Verovale ili ne: Kako spavanje utiče na pojavu bora?

spavanje i bore

Svi znamo koliko je kvalitetan i redovan san važan za lepu i mladoliku kožu. Verovatno redovno uklanjate šminku, i spavate 8-9 sati svake noći, ali i dalje se budite umornog lica, uz pojavu prvih bora. Verovatno niste ni svesne da je poza u kojoj spavamo izuzetno važna za kvalitet kože i prevenciju njenog boranja. U nastavku vam otkrivamo kako su bore povezane sa spavanjem, kao i nekoliko saveta kako da sprečite boranje kože tokom noći.

Kako da sprečite boranje lica preko noći?

San je veoma važan za samoobnavljanje kože, jer se u ovom periodu ona oporavlja od oštećenja i agresora kojima je izložena tokom dana (UV zračenje, dim, polucija, nezdrava ishrana, alkohol, cigarete itd). Ukoliko posle napornog dana, samo zaronite glavu u jastuk, a to činite oko 2500 sati godišnje – to praktično znači da u kožu utiskujete bore! Zato u nastavku, eksperit daju savete kako da sprečite boranje kože tokom spavanja.

spavanje i bore

#1: Fokus na prevenciji

Kako biste sprečili formiranje bora od spavanja, potrebno je da znate da se one događaju usled loše pozicije i pritiska na lice tokom spavanja. One se formiraju, kada se noću pomeramo, prevrćemo, spavamo sa licem u jastuku i kada materijal jastučnice ima veću silu trenja, pa koža ne može da klizi preko nje.

#2: Poza spavanja je važna

Ubedljivo najgori položaj za spavanje jeste spavanje na stomaku, sa glavom uronjenom u jastuk. Ako kožu lica gurate u posteljinu ili jastučnicu, to će uzrokovati da se koža nabere, a na kraju ta posledica može biti trajna. Iako vam je teško da promenite položaj spavanja – spavanje na leđima omogućava sveže lice kada se ujutru probudite. Postoje čak i jastuci za spavanje, izrađeni od glatkog satena sa U-dizajnom, koji se prilagođavaju konturama lica, i namenjeni su za beauty sleep, bez bora i pregiba na koži.

#3: Materijal jastučnice je važan

Česta greška je da koristite jastučnice izrađene od materijala koji se “hvataju” za kožu, umesto da je puste da sklizne preko nje. Flanel i žersej su udobni materijali, ali se “kače” na kožu, više nego ostali. Idealno bi bilo da spavate na svilenim ili satenskim jastučnicama. Ovo će umanjiti pojavu bora i linija, kao i otisaka na licu dok spavate.

spavanje i bore

#4: Izbegavajte spavanje na rukama

Još jedna česta greška je spavanje sa dlanovima ispod lica. Naše ruke deluju lateralnim pritiskom na kožu lica, i time je razvlače i boraju. Najbolje je da izbegavate kontakt sa drugim površinama dok spavate, i da koristite svilenu jastučnicu. Ako ne možete da se rešite navike da spavate sa rukama ispod lica – probajte da ih stavite ispod jastuka, a ne ispod kože.

#5: Koristite izdignut jastuk

Trudite se da spavate na leđima, sa izdignutim jastukom koji će podbočiti vašu glavu, kako biste sprečili boranje kože lica. Ako spavate na strani – potrudite se da nađete ekstra-čvrst jastuk i strateški pozicionirajte glavu, kako bi niža polovina lica bila van jastuka.

#6: Stimulišite proizovdnju kolagena

Kako biste umanjili štetu od formirnja bora, radite na stimulisanju proizvodnje prirodnog kolagena. Ovo možete postići micro-needlingom i raznim laserima, kao i kozmetičkim proizvodima.

Naš predlog je Skinology KOLAGEN i ELASTIN serum za lice.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!