Koliko dlaka je normalno da opadne posle pranja kose, a kada je previše?

opadanje kose

Može biti veoma stresno iskustvo kada bacite pogled na odvod u kadi i primetite veliku gomilu kose. Možda ćete panično početi da brojite opale dlake, iako je to sasvim normalno – sve do određene tačke. Ali kada je odgovarajuće vreme da se zabrinete? Kako bismo vam olakšali brige, donosimo savete dermatologa vezano za to šta spada u “normalan” gubitak kose pod tušem, koja je razlika između “linjanja” i opadanja kose i neke savete kako da to smanjite.

Koliko dlaka je normalno da opadne dnevno?

Normalno menjanje starih dlaka novima zavisi od osobe do osobe, ali ono što je medicinski normalno i opravdano jeste između 50-150 dlaka dnevno, u proseku. Ako perete kosu samo 2 puta nedeljno, ovo ispadanje starih dlaka može delovati dramatično, ali istina je da su ovo zaostale dlake koje nisu opadale svakog dana. Zato su na neki način čekale da ispadnu baš tokom pranja kose. Takođe, važno je znati da faktori poput genetike, godina, hormonskih promena, stresa i određenih medicinskih stanja mogu uticati na količinu dlaka koje će vam opasti.

opadanje kose

Linjanje vs. opadanje kose – u čemu je razlika?

Linjanje (smena starih i novih dlaka) i opadanje kose su dva termina koja imaju potpuno različuto značenje. Linjanje se odnosi na opadanje dlaka koje se dešava svakodnevno, dok opadanje kose znači da nešto sprečava dlaku da raste.

Linjanje je prirodan proces, jer svaka dlaka prolazi kroz ciklus rasta, tranziciju, mirovanje i opadanje. Faza rasta (anagena faza dlake) sledi pre faze tranzicije (katagene faze), kada se rast usporava. Faza mirovanja (telogena faza) se odnosi na stopiranje rasta i ispadanje dlake, koju prati nova, koja se sprema da iznikne. Finalna, egzogena faza je kada dlaka ispada. Posle toga, ciklus rasta dlake počinje opet (jedan ciklus može trajati i do 8 godina!).

Opadanje kose je nešto drugo. Tu se dešava nešto što ometa rast dlake. U nekim slučajevima, to se dešava trajno – kada vidimo “ćelave” pečate po skalpu ili proređenu kosu.

opadanje kose

Kada je opadanje kose previše?

Ako redovno perete kosu i primećujete klupko kose koja ispada, uz proređene delove na koži glave, ovo je onda znak da se dešava nešto ozbiljnije nego regularno “linjanje”. Ako primećujete više od 100 dlaka na dan koje ispadaju, radi se o stanju “telogen effluvium”. Ovo se dešava mesecima posle stresnog događaja ili bolesti, i može trajati par meseci. Iako je alarmirajuće videti pojačanu količinu dlaka pod tušem, telo će se vremenom adaptirati, i opadanje će se vratiti na normalu, kroz par meseci.

opadanje kose

Kako da smanjite opadanje kose?

  • Suvi šampon koristite umereno: preterana upotreba suvog šampona može zapušiti folikule dlake, uticati na rast kose itd. Koristite ga retko, i odmah istog dana operite kosu.
  • Izbegavajte jako stegnute frizure: konstantno stilizovanje kose u vidu repa, punđi i uskih pletenica uzrokuje stres za folikule, čime se pojačava opadanje kose.
  • Konzumirajte balansiranu ishranu: nutrijenti poput omega-3 masnih kiselina su ključni za ishranu kose i stimulisanje rasta, zato ubacite u ishranu namirnice poput masne ribe, orašastih plodova i semenki.
  • Masirajte skalp redovno – masiranje skalpa pomaže kod cirkulacije, čime se stimuliše zdraviji rast kose. Ovo može poboljšati gustinu kose.
  • Budite nežni kod češljanja mokre kose – mokra kosa je elastičnija i sklonija oštećenju, zato je najbolje da je ne češljate kada je mokra.

Mi vam preporučujemo Revlon Professional EKSPERIENCE set protiv opadanja kose, po super ceni!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!