Kupka ili sapun: Šta je bolje za tuširanje?

tuširanje

Tuširanje je standardna higijenska navika: vruća voda, neki čistač i ispiranje. Ali – proizvod za čišćenje kože je izuzetno važan! Verovatno koristite sapun, gel za tuširanje ili kupke u ove svrhe. U nastavku, dermatolog vam otkriva koji je najbolji tip proizvoda za ove svrhe – da li je to sapun ili ipak gel za tuširanje?

Razlika između sapuna i gela za tuširanje

Glavna razlika između ova dva popularna čistača tela jeste forma u kojoj se snalaze, kao i način na koji reaguju sa kožom. I sapuni i gelovi za tuširanje čiste kožu. Ali određeni sapuni mogu biti mnogo agresivniji prema koži od gelova, jer uklanjaju esencijalne masnoće i proteine sa kože, a ujedno menjaju njen pH. Sve ovo može uzrokovati iritaciju kože.

Za osobe sa normalnom do suvom kožom ili za one koji traže blaži proizvod za tuširanje – gel za kupanje je najbolji izbor. S druge strane, oni osobama koje imaju masniju kožu tela, ili žive u toploj i vlažnoj klimi, sapun je možda bolje rešenje. Isto važi i za one koji žele “temeljnije” tuširanje, posle vežbanja ili fizičkog posla.

Povezano: Lepa koža pod tušem – 10 saveta za pravilno tuširanje

kupka ili sapun

Gelovi za tuširanje su ipak više higijenski za korišćenje, jer na sapunu mogu ostati bakterije posle tuširanja, i prenositi se sa osobe na osobu. Kako biste sprečili naslage bakterija, uvek isperite sapun između upotrebe, i pustite ga da se u potpunosti osuši. Sa gelom za tuširanje je lako izbeći množenje bakterija, jer ovaj proizvod ne dolazi u kontakt sa kožom.

Koje sastojke treba da izbegavate?

Što se tiče i sapuna i gelova za tuširanje, najbolje je da izbegavate parabene i ftalate, posebno ako imate jaku reakciju na sapun. Za osobe sa osetljivom kožom, najbolje je da koristite sapune ili gelove za tuširanje koji su hipoalergenski i bez mirisa.

Jedan sastojak koji bi svi trebalo da izbegnu jesu mikroperlice unutar piling-gelova za tuširanje, jer su štetni za životnu sredinu. Ako želite da sanjite količinu plastike koju koristite, sapun je onda bolje rešenje, jer dolazi u kartonskoj kutiji.

Uvek potražite sapune i gelove za tuširanje sa hidrirajućim sastojcima – ceramidima, hijaluronskom kiselinom, glicerinom, aloe verom.

tuširanje

Da li treba da promenimo proizvod s godinama?

Kako starimo i koža tela sa stanjuje i prirodno isušuje, i stoga je bolje da sapun prepustite mlađim korisnicima. Ako ste već prešli 30-u, možda je bolje da potražite negujuće hidratantne gelove za tuširanje, koji štite i neguju kožu, a ne skidaju prirodna ulja. Ovako će i vaša koža tela ostati glatka, meka i zdravija duže vreme.

Predlažemo vam nežni Hemp Seed Moroccan Nights gel za tuširanje, bez sulfata, na bazi ulja konoplje i kokosa.

Pročitajte još i: Lufe i sunđeri za tuširanje – korisna alatka ili izbor bakterija?

error: Content is protected !!