Kako da zaštitite kosu i skalp od zagađenja?

kosa i zagađenje

Da li ste znali da i vaša kosa, poput kože, može biti negativno pogođena zagađenjem vazduha? Posle produženog izlaganja, vaša kosa postaje beživotna i umorna. Ne samo to, već čestice zagađenja mogu uništiti i kožu skalpa. U nastavku vam donsoimo rešenja kako da zaštitite kosu i skalp od polucije!

Kako zagađenje utiče na kvalitet kose i skalpa?

Kada živite u gradu u kojem je procenat smoga i vazdušnog zagađenja jako visok, ove sitne čestice se lako zalepe za folikul dlake, ostavljajući kosu beživotnom, umornom i prljavom. Studije su pokazale da se ove čestice toliko male, da se mogu naći čak u ćelijama u bazi folikula, što za posledicu ima uticaj na rast i teksturu kose.

Kada se radi o koži skalpa, uticaj zagađenja je takav da ova pojava može biti okidač za nastaka infekcije skalpa, taloženja mrtvih ćelija kože, i stanja svraba. Osim toga, tokom vremena, može doći i do opadanja kose!

oštećena kosa

Odakle dolazi zagađenje?

Zagađenje je svuda prisutno oko nas, zahvaljujući savremenom životu: tu su čestice prašine, čađi, smoga, dima, i drugih gasnih zagađivača. Oni se talože na dlaci i kožu skalpa, uzrokujući iritaciju i otešećanja. Iako su stanovnici većih gradova na većem udaru, vaša kosa je podložna agresorima svaki put kada izađete iz kuće. Na sreću, postoje načini da zaštitite kosu od štetnog dejstva zagađenja.

Kako da zaštite kosu i teme od zagađenja?

#1: Nosite šešir

Šeširi i kape nisu samo modni detalji – oni su zapravo jako korisni aksesoari jer štite kosu i kožu glave! Pokrivanje ovih delova tela je odličan način da ih zaštitite od čestica iz vazduha, koje mogu biti toksične i štetne. Zimi nosite kape, a leti šešire i sigurno ćete sprečiti bar 30% oštećenja kose na ovaj način!

šešir za zaštitu kose

#2: Koristite pročišćavajuće šampone

Baš kao što je reč i sa nego kože, beauty kompanije sve više kreiraju anti-pollution šampone za kosu, kojie pomažu da se dubinski uklone i dobiju sve ove štetne čestice iz kose. Ovakvi šamponi su puni antioksidanata, koji deluju poput “lovaca” na ove čestice i uklanjaju ih iz kose, neutrališući njihovo dejstvo.

Ako ne možete pronaći anti-pollution šampon, dobro rešenje su i šamponi-čistači, koji dubinski otklanjaju sve naslage zagađenja sa dlake, i osvežavaju vašu dužinu.

#3: Koristite glinene maske za teme

Glina je odličan anti-pollution sastojak, a veoma jeftin! Minerali iz gline deluju poput magneta, koji privlači i lovi čestice nečistoće. Glina takođe pomaže odmašćivanju skalpa i njegovom dubinskom čišćenju. Jednostavno, nabavite zelenu glinu u prahu iz “zdrave hrane”, namenjenu koži lica, i pomešajte je sa vodom, da dobijete pastu. Ovu pastu ravnomerno nanesite na kožu glave, pre pranja kose, uz pomoć četkice za farbanje kose.

Nakon 15 minuta, isperite glinu i nastavite sa šamponiranjem i daljom negom.

#4: Pažljivo birajte hair styling proizvode

Teški proizvodi za stilizovanje kose, poput pena, gelova i gustih krema zapravo privlače čestice zagađenja, i čine da se one zalepe u vašu kosu! Ako živite u delu grada ili zemlje, sa visokim procentom zagađenja, možda bi trebalo da ovakve hair styling proizvode izbacite iz rutine, i pređete na lakše teksture, poput sprejeva.

sprej za stilizovanje kose

#5: Dubinski hidrirajte kosu

Kada niste sigurni, hidrirajte kosu! To je dobro pravilo da maksimalno održite zdravlje vaše kose. Polutanti iz vazduha i drugi sredinski agresori isušuju dlaku, a hidratantne maske su najbolji način da ovo neutrališete, i to brzo! Svi koji žive u gradovima bi trebalo barem jednom nedeljno da koristite hidratantnu masku za kosu.

Odaberite hidrirajuću ili reparativnu formulu. Dobri sastojci koje treba da potražite u maski su: ulje argana, jojobe, keratin, šea puter, ceramidi itd.

#5: Zaštitite boju kose od zagađivača

Zaštite boju kose od dejstva spoljšanjih zagađivača, tako što ćete je obilno naprskati pre izlaska iz kuće, zaštitnim leave-in sprejem. Birajte one koji sadrže antioksidantivi štiti za boju. U suptonom – ako vam je kosa nezaštićena, čestice zagađenja, uz UV zrake će učiniti da vam boja izbledi mnogo brže!

Naša preporuka je MoroccanOil Color Continue Protect & Prevent sprej za zaštitu bojene kose od spoljnjih agresora.

zaštita kose

error: Content is protected !!