Lufe i sunđeri za tuširanje – korisna alatka ili izvor bakterija?

lufe za tuširanje

Kada je reč o nezi tela, sigurno znate za nekoliko važnih koraka koji će vam doneti najlepšu kožu ikada, a jedan od njih je piling tela od glave do pete! Dok su pilinzi za telo popularan proizvod, jedan od onih koji svi imamo kod kuće je lufa za tuširanje ili običan sunđer za kupanje. Ipak, znajte da pilingovanje tela lufom donosi više štete nego koristi, jer je ovaj proizvod često stecište raznih bakterija! Ako ste se pitali da li je ovo samo mit ili ne, u nastavku razotkrivamo istinu koja stoji iz ovih alatki za tuširanje!

Šta je lufa?

Ukoliko vam treba podsednik, lufe su posebni sunđeri, koji se dobijaju izposebnih plodova iz porodice krastavaca. Lufe su poznate kao prirodna opcija pilingovanje mrtve kože tokom tuširanja i kupanja. Možda vam vaša ružičasta lufa ne deluje prirodno, ai znajte da na tržištu postoje i one sintetičke, od materijala poput najlona.

tuširanje

Da li lufe skupljaju bakterije?

Hajde sada da pređemo na poznate glasine – da li su lufe staništa za bakterije? U mnogo slučajeva – ovo je istina! Prema jednoj studiji, lufe već sadrže bakterije pre nego što se uopšte upotrebe. Kada se nakvase vodom u tušu, lufe postaju idealno stanište za rast bakterije. Osim toga, nove bakterije sa ljudskog tela ili kućnog okruženja mogu dospeti na lufu. Svaki put kada se lufa osuši, pa su ponovo hidrira, bakterije se množe!

Povezano: Greške prilikom tuširanja koje vam uništavaju kožu

Kako da očistite lufu?

Mnogi od nas čine grešku što ostavljaju lufu pored kade ili u tuš kabini posle upotrebe, gde bakterije mogu da rastu. Čak i u suvom okruženju, bakterije mogu preživeti i nastaviti da rastu kada se lufa pokvasi. Jedan od najboljih načina za čišćenje lufe je da je ostavite tokom 2 nedelje da se osuši u suvom okruženju i da je redovno dekontaminirate varikinom kako biste se rešili bakterija.

3 alternative za lufa sunđere

#1: Piling za telo

Ovo je najpopularniji proizvod za eksfolijaciju tela. Sličan pilingu za lice, uglavnom je grublje teksture i masira se u kožu, kako bi sitne čestice otklonile mrtve ćelije.

piling za telo

#2: Piling gel za tuširanje

Ako imate osetljivu kožu tela i preferirate nežniju opciju, korišćenja gela za tuširanje sa piling-efektom je mnogo bolja opcija. Takođe, ovaj proizvod skraćuje vreme provedeno u kupatilu. Hibridna 2 u 1 formula ujedno čisti i pilinguje kožu od glave do pete!

#3: Četka za suvo četkanje

Ova tehnika eksfolijacije u trendu je oblik mehaničkog pilinga koji podrazumeva trljanje kože četkom od prirodnih čekinja. Mrtve ćelije se skidaju vrlo brzo i efikasno, a koža je glatka i nežna. Samo imajte na umu da ovavi vid eksfolijacije nije za one sa osetljivom kožom tela!

Pročitajte još i: 6 načina da pilingujete kožu tela – bez pilinga!

error: Content is protected !!