Menta u nezi kože: 10 benefita zbog kojih ćete zavoleti ovu biljku

menta

Menta je uobičajen sastojak koji koristimo kao začin za jela i napitke, ali takođe se može naći kao skincare sastojak u kozmetičkim proizvodima, zahvaljujući benefitima koje nudi. Često se može naći u kremama, čistačima lica, balzamima, pa čak i šamponima. Ovi proizvodi imaju “cooling” efekat na koži, ali menta nudi i mnoge drge prednosti u nezi kože. U nastavku saznajte šta sve menta radi za vašu kožu.

10 stvari koje menta čini za kožu

#1: Posvetljuje ten

Menta ima izuzetno osvežavajuć i umirujuć efekat na kožu. Kada nanesete preparat na bazi mente, on opušta kožu, dok ujedno deluje na potencijalne flekice i bubuljice. Ovo kožu ostavlja posvetljenom i osveženom posle svakog tretmana.

#2: Tretira akne

Menta poseduje jaka antibakterijska svojstva i sadrži salicilnu kiselinu – oba sastojka koja preventivno deluju na akne. Menta sadrži i vitamin A, koji kontrolišie lučenje sebuma kod osoba sa masnom kožom. Nanošenje proizvoda sa ovim sastojakom isušuje i eliminiše akne dok ujedno čisti pore.

menta

#3: Umiruje ujede od komaraca i druge iritacije

Jaka protivupalna svojstva mente umiruju iritaciju od ujeda komarca i drugih iritirajućih stanja.

#4: Hidrira kožu

Kada se koristi sa pravim sastojcima, menta zaključava vlagu unutar kože, tako što zateže pore. Ona takođe umiruje i omekšava suvu i kožu sklonu svrabu i iritaciji.

#5: Tonira kožu

Menta je blagi adstringent koji tonira kožu. Ovaj sastojak uklanja nečistoću i prljavštinu iz pora i rafnira ten za jedru, glatku i mekšu kožu.

#6: Uklanja mitisere

Mitiseri nastaju kada se masnoća i nečistoća skupe i porama i zapuše ih. Kao što je pomenuto gore iznad, menta čini vaše pore čistim i zateže ih. Na taj način sprečava i pojavu mitisera.

Za negu kože sklonu mitiserima i aknama, predlažemo Skinology SKIN RESCUE kolekciju proizvoda.

menta

#7: Podmlađuje kožu

Topikalno nanošenje mente može pokrenuti cirkulaciju unutar kože, čime koža bolje prima nutritivne sastojke. Ovo pomdlađuje kožu i čini je zdravom. Ovaj sastojak je takođe bogat antioksidantima koji kožu čine hidriranom i bez oštećenja.

#8: Usporava starenje

Jedan od načina da usporite starenje jeste da se postarate da vam je koža dobro nahranjena i hidrirana. Pošto menta podstiče cirkulaciju krvi u kožu i hidrira je, tako ujedno odlaže formiranje bora i finih linija.

#9: Posvetljuje i uklanja ožiljke od akni

Salicilna kiselina iz mente pomaže obnavljaju starih  i novih ćelija kože. Ona opušta mrtve ćelije i čini da one lakše “otpadnu” sa kože, a da one koje ostaju budu zdrave. Na taj način dobićete čistu kožu sa izbledelim ožiljcima od akni.

#10: Smanjuje tamne kolutove oko očiju

Tamni kolutovi su uzrokovani mnogim faktorima, ali se mogu smanjiti i sprečiti uz adekvatne antioksidante. Menta je jedan od najboljih sastojaka za to. Koža ispod očiju je tanka i nežna, i sklona oštećenju, a antioksidanti je štite od oštećenja.

Pročitajte još i: Šta znači “komedogeno” – ovi sastojci zapušavaju pore!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!