Nega i raščešljavanje dečije kose: 7 saveta + predlog proizvoda

dečija kosa

Od pranja do sušenja, od češljanja do uvijanja, postoji mnogo toga što možete uraditi sa kosicom vaše dece – naravno, samo ako vam dozvole! Deci je kosa veoma ličan aksesoar: neka deca vole da je pokazuju, a neka se kriju od četke i gumice. Dečija kosa se neguje na poseban način, preparatima sa minimalnim udelom hemije. Ako i vi mučite bitku oko pranja i raščešljavanja kose vaših najmlađih, u nastavku vam otkrivamo neke smernice za pravilnu negu dečije kose, a uz to vam predlažemo i idealne proizvode za njih!

Nega dečije kose

Pranje kose – Koliko često?

Ovo je dilema koja muči mnoge roditelje. Ne postoji univerzalno pravilo, već vi odlučujete o tome, naravno, sagledavši detetov tip kose i aktivnosti u kojima učestvuje. Ako je detetova kosa masna, trenira neki sport, ide na plivanje, onda je pranje kose sigurno češće – 3-4 putanedeljno. Ukoliko dete ima prirodne kovrdže ili suv tip kose, pranje kose bi trebalo da je ređe.

pranje dečije kose

Trljanje kose jagodicama, a ne noktima

Naučite dete da koristi jagodice prstiju za utrljavanje šampona u kosu, a nikako nokte, koji mogu biti preoštri i povrediti nežnu kožu glave.

Odabir šampona

Za dečiju kosu bi trebalo da koristite blagi, neiritirajući šampon, po mogućstvu onaj na kom piše “bez suza”. Šamponi sa visokim pH nivoom vode do isušivanja i pucanja dlake, a to nikako ne želimo. Postarajte se da dečji šampon ne sadrži sulfate, i da ima prijatan miris, koji će pranje kose učiniti zabavnim.

Naša preporuka je Revlon Equave Kids Green Apple nežni šampon za dečiju kosu bez sulfata.

šampon za decu

Nega posle pranja

Ako vaš klinac ili klinceza ima dugu ili talasastu/kovrdžavu kosu – deo sa raščešljavanjem može biti mučan. Zato obavezno koristiti blagi regenerator posle pranja kose, kako biste omekašli i razmrsili kosu. Ako je detetova kosa veoma gusta sa debelom dlakom, odaberite dubinski tretman za hidrataciju kose, koji ćete naneti posle pranja i potom isprati.

Najbolji način da razmrsite detetovu kosu jeste leave-in sprej za raščešljavanje, koji možete naprskati i tokom pranja kose, u kadi, posle šamponiranja, za dugotrajne rezultate razmršene kose. I ovde vas savetujemo da birate one proizvode namenjene isključivo dečijoj kosi. U samo par špriceva, detetova kosa će biti razmršena i negovana.

Mi vam predlažemo Revlon EQUAVE Kids Princess Detangling sprej za raščešljavanje kose za devojčice, ili Kids Green Apple univerzalni detangling sprej (i za dečake i devojčice).

Sušenje kose

Posle pranja, baš kao što biste uradile i sa vašom kosom, nežno iscedite višak vode iz dečije kosice, uz pomoć peškira ili stare pamučne majice. Budite pažljivi da ne trljate kosu previše, jer ovo može uzrokovati mršenje i zapetljavanje kose. Uvek se radije opredelite za prirodno sušenje kose (kada je toplo vreme), a ako koristite fen, minimizujte temperaturu, jer je manje uvek više, kada je reč o dečijoj nežnoj kosici.

sušenje dečije kose

Češljanje kose

Kosu iščešljajte svakog dana, pa čak i 2-3 puta dnevno, kako biste sprečili mršenje i zapetljavanje. Najbolje je da koristite češalj sa širokim zupcima ili paddle četku, i nikako da ne vučete kosu ka krajevima, kako biste izbegli pucanje dečije dlake. Počnite da im češljate kosu od krajeva ka dole, i potom lagano se pomerajte ka temenu.

Mi vam predlažemo neku od Wet Brush Disney ili Frozen četki za raščešljavanje dečije kose!

Stilizovanje kose

Kako bi dete zadržalo dugu, zdravu kosu, važno je da prilagodite vaše tehnike stilizovanja kose njihovoj. Veoma zategnut konjrski rep ili korišćenje jakih šnalica može uzrokovati oštećenje kose, pucanje dlake, opadanje kose, i bol.

Povezano: Nije svejedno – kako da pravilno češljate kosu prema njenom tipu?

Probajte različite frizure (Pinterest je sjajna inspiracija): polupodignutu kosu, pletenice, uvrnuti konjski rep, kako bi kosa vašeg deteta bila zdrava i stylish, dok trošite minimalno truda i vremena na to. Takođe, koristite gumice za kosu koje su otporne na pucanje (bez umene teksture i metalne spojnice), kada osiguravate detetovu frizuru.

Naša preporuka je Revlon Equave KIDS duo pack, koji sadrži baš sve što vam treba za negu dečije kose: nežni šampon bez sulfata i leave-in sprej za raščešljavanje, sa divnim mirisom zelene jabuke!

šampon za decu

error: Content is protected !!