratku frizuru, nećete steći veću kontrolu nad gustom kosom. To zapravo može stvoriti više posla za vas na duge staze. Šišanje na kratko zahteva više posvećenost za oblikovanje kose i njenu negu. Ako ste u potrazi za kraćim stilom koji će odgovarati debljoj/gustoj kosi, probajte dugu bob frizuru. Ova frizura će stvoriti iluziju tanje kose.

kosa

3. Hemijski je ispravljate:

Neke osobe koje imaju gustu kosu odlučuju se za tretman hemijskog trajnog ispravljanja kose u nadi da će im biti lakše da upravljaju s njom. Najčešće se dešava da se prirodna tekstura kose uništi i ona postaje previše obrađivana i nesavladiva. Posle tretmana hemijskog ispravljanja kose, kosa je podložnija oštećenjima, a najinteresantnije od svega, proces hemijskog ispravljanja kose je ireverzibilan.

Ako ste u potrazi za lakšim, elegantnijim izgledom, probajte keratinski tretman. Keratin će popuniti male pukotine u vašoj kosi, obnoviti teksturu kose i kompresovati kutikulu, što će olakšati stilizovanje guste kose. Ovaj tretman nije trajan, jer se ispira tokom vremena i naposletku obnovi prirodnu teksturu vaše kose.

4. Ne koristite pravi šampon i kondicioner:

Uobičajena greška osoba sa debelom dlakom je korišćenje pogrešnih proizvoda. Mnogi brkaju gustu kosu sa kovrdžavom i samim tim skladište zalihe pogrešnih formula koje su previše guste i otežavaju kosu još više. Debela dlaka još više zadržava ulje zbog gustine pramenova kose. Tokom vremena, stvoriće se naslage zbog korišćenja pogrešnih proizvoda, ostavljajući vaše pramenove suve i bez sjaja. Zbog toga je važno da je pravilno operete primenom blagog šampona i regeneratora čije će zajedničko dejstvo isprati bilo koja ulja i ostatke od proizvoda za oblikovanje kose i zadržati kosu svežom i zdravom.

Pravilna nega kovrdžave i talasaste kose

duga kosa

5. Izbegavate slojeve/stepene:

Ako imate gustu kosu, verovatno ste već iskusili strah od novog šišanja. Pronalaženje prave frizure za vaše debele pramenove može biti stresna stvar i može potrajati pre nego što pronađete savršenu frizuru. Žene onda izaberu jednostavno jednu dužinu (koja ne stoji svakome). Međutim, nemojte se plašiti da ošišate kosu slojevito i rešite se malo težine od vaše kose.

 

error: Content is protected !!