Nije svejedno: Kako da pravilno češljate kosu prema njenom tipu?

pravilno češljanje kose

Svi ćemo se složiti da češljanje kose nije baš raketna nauka. Ali, postoje neka univerzalna pravila češljanja, ako želite lepu i zdravu kosu, kao što je češljanje od vrhova. Ako želite da vašu rutinu češljanja uzdignete na nivo nivo – ispratite pravila za češljanje kose prema njenom tipu! Ravna i kovrdžava kosa se ne češljaju na isti način, zar ne? Zato vam u nastavku donosimo najbolje savete frizera za pravilno češljanje kose prema njenom tipu!

Kako da se češljate prema tipu kose?

Tanka i svilena dlaka

Ako imate tanku i finu kosu poput bebe, mekana četka od veprovih čekinja je baša BFF! Ove čekinje stavaraju sjaj i prelepu, glatku teksturu kose. Tanku i svilenu dlaku je uvek poželjno češljati sa maksimumom pažnje. Uvek je češljate dok je suva, jer se mokra kosa lako rastegne. Najbolje je da tanku kosu češljate ujutru i uveče, kako biste rasporedili prirodna ulja sa skalpa na dužinu za vrhunski sjaj. Dok je češljate, počnite od vrhova, i lagano se penjite naviše. Ovako ćete izbeći čvorove.

češljanje tanke kose

Gusta ravna i talasasta kosa

Ako ste vlasnice guste kose, predlažemo vam paddle, pljosnati oblik četke. Ovaj tip četke za kosu je odličan i za masažu skalpa. Češljanje guste kose, bez obzira da li je ravna ili talasasta je najbolje raditi na potpuno osušenoj kosi. Ako ste sklone čvorovima i petljanju kose, nežno raššeljajte kosu dok je još vlažna, ali prstima! Ako imate veliki čvor, u redu je da koristite četku, ali inače, nemojte je češljati dok je vlažna. Uvek krenite od vrhova prema dole, postepeno penjući četku ka temenu.

Predlažemo vam Wet Brush Paddle Pink četku za kosu.

Kovrdžava kosa

Kada češljate prirodno kovrdžavu kosu, najbolje je da to činite vrlo pažljivo, i to uz pomoć detangler četke. Ovaj tip četki je namenjen za raspetljavanje upetljane kose i čvorova. Za ovaj tip kose, nikako ne savetujemo da je češljate dok je suva, jer ćete dobiti pufnast, naduven izgled. Zato generalno, izbegavajte češljanje kovrdžave kose dok je suva. Umesto toga, razmrsite je prstima, pre pranja, kako biste izbegli stvaranje čvorova dok je šamponirate. Potom, kada ste završili sa pranjem, nanesite leave-in sprej za raščešljavanje. Dok je kosa još vlažna, nežno je raščešljajte i odmrsite detangle četkom.

Povezano: Ovako se pravilno češlja kovrdžava kosa

češljanje kovrdžave kose

Kosa sklona frizz efektu

Ako je vaša kosa sklona frizz efektu – trebalo bi da koristite proizvod koji će spustiti kutikulu i zatvoriti je. Ako ste sklone čvorovima i zapetljavanju, najpre kosu raščešljajte češljem, dok je još mokra. Potom, nanesite leave-in kremu koja će smiriti nemirnu frizzy kosu i raščešljate je četkom koja sadrži miks najlonskih i prirodnih čekinja. Ovako ćete smanjiti frizz efekat i statički elektricitet.

Predlažemo vam The Wet Brush Shine Enhancer tip četke, sa kombinacijom prirodnih i sintetičkih iglica.

Oštećena kosa ili ona koja opada

Ako se vaša kosa proređuje, opada ili je hemijski tretirana, to znači da je sklonija lomljenju. Ubacite hidratantnu leave-in kremu za kosu, koja će olakšati proces češljanja. Za nežniji pristup češljanju, odaberite četku sa sintetičkim iglicama (a ne sa prirodnim), jer one lakše klize kroz kosu. Nikada ne češljajte kosu dok je vlažna, posebno ako ste vlasnica oštećene kose. Pustite da se kosa osuši oko 90% pre nego što je očešljate četkom. Koristite detangle četke, kako biste uklonili čvorove, bez kidanja vlasi.

Naš predlog je bilo koja četka od Wet Brush Detangle modela.

Pročitajte još i: Vodič – najbolja četka za kosu prema tipu dlake

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!