DIY nega: Šta sve možete da dodate u glinenu masku za lice?

glinena maska

Ako vaša koža obožava glinene maske i detox osećaj koji one ostavljaju – sigurno ste vlasnica masne ili mešovite kože! Kada kupujete glinu u prahu, od koje mućkate kućnu verziju maske, na njoj obično piše – “samo dodajte vodu”. Ali zapravo – u vašu omiljenu glinenu masku možete dodati mnogo više sastojaka, čime ćete je učiniti bogatijom i efikasnijom. U nastavku vam otkrivamo omiljene i proverene prirodne sastojke kojima možete obogatiti vašu glinenu masku!

Šta sve možete dodati u glinenu masku za lice?

#1: Sok aloe vere

Aloe vera je poznata po svojim efektima umirenja kože, a osim toga, aloja deluje kao blagi adstrignet (skuplja pore), leči akne i balansira pH vrednost kože. Odličan je dodatak proizvodima za negu kože. Zato pronađite baš sok aloe vere, u tečnoj verziji, i slobodno ga dodajte u vašu DIY glinenu masku.

#2: Jabukovo sirće

Iako ne miriše najlepše, jabukovo sirće čuda čini za kožu i kosu. Jabučna kiselina iz jabukovog sirćeta deluje kao neabrazivni eksfolijant i adstrigent. Ono takođe balansira pH nivo u koži, i umiruje suvu kožu koja svrbi. Obavezno razredite jabukovo sirće sa vodom u odnosu 1 deo sirćeta na 2 dela vode.

Povezano: Glina – savršena detoksikacija lica i tela

glinena maska

#3: Zeleni čaj

Prirodni katehini (antioksidanti koji se bore protiv slobodnih radikala) koji se nalaze u zelenom čaju, pružaju anti-aging benefite tako što sprečavaju i repariraju oštećenja ćlija kože i promovišu njihovo obnavljanje. Zeleni čaj takođe zateže pore, hidrira i umiruje upale i naduvenost.

#4: Med

Sirovi med je prebogat antioksidantima, kalijumom i drugim mineraima i vitaminima, a ujedno je jedan od naboljih prirodnih humektanasa (sastojaka koji zadržavaju vlagu unutar kože). Med poseduje antibakterijska i antifungalna svojstva, i zato se bori protiv bakterija na koži. Organski med je najbolji za kožu, a ako imate polensku alergiju, ipak ga izbegavajte.

Povezano: 5 prirodnih DIY maski za lice koje zaista rade!

#5: Mleko

Mlečna kiselina iz mleka, je blagi, neabrazivni eksfolijant, odličan za čišćenje, obnavljanje i omekšavanje suve, iritirane i osetljive kože. Punomasno mleko sadrži i dodatne masnoće i proteine, kao sastojke za umirenje kože. Možete dodati i bademovo, kozje ili sojino mleko kao zamenu za kravlje, ali nijedno od ovih nema taj procenat masti ili mlečne kiseline kao kravlje.

glinena maska

#6: Ulja

Postoji mnogo vrsta ulja koje prijaju licu – bademovo ulje je odlično za sve tipove kože, ulje koštica kajsije je odlično za zrelu i osetljivu kožu, ulje koštica grožđa je hipoalergeno i dobro za one sa osetljivom kožom, jojobino je najbolje za masnu kožu, a maslinovo je dosta masno i hranljivo, i samim tim pogodnije za zrelu i suvu kožu.

#7: Ružina vodica

Poznata kao i destilat ruže, ružina vodica je nusprodukt proizvodnje eteričnog ulja ruže, a pravi se destilacijom svežih ružinih latica. Ružina vodica balansira sve tipove kože, pomaže joj da zadrži vlagu, umiruje crvenilo, i deluje kao blagi adstrigent. Može da se koristi i na najosetljivijoj i suvoj koži.

#8: Jogurt

Pošto se pravi od mleka, jogurt takođe sadrži neabrazivni eksfolijant, mlečnu kiselinu. Ona nežno rastvara mrtve ćelije kože, omekšava je i ujednačava!

Pročitajte još i: 7 grešaka sa maskama za lice koje sigurno pravite!

error: Content is protected !!