“Inflammageing” je novi trend nege kože koji sprečava starenje kože

nega kože

U svetu lepote, proizvodi usmereni na upale i starenje zauzimaju ogromnu većinu polica za negu kože. Ali da li ste čuli za inflammageing, bukvalnu fuziju upale i starenja, i popularnu reč u dermatološkom leksikonu? Ako niste upoznati sa terminom, on se odnosi na hroničnu upalu niskog stepena koja je povezana sa promenama u matičnim ćelijama vezanim za starenje. To se dešava kada se vaše telo svakodnevno suočava sa niskim nivoom upale – često zbog faktora životnog stila kao što su okruženje, ishrana, izloženost UV zračenju i nedostatak sna – koji se vremenom povećavaju.

Šta je to “inflammageing”?

Ako ste pod stresom, vaša ishrana je van balansa, a koža počinje da oseća efekte vremenskih prilika, velika je verovatnoća da imate “inflammageing”. Ova trendy buzz reč opisuje kako višak upalnog procesa – odnosno, prirodne imune reakcije tela na strane agresore – ubrzava proces starenja kože (tako što smanjena produkcija kolagena i inhibicija obnavljavljanja ćelija kože). Ovo je mnogo češće nego što mislite, a upravo borba protiv ovog problema je ključ u postizanju mladolike kože.

Naša tela su pametna i koriste upalu kao način da signaliziraju stres iznutra prema spolja, objašnjavaju stručnjaci. Spoljni uzroci upale mogu biti toplota ili hladno okruženje, oštećenja od sunca, zagađenje, duvanski dim i stvari kao što su hemijski iritanti (deterdženti, gelovi za tuširanje i abrazivni sapuni). Unutrašnji uzroci uključuju neuravnoteženu ishranu, stres i nedostatak sna. Dobra vest je da često možete da primetite kada je vaša koža upaljena – osim što je vruća, može se osećati suvo, kao da vas koža svrbi ili se stvrdnula. Brojna stanja kože kao što su akne, ekcem, psorijaza i rozacea imaju svoje korene u inflamatornom odgovoru.

Borba protiv zapaljenja je sve u održavanju našeg inflamatornog odgovora na zdravom nivou, umesto da mu dozvolimo da se ode u ekstreme, kada koža počinje da se menja. Pored upravljanja stresom i spavanjem – dva važna faktora načina života koji utiču na nivo upale – evo 4 načina da to sada ublažite.

1. Jedite balansirano

Da, dosadno je, ali kliničke studije pokazuju da dosledno jedenje loše ishrane može doprineti povećanju upale u telu. Hrana utiče na naš inflamatorni odgovor kroz nekoliko mehanizama, uključujući povišene nivoe insulina, hormonske poremećaje i ugroženo zdravlje creva, a sve to može dovesti do upale. Uverite se da je vaša ishrana bogata antioksidansima i dobrim mastima, a malo jednostavnih šećera i crvenog mesa obezbediće vam najbolje šanse da sprečite upale.

Svi moramo da budemo oprezni kada jedemo velike količine prerađenih proizvoda kao što su slatkiši, kolači, kolačići i druga rafinisana ’bela’ hrana. To su namirnice sa visokim glikemijskim opterećenjem koje izazivaju porast insulina, zauzvrat povećavajući sistemsku upalu koja može produžiti upalna stanja kože kao što su akne i psorijaza, i doprineti starenju.

2. Unosite antiinflamatorne suplemente

Povećajte ulog na antiinflamatornim sastojcima kako biste osigurali da vaša ishrana deluje na vašu kožu, a ne na nju. Istraživanja pokazuju da uzimanje suplemenata Omega-3, kao što je konzumacija puno masne ribe može pomoći u sprečavanju akni i upale, istovremeno poboljšavajući opšte zdravlje i izgled kože. Kurkuma je još jedan odličan antiinflamatorni sastojak. Sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin koje je opširno proučavano zbog svojih antiinflamatornih svojstava i svojstava protiv starenja – i sa pozitivnim rezultatima. Dodajte ga u recepte ili započnite dan kafeom od kurkume.

3. Koristite antioksidante u nezi kože

Osim što tražite profesionalnu dijagnozu kože (i holistički plan tretmana prilagođen vama) od stručnjaka za kožu koji zna svoje stvari, savet stručnjaka je da primenite antioksidante u svom režimu nege kože. Zamislite da se vitamin C i resveratrol primenjuju lokalno, ukazujući na proizvode formulisane sa biljnim sastojcima kao najbolji put napredU međuvremenu, pronađite resveratrol u antioksidativnim kapsulama. Takođe se preporučuje i CBD negu kože, jer kanabidiol ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći koži.

4. Ne preterujte sa kozmetikom

Umesto da pretrpate kožu sastojcima, držite se rutine koja je jednostavna i sadrži umirujuće i umirujuće proizvode. Potražite preparate sa hijaluronskom kiselinom, niacinamidom i ceramidima.

Pročitajte još i – Najbolji antioksidanti za vašu kožu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!