Peptidi bakra u nezi kože: Ovaj skincare sastojak deluje kao prirodni botoks

peptidi bakra
Instagram/Printscreen

Tokom prethodnih par godina, mogli smo primetiti trend koji polako dobija popularnost u industriji lepote. Od ulja infuziranih 24-karatnim zlatom, pa do dijamantske prašine u prah puderima, preko maskica za ispod očiju od koloidnog srebra – metali definitivno dobijaju pažnju, barem što se tiče nege kože. Nedavno, jedan redak skincare sastojak privukao nam je pažnju, jer sve više brendova počinje da kreira svoje serume i kreme sa tzv. peptidima bakracopper peptides. U nastavku pročitajte više o ovom potentnom skincare sastojku, za koji kažu da deluje kao botoks iz prirode.

Šta su tačno peptidi bakra?

Bakarni peptidi su dobro poznati sastojci u svetu nege kože, sa decenijama  istraživanja njegove ulove kao antioksidanta. Ovi peptidi povećavaju čvrstinu i glatkoću kože, smanjuju fine bore i linije, stimulišu proizvodnju kolagena, elastina, glikosaminoglikana i aktivnost antioksidanata.

Peptidi bakra polako zadobijaju svoju popularnost – na primer, tokom samo jednog meseca, termin copper peptides serum, pretraživan je na Google-u više od 1000 puta.

peptidi bakra
Instagram/Printscreen

Šta bakarni peptidi rade za kožu?

Ovi peptidi služe kao antioksidanti, koji stimulišu nastajanje kolagena i elastina, a ujedno uklanjaju oštećeni kolagen i elastin iz kože. Bakarni peptidi rade poput antiokosidanata i mogu omekšati pojavu i izgled finih linija i bora. Osim toga, peptidi bakra su odlični kao pomoć za zaceljivanje rana na koži. Ujedno pomažu i kod akni, tako što normalizuju bakterijsku koncentraciju na površini kože.

Neželjeni efekti bakarnih peptida

Preterana upotreba bakarnih peptida u vidu proizvoda za negu kože može biti loša, ali najbolja linija odbrane je da ih ne konzumirate oralno. Ovaj sastojak je mnogo nežniji od retinola za kožu, ali ipak može izazvati osip. Previše unetog bakra vam može doneti mučninu i probleme sa crevima, zato koristite samo jedan proizvod sa bakarnim peptidima u rutini.

peptidi bakra

Kako se koriste proizvodi sa peptidima bakra?

Bakarni peptidi bi trebalo da se koriste samo u onim koncentrancijama koje donosi skincare proizvod. Zbog načina na koji se apsorbuju u telo kroz kožu, previše je opasno da koristite više skincare proizvoda na bazi bakra odjednom. Na sreću, teško je naći bakrene peptide u izolovanoj formi, oni se često moraju pomešati sa drugim sastojcima.

Sa čime se ne smeju koristiti?

Sastojci poput retinola, vitamina C, i AHA kiselina mogu umanjiti efekat peptida bakra. Zato predlažemo da se razvodjite ove proizvode na jutarnju i večernju rutinu. Serumi sa peptidima bakra su prepoznatljive plave boje, i mogu se nanositi i dva puta dnevno, na čistu kožu, pokretima na gore. Nakon ovog seruma, možete naneti naredni korak nege, koji je hidratacija. Ukoliko imate osetljivu kožu, budite pažljivi i pratite njeno stanje, jer ovi peptidi mogu uzrokovati iritaciju.

error: Content is protected !!