10 zdravih navika za lepu kosu: Usvojite ih već danas!

zdrave navike za kosu

Zdrava i negovana kosa je ideal lepote gotovo svake žene, a to ne zavisi samo od šampona koji koristite! Mnogo različitih faktora utiče na to da li će vam kosa biti sjajna, jaka i zdrava. Naravno da veliku ulogu igra i genetika i priroda, ali dosta toga možete poboljšati uz određene dobre i zdrave navike koje ćete redovno sprovoditi! Zato vam u nastavku donosimo 10 dobrih navika koje će vas dovesti do zdravije i lepše verzije vaše kose – usvojite ih već danas!

Kako da vam kosa bude zdravija i lepša?

#1: Redovno se šišajte

Izbegavanje odlaska pod makaze je nešto najgore što možete učiniti vašoj kosi, bez obzira na to kakvim profi maskama je negujete. Suvi i ispucali krajevi vam ne donose dužinu, a mogu vam naneti samo štetu. Svakih 6-8 nedelja skratite ispucale krajeve i osvežite frizuru!

#2: Što je češće moguće – prirodno!

Našoj kosi je potreban odmor od svega što “proživi” tokom nedelje. Stručnjaci predlažu da je vikendom “odmorite” od stilizovanja i toplotnih aparata. Pustite kosu da se prirodno osuši posle pranja, izbegavajte toplotne aparate i nemojte je vezivati u rep ili punđu.

zdrave navike za kosu

#3: Ne ignorišite skalp

Ako se često češete po koži glave, usled suvoće i svraba, a drogerijski šamponi vam ne pomažu – okrenite se profesionalnoj nezi i dermatologu! Hronični svrab traumazitira skalp, i može postati problem, ako oštetite kožu skalpa usled češanja.

#4: Hranite se zdravo

Balansirana ishrana itekako ima veze sa zdravom i lepom kosom. Proteini su glavne “strukturne” kockice kose, ali naše telo kosu ne smatra esencijalno važnim tkivom, stoga ne šalje proteine ka folikulima. Zato, morate dodatno unositi hranu bogatu proteinima, ali i gvožđe. Gvožđe je glavni izvor energije za kosu, glavni mineral koji je potreban.

#5: Dubinski pakujte kosu jednom nedeljno

Ovo je jedna zdrava navika oko koje se slažu i dermatolozi i frizieri – jednom nedeljno, kosu dubinski zapakujte u masku, omotajte kosu najlonskom kesom, pa je zatvote peškirom. Držite ovo sat dva i potom isperite sa kose. Obožavaćete efekat kućnog tretmana!

Povezano: Dubinsko pakovanje kose – evo kako da same odradite tretman kod kuće

zdrave navike za kosu

#6: Nosite šešire

Sunce čini da dlaka oksidira i da se dodatno isuši. Osim što šešir štiti vaše lice od sunca, isto štiti skalp od opekotina, i kosu od dehidratacije. Ovo je dobar izgovor da se ovog proleća počastite novim šeširom!

#7: Izbegavajte vreli tuš

Znamo da je najlepši osećaj uskočiti pod vreli tuš posle dugog dana (posebno zimi), ali vrela voda ne čini nimalo dobrog za vašu kosu. Zapravo, isušuje je i ispira boju (ako ste farbani), mnogo više nego mlaka voda. Zato kosu perite srednjem toplom vodom.

#8: Ne pipajte kosu

Jedna od zdravih navika koju morate usvojiti je sprečavanje bilo kakvog pritiska ili trenja na folilkule kose. Konstano vezivanje kose u rep, ili uvrtanje prstima, dovodi do bespotrebnog povlačenja dlake iz korena. Čačkanje krajeva kose i konstantno pipkanje nikako nije dobro za kosu. Najbolje je da je ostavite na miru.

zdrave navike za kosu

#9: Nemojte je prečesto češljati

Redovno češljanje kose je zdrava navika, ali češljanje češće od 2x na dan je još jedan oblik povlačenja dlake iz korena. Preterano češljanje rasteže dlaku i čini da krajevi brže pucaju. Kosu češljajte jednom dnevno, i opredelite se za detangle četke, koje su nežne prema dlaci, a efikasno raspetljvaju čvorove.

Povezano: Nije svejedno – kako da pravilno češljate kosu prema njenom tipu?

#10: Promenite proizvode sa godišnjim dobom

Iako je ideja da se kosa može “zasititi” šampona ili maske običan mit, istina je da su određeni proizvodi za kosu bolji u određenom godišnjem dobu. Zimi su vam potrebni hidratantni i hranljivi šamponi i balzami, a leti, želite da pređete na laganiju negu, koja neće otežati dlaku usled vrućine i vlage.

Za dobru kućnu negu, predlažemo vam Marrakesh Miracle masku sa uljem argana i konoplje.

Pročitajte još i: 8 saveta kako da vam kosa ostane zdrave i lepa i tokom zime

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!