8 saveta kako da vam kosa ostane zdrava i lepa tokom zime

Lepa i negovana kosa, predstavlja jedan od glavnih saveznika ženske lepote. Ipak, zima je period u godini, kada kosa usled česte izloženosti hladnoći i nepovoljnim vremenskim uslovima, lako može postati slaba i oštećena. Kako bi ste to sprečili, predlažemo da poslušate naših 8 praktičnih saveta za negu kose tokom zime.

8 saveta za lepu kosu i tokom zime

Saveti za zdravu kosu tokom zime odnose se kako na pravilnu negu kose odgovarajućim prozvodima za kosu, tako i na navike koje treba usvojiti ili izbegavati.

1. Regenerator zamenite maskom za kosu

Umesto uobičajenog korišćenja regeneratora za kosu, u zimskom periodu koristite maske. Maske za kosu, sadrže znatno više hranljivih elemenata koji povoljno utiču na kosu, nego što je to slučaj sa regeneratorom. Zato, prilikom sledeće kupovine preparata za kosu, obavezno odaberite masku koja će odgovarati vašem tipu kose.

2. Kada ste izloženi jakom vetru ili padavinama, obavezno nosite kapu

Kapa će zaštititi vašu kosu od udara vetra i negativnog uticaja padavina od kojeg kosa može postati isušena i ispucala.

3. Izbegavajte da na isti način vezujete kosu

Ukoliko svakodnevno vezujete kosu na isti način, odnosno na istom mestu, ona će upravo na tom mestu postati neotporna i sklona pucanju. Zato, trudite se da vam kosa bude što duže i što češće puštena, a onda kada je vezujete upotrebite malo mašte i što češće kosu vezujte na drugačiji način. Ispletite neku od zanimljivih pletenica ili kosu pokupite u punđu.

4. Nemojte praviti velike pauze između dva šišanja

Suvi i procvetali krajevi, koji se javljaju kao posledica neredovnog šišanja, dodatno crpe sve hranljive i korisne elemente koji su sadržani u zdravom delu vaše kose, a kojih je u zimskom periodu manje. Zato, šišajte se redovno i uklanjajte ispucale krajeve, kako bi vaša kosa ostala što  zdravija i lepša, čak i u zimskom periodu.

5.  Nemojte zapostaviti unos vitamina i minerala u organizam

Kao i čitavom vašem organizmu i vašoj kosi je izvor vitamina i minerala neophodan tokom čitave godine. Zato, i u toku zime nemojte zaboravljati na to. Hranite se što raznovrsnijim i što zdravijim namirnicama i na taj način obezbedite svojoj kosi izvor neophodnih vitamina i minerala. Spisak namirnica za zdravu kosu pronaći ćete OVDE.

6. Pažljivo češljajte mokru kosu

Kada vam je kosa mokra, ona je višestruko osetljivija i sklonija pucanju nego kada je suva. Tada, čak i običnim češljanjem lako možete da je oštetite. Zato, prilikom češljanja, trudite se da koristite što ređi češalj ili četku i to ukoliko je moguće napravljenu od prirodne životinjske dlake.

7.Vodite računa o tome koji šampon koristite

Posebno u zimskom periodu, izbor šampona za kosu je jako važan. Zato, prilikom kupovine šampona, obratite pažnju na to kom tipu kose je namenjen i odaberite upravo onaj šampon koji odgovara vašem tipu kose. Na taj način, kosa će dobiti neophodnu podršku, a to će je štititi od izloženosti nepovoljnim vremenskim uslovima, kakvi su aktuelni zimi.

8. Prilikom brisanja mokre kose, nemojte je agresivno trljati peškirom

U želji da nakon pranja kose, kosu što brže osušite, nikako je nemojte agresivno trljati peškirom pre sušenja. Umesto toga, kosu nežno iscedite rukama, umotajte je u peškir i ostavite da peškir upija vodu desetak minuta. Nakon toga, pažljivo i retkim češljem se očešljajte i sušite kosu.

Svoju kosu negujte pojačano tokom zimskih meseci, a ovih 8 saveta će vam u tome pomoći.

error: Content is protected !!