Mikrodoziranje aktivnih sastojaka: Sve što treba da znate o ovom skincare trendu!

Natapanje kože lica sa visokim procentima aktivnih sastojaka, poput retinola, vitamina C i piling-kiselina zvuči kao recept za sjajnu, mladu i blistavu kožu. Ipak, ova praksa vam neće momentalno dati rezultate koje očekujete. Sporo i pomalo je najbolji pristup. Jači sastojci nisu uvek bolji – konstatno nanošenje najviših koncentracija aktivnih sastojcaka zapravo može uzrokovati upalu ili iritaciju kože, delovati kao okidač za akne, ili uzrokovati hipergpigmentacije. Pre nego što posegnete za najjačom dozom retinola ili voćnih kiselina, u nastavku saznajte zašto je mikrodoziranje aktivnih sastojaka skincare trend koji treba da isprobate!

Šta je tačno mikrodoziranje sastojaka?

Iako ova reč zvuči veoma komplikovano, praksa mikrdoziranja nije. Jednostavno rečeno, mikrodoziranje je “umetnost” korišećnja aktivnih sastojaka u skincare rutini, u MALIM dozama i procentima, tako da možete ispratiti kako vaša koža na njih reaguje. Ovi sastojci su oni koji targetiraju znakove starenja: vitamin C, retinol, i pilingujuće kiseline (AHA i BHA).

Retinol

Ključ mikrodoziranja je da odaberete proizvod koji ima nizak procenat aktivnog sastojka. Ako se radi o retinolu, birajte onaj niže jačine, sa koncentracijom od 0.1% do 0.3%. Ovi niski procenti mogu poboljšati izgled i zdravlje kože, za prirodni sjaj. Naš predlog je Skinology Retinol serum sa vitaminom E. , sa blagim oblikom retinola.

Vitamin C

Ako ste novi sa korišnjem vitamina C, dermatolozi preporučuju da počnete sa koncentracijama od 8% do 10%. Najmanje 8% je potrebno da vitamin C bude biološki aktivan i efikasan. Birajte vitamin C serum koji u sebi sadrži i druge antioksidante, poput vitamina E ili ferulične kiseline.

Mi vam predlažemo Skinology Vitamin C serum sa 10% vitamina C.

Kiseline

Kiseline namenjene pilingu kože mogu biti nezgodne, jer su procenti za AHA i BHA kiseline različiti. Ako prvi put koristite AHA kiseline, trebalo bi da počnete sa koncentracijom od 5%, kako bi ona mogle da budu efikasne na duže staze. Kod BHA kiselina (salicilne), potrebno je svega 1-2%, kako biste videli rezultate, bez isušivanja ili iritacije. Ako ste i dalje zabrinuti oko isušivanja, preko kiselina, nanesite hidrirajuću, masnju kremu.

Kako da ubacite mikrodoziranje u rutinu?

Birajte preparat sa nižim procentom aktivnih sastojaka kao prvi korak – ali ne bi trebalo da ga odmah nanesete na celo lice. Najpre ga testirajte na jednoj tački, kako biste videli da li ćete imati reakciju. Ako iskusiste bilo kakvu iritaciju kože, shvatićete koji procenat je iritirajuć za vas. U ovom slučaju, možete probati niži procenat aktivnog sastojka.

Kada konačno pronađete vaš idealan preparat, koji “radi” za vašu kožu, nemojte ga obilato koristiti. Dermatolozi preporučuju 1-2 puta nedeljno, za retinol, a vitamin C jednom dnevno (ili svaka dva dana, ako vam je koža baš osetljiva). AHA kiseline bi trebalo da koristite najčešće svaka tri dana, a salicilnu 1-2 puta nedeljno.

Kada bi trebalo da povećate dozu?

Strpljenje je ključ kada je reč o uvođenju aktivnih sastojaka u rutinu nege. Morate prihvatiti činejnicu da rezultate nećete videti još nekoliko nedelja. Svaki sastojak ima različito vreme delovanja, kako biste mogli procenti njegovu efikasnost. Za najveći broj proizvoda, potrebno je oko 12 nedelja da biste videli rezultate.

Dakle, posle 3 meseca upotrebe, možete podići koncentraciju preparata, i izabrati neki “jači”, ako vaša koža može da ga toleriše. Samo ispratite istu rutinu uvođenja, kao sa nižom koncentracijom.

error: Content is protected !!