Ultimativni vodič kroz sve oblike i vrste beauty blender sunđera!

beauty blender sunđer

Sve vas koji čitate ovaj tekst u ovom trenutku spaja jedna stvar: svaka od nas ima u svom neseseru barem jedan beauty blender sunđer za šminkanje! Čuveni jajasti sunđer za nanošenje i blendanje šminke je napravio revoluciju od kada se pojavio pre nekoliko godina, a njegovu kreatorku učionio milionerkom! Izbor različitih modela beauty blender sunđera je sve veći, a ako niste sigurni šta koji tip sunđera “radi” – u nastavku donosimo ultimativni beauty blender vodič!

Nastanak beauty blender-a

Beauty Blender je nastao ne tako davne 2003. godine, tako što je make-up artist Rea Ann Silva ručno seckala klasične make-up sunđerčiće u oblik jajeta, kako biste postigla perfektan finiš šminke. U to vreme, radila je kao šminker na snimanju serije, a uskoro, njeni “DIY” jajasti sunđeri su počeli da nestaju iz njenog kita – svi su bili opčinjeni efektom.

Shvatajući prodajni potencijal, Rea Ann Silva je lansirala svoj čuveni beauty blender 2003. godine, koji je potom doživeo bezbroj imitacija od strane drugih brendova. Ovo roze jaje je napravilno revoluciju u svetu šminkanja, tako da svaka od nas u neseseru ima barem jedan beauty blender!

beauty blender sunđer

Vrste beauty blender sunđera

#1: Klasičan jajasti oblik

Ovaj, najstariji tip beauty blendera je njegov osnovni i primerni oblik, a kao takav, “radi” kao multipraktik. Pogodan je za sve tipove šminkanja: širi, donji deo besprekorno nanosi prajmer i tečni puder, a šiljasti vrh može da dopre do teško dostupnih mesta (oko nosa i ispod očiju). Bočne strane beauty blendera mogu savršeno izblendati konture, hajlajter i praškasti puder. Ako vam je potreban samo jedan sunđerčić za šminkanje – neka to bude ovaj!

#2: Oblik kruške

Ovaj tip sunđera ima sužen vrh, koji dozvoljava precizno nanošenje šminke na ciljana mesta. Vrh se može koristiti za nanošenje i blendanje korektora, ali i tečnog pudera na zahtevnijim delovima lica. Okrugla baza sunđera pruža prozračniji finiš, ako nanosite tečni puder. Ako make-up proizvod nanosite zakrivljenim delovima beauty blendera, dobićete gust, neproziran finiš šminke, idealan za pudere visoke pokrivne moći. Blago konturisan oblik ovog tipa sunđera, olakšava blendanje hajlajtera, tako što ga samo možete rolati po jagodicama.

Povezano: Najbolji saveti za čišćenje beauty blendera bez muke!

#3: Oblik sa jednom ravnom ivicom

Ovaj flat-ended tip beauty blendera takođe može biti multi-tasker. U sebi poseduje tri različite stranice, koje vam mogu poslužiti za sijaset različitih namena! Zaobljena strana je odlična za osnovno nanošenja pudera ili bronzera, suženi vrh je namenjen za detalje, a ravna stranica za konturisanje ili nanošenje pudera na čelo. Koristite ga suvog za potpunu pokrivnu moć tečnog pudera, ili vlažnog, za kontolisanu i slojevitu aplikaciju šminke.

#4: Mini beauty blenderi

Ova mini verzija klasičnog jajastog beauty blendera je otprilike oko 1/4 njegove originalne veličine, a namenjena je teško dostupnim mestima. Možete ga koristiti za blendanje korektora ispod očiju, preko bubuljice, za posebno prekrivanje određenih nesavršenosti na licu, pa čak i za smokey eyes!

#5: Izduženi asimetrični oblik

Ovaj tip beauty blendera je ravan i asimetričan u obliku. Veoma je mekan i osigurava ujednačeno nanošenje šminke. Najbolje se koristi uz hajlajtere, kontur proizvode, tečnu i praškastu šminku. Asimetričan oblik olakšava konturisanje i daje precizan make-up izgled, bez “cakey” efekta. Zakrivljeni uglovi precizno nanose hajlajter, bez rasipanja šljokica po celom licu. Ovaj tip sunđera je kreiran da “imitira” finiš kabuki četkice, a to je “buff”-iranje šminke u pore.

#6: Dijamantski oblik

Beauty blender u obliku dijamata je izuzetno zanimljiv i uzbudljiv tip make-up sunđera. Njegov vrh pruža tačkasto pokrivanje (bubuljice, fleke itd). Donje ivice se mogu koristiti za konturisanje, a široka ravna površina za pokrivanje regija kao što je čelo. Kratke ravne ivice, između vrha i zakrivljenog tela su pogodne za blendanje oko usana i očiju. Najbolje se koristi uz tečne pudere i palete za konutirisanje.

Povezano: Da li i vi pravite ove greške kada koristite beauty blender?

#7: Oblik pečata

Ovaj “sculptor” beauty blender, koji podseća na pečat, je relativno nov oblik na tržištu. Ako volite “heavy” nanetu šminku, visoke pokrivne moći – ovo je sunđerčić za vas! Namenjen je da izvuče maksimumalnu pokrivnu moć iz vašeg tečnog ili praškastog pudera. Ravno površinom možete “bockati” puder u kožu, a okruglom ga izblendati, za besprekoran prelaz.

#8: Oblik pika

Neobičan oblik koji nas podseća na pik simbol na kartama, je namenjen za precizno nanošenja korektora i korekciju malih regija lica. Zamislite ga kao idealan sunđerčić za kolor-korekciju, prekrivanje bubuljica, ili svih nesavršenosti na licu. Špicast je sa obe strane, što omogućava najpreciznije moguće šminkanje.

#9: Silikonski sunđeri

Ovo zapravo i nije sunđer, jer nema rupice koje dozvoljavaju protok vazduha, ali se i dalje naziva sunđerom za šminkanje. Napravljen je od silikona, i u poslednjih par godina je postao jako popularan, jer ne upija ni kap proizvoda, te tako štedi vaš omiljeni puder. Sve što nanesete na sunđer, završiće na vašem licu, a ne unutar sunđera. Odličan je za nanošenje tečnog pudera, ali daje visoku pokrivnu moć, ne baš prirodnog finiša. Zapravo, čak i blendanje pudera može biti štraftasto i neujednačeno.

Pročitajte još i: 8 super trikova sa beauty blenderom koji će vas oduševiti!

error: Content is protected !!