5 saveta kako da operete kosu poput profesionalca

pranje kose

Svaka od nas obožava onaj post-salonski osećaj u kosi! Lepršava, savršeno isfenirana kosa, glatka i mirišljava, a najvažnije – savršeno čista! Sigurno ste primetile i da vam efekat feniranja ili frizura traju mnogo duže kada ih napravite u salonu, nego kada ih pravite same kod kuće! Nije tajna samo u veštini frizera, već i u činjenici da vam je kosa tamo maksimalno čista. Salonsko pranje kose ostavlja kosu čistu od korena do vrhova, i ponekad je teško ovo ponoviti u kućnim uslovima. Zato vam donosimo proverene savete kako da savršeno operete kosu kod kuće, baš poput profesionalca!

Kako do salonski čiste kose?

#1: Češljanje, kvašenje, masiranje

Sigurno znate “isperi i ponovi” metodu pranja kose, ali nova mantra za savršeno čistu kosu bi trebalo da vam bude “raščešljaj, nakvasi i izmasiraj”! Kosu uvek iščešljajte PRE pranja kose, kako ne biste uzrokovale lomljenje i mršenje kose tokom pranja. Raščešljajte kosu detangle četkom od vrhova na dole, postepeno se penjući ka korenu.

Potom, mnoge od nas ne nakvase kosu dovoljno dobro – zato šampon nanose na polusuvu kosu. Ovo je velika greška: kosu morate dobro i temeljno nakvasiti pre šamponiranja.

Pokret prilikom šamponiranja je takođe ključan. Neke žene preterano vuku kosu prilikom utrljavanja šampona, a to je bespotrebno. Pravite veće kružne pokrete preko glave, pokrivajući liniju kose, vrata i “krune”. Kožu glave masirajte vrhovima jagodica, a potom nežno nanesite šampon na dužinu i krajeve, kako bi bila u potpunosti čista.

Naš izbor kvalitetnih profesionalnih šampona za pranje kose možete pogledati OVDE.

#2: Dva šamponiranja su obavezna

Važno je da kosu našamponirate dva puta, iz isto razloga kao što lice čistite iz dva koraka (“double-cleanse” metoda). Prvo čišćenje uklanja šminku (odnosno proizvode za styling kose u ovom slučaju), a drugi ispira masnoću i zagađenje iz kose. Ne preskačite drugo šamponiranje. Tako ćete dobiti čistu kosu i kožu glave, i dozvolićete šamponu da odradi ono za šta je namenjen (bilo to hidratacija, obnavljanje, volumen, dubinsko čišćenje). Ne morate koristiti puno šampona – dovoljna je količina jednog novčića za celu kosu.

pranje kose

#3: Šampon može i da kondicionira kosu

Ovo zvuči kontraintuitivno, ali šampon može da neguju kosu. Masiranje kože glave stimuliše protok krvi kroz skalp i čini ga zdravim. Veliki i čvrsti kružni pokreti ostavljaju kosu čistom, ali i dozvoljavaju da hranljive supstance neguju i prodru tamo gde je potrebno. Zato uvek ostavite šampon oko 1 minut na koži glave da “deluje”.

#4: Ne preskačite masku

Iako ste često u žurbi kada perete kosu kod kuće, nanošenje maske za kosu je od velike važnosti, ako želite da osetite kvalitet salonske nege. Nanošenje tretmana na kosu jednom nedeljno je uslov za zdravu i sjajnu kosu. Maska je mnogo intenzivnija od regeneratora, i prodire dublje unutar dlake, čime su efekti mnogo vidljiviji. Za salonski efekat, koristite masku za hidrataciju, koju ćete naneti na istfrotiranu kosu celom dužinom, i potom umotati u punđu, i držati pod najlonskom kesom ili kapicom, dok je zagrevate fenom. Za maksimalni efekat, masku pomešajte sa par kapi ulja za kosu!

Naša preporuka za salonski efekat je MoroccanOil Intense Hydration maska za kosu.

pranje kose

#5: Sušenje završite eliksirom

I za sam finiš salonskog pranja kose kod kuće, sledi – sušenje ili feniranje! Bilo da imate vremena da se posvetite kućnom feniranju (savete za to možete pročitati OVDE), ili se samo sušite, na samom kraju finiširajte frizuru uz par kapi laganog uljano-silikonskog eliksira, koji će zaštititi kosu i sprečiti frizz-efekat. Uostalom, eliksiri daju prelep miris kosi, a to je upravo ono što pamtimo po izlasku iz salona.

Mi vam preporučujemo legendarni MoroccanOil Argan Treatment za kosu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!